Læsetid: 2 min.

Fødsel på rigsdansk

9. januar 2001

Skal vi skyde Brædstrup-overlægen i skoene, at han er racist? Nej, han skyder jo så glimrende selv...

Kommentar
Der kommer ikke så mange storke til Jylland mere, og står det til overlæge Finn Hald i Brædstrup vil tallet yderligere falde, billedlig talt. Han har afvist et muslimsk ægtepar i deres ønske om behandling mod barnløshed dvs. kunstig befrugtning. Hald skrev til dem, at han først ville behandle dem, når deres danske sprog er blevet bedre.
»Jeg er meget ked af det«, sagde den kvindelige del af parret i går til Radioavisen – iøvrigt på let forståeligt dansk, omend med accent.
Og det forstår man jo så godt. At føde et barn kræver normalt ikke, at man kan rigsdansk. I så fald bør bornholmere, vestjyder og sønderjyder være foruroligede, hvorimod sproglærerstanden kan opfatte overlægens enmandsaktion som en fremstrakt hånd.
Tolke med fejl i
Men sådan skal det heller ikke forstås. Overlægens synspunkt er, at hvis parret ikke forstår, hvilke bivirkninger, der kan være, vil det være uansvarligt at behandle. Og ansvarlig må man jo være.
Overlægen har tidligere efterlyst en regional institution, hvor han fem-seks gange om året kan rådføre sig med andre eksperter om betimeligheden af aktiv fødselshjælp til de barnløse. Han er åbenbart ikke blevet hørt, og det er han trodsig over.
»En dag bliver jeg jo skudt i skoene, at jeg er racist«, sagde han i den anledning til Horsens Folkeblad allerede i december, idet han efterlyste klarere retningslinjer fra centralt hold.
Hertil kommer, at han har den dybeste mistillid til tolke. Han kender – ifølge DR Vejle – tilfælde, hvor folk, der talte dårligt dansk, fik en anden behandling, end de ventede, selv om der var tolke til stede.
Eget korstog
Skal vi skyde overlægen i skoene, at han er racist? Nej, han skyder jo så glimrende selv. At bruge et sagesløst indvandrerpar som vehicle for eget korstog og principrytteri er ubetænksomt. Den politiserende overlæge synes at have mistet overblikket. Det, der ikke burde være noget stort problem, gør han til et stort problem. Enkelte dårlige erfaringer med tolkning, bør ikke umuliggøre ethvert samarbejde med tolke i al fremtid.
Hald fandt da heller ikke i går megen forståelse for sine synspunkter. På Skejby Sygehus har ledelsen ifølge Radioavisen, der løbende opdaterede sagen, besluttet, at alle kvinder også dem, der taler dårligt dansk, kan få hjælp mod barnløshed. Også formanden for Folketingets Sundhedsudvalg og Sundhedsstyrelsens chef tog afstand. Sygehusdirektøren i Vejle Amts derimod sagde, at det gælder om at finde »et set-up, der matcher« patienten bedre.
Skud i skoen eller spark i maven? Det er sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her