Læsetid: 4 min.

Føtex kæmper bogens sag

– og Deres udsendte kontrollerer eksplosionen af bogsalget i den aftagende krudtrøg
26. januar 2001

(2. sektion)

Ved bogfronten
Det var en mørk og regnfuld efterdag, da Deres Udsendte begav sig ud til bogfronten for på egen krop at opleve, hvorledes det går med bogsalget i Danmark nu, en måned efter, at den nye lov med frie priser og brudt boghandlermonopol er trådt i kraft. Pølsemanden i Gothersgade, som jeg provianterede hos, udtalte: »Det er, som om, det ikke når at blive lyst, før det igen bliver mørkt.«
Heri havde han ret, så videre, videre, videre gennem mørke og slud ud til den vældige Føtex på Vesterbrogade, der lå som et glitrende, lokkende lyspalads i mørket. Føtex, der som følge af den nye lov er en af 30 butikker under Dansk Supermarked, som er begyndt at sælge bøger. Rigtige bøger af rigtige forfattere.
Ved egen hjælp fandt jeg frem til bogafdelingen, to stande, mellem undertøj og papirvarer på første sal, langt fra poularder og gulerødder.
Som en nidkær statskontrollant undersøgte jeg udvalget. Anne Marie Løn og også Klaus Rifbjergs uopslidelige Den kroniske uskyld – altså ikke bare junkfood for svage sjæle. Samlede Søeborg, Poul Schlüter, Jan Guillou, fodboldens Jan Mølby, Hanne-Vibeke Holst, Ib Michaels dagbog, Stephen King, Dan Turèlls Mord i Rodby, udstyrsbogen om det klassiske køkken, man kunne blive ved.

Anderledes i ISO
Derimod kneb det lidt med potentielle købere, og i de ca. 20 minutter (myldretiden mellem kl. 16 og 17), jeg orkede at vente, blev jeg kun afbrudt en enkelt gang i egne tankerækker af to kvinder, en ældre ansat, som viste en nyansat rundt. Jeg skjulte mig bag noget lingeri, til de igen var gået, og konkluderede, at sortimentet bestod af mestendels paperbacks, hvoraf alle var populære, og at de såkaldte kvalitetsforfattere også havde fået en plads i Føtex. Men bogstandene var ikke placeret, så den fødevarekøbende kunne få lyst at impulskøbe. Det havde de dog fælles med så mange andre stande.
Anderledes i ISO lidt længere nede ad Vesterbrogade. Her var en ganske lille stand placeret umiddelbart ved kassen. Ingen syntes dog at ænse den. Sortimentet var beskedent, men mellem en bog om chili og en anden om cajun sås Jan Stages Og ham, der slog på tromme. Det kommer, det kommer. I kiosken i foyeren var der en del Anders Andbøger.

Ud med nisserne
Deres udsendtes stikprøve kan ikke regnes for en egentlig videnskabelig undersøgelse, og den stemmer ikke overens med de resultater, Dansk Supermarkeds indkøbschef, Jan Krarup kan rapportere til Information.
»Der skete ikke så meget i dagene lige efter den 1. januar, hvor den nye lov trådte i kraft, for vi skulle alle gøre os klar og have ryddet julenisser og nytårskrudt af vejen samt opstillet nyt inventar. Men der sker meget lige nu, ja, jeg vil betegne salget som eksplosivt det første par uger.«

Engells ægteskab
Dansk Supermarked omfatter bl.a. Bilka og Føtex, og der er flere steder tale om en satsning på egentlige afdelinger og ikke blot små stativer i et hjørne af butikkerne. En af de store sællerter har været Annette Engells bog om ægteskabet med Hans Engell. Andre har været bøger af Pernille Aalund, Suzanne Bjerrehuus og Jane Aamund.
»Det er dog ikke sådan, at vi kun skummer fløden af bestsellerne, men vi vil køre et bredere sortiment med flotte afdelinger for skøn-, fag- og litteratur for børn og unge, fordelt med en tredjedel på hver.«
I Netto-butikkerne vil bøger typisk dukke op som enkeltstående slagtilbud, som da kædebutikkerne solgte en bog af Jacob Haugaard i 8.000 eksemplarer.

Tror det skrider
Den anden del af den nye boglov var en mulighed for ophævelse af de faste bogpriser og i stedet give vejledende. Men den del har forlagene stort set valgt at overse, idet man i forårskatalogerne har fastholdt faste bogpriser.
»Men jeg tror, det skrider og falder fra hinanden,« siger Jan Krarup: »to måneder, et halvt eller et helt år, det ved jeg ikke, men et spørgsmål om tid. Forlagene vil ikke have is nok i maven, hvis de ser en storsælger banke derudad, og de er jo også selv interesseret i at sælge bøger.«
Allerede nu har Dansk Supermarked et samarbejde i gang med f.eks. en revideret udgave af en ordbog fra Politikens Forlag, som supermarkedet har lavet sin egen udgave af – til ca. den halve pris. Jan Krarup venter flere af den form for samarbejder omkring enkelte titler.

Pixi og Ælle-Bælle
Forlaget Carlsen A/S var det eneste forlag, der spillede ud med vejledende og dermed frie priser. Hvordan er det så gået en måned ind i det nye år. Direktør Jesper Holm siger: »Ja, det skal jeg love for, at vi har fået på puklen for.«
– Fra forlagskollegerne?
»Mere fra boghandelen. Men det skyldes også de meget overfladiske referater i medierne, hvor man har fået indtryk af, at det var alle vores bøger, der var forsynet med vejledende priser. Det er faktisk kun en del, f.eks. Pixi-bøgerne og Ælle-Bælle-bøgerne, mens der er faste priser på tegneserierne.«
Jesper Holm nævner også, at når det ikke er sket så meget endnu, så skyldes det ikke, at bogloven er en fiasko, absolut ikke, det har været rimeligt at åbne en mulighed for stille og rolig fornyelse. En del af det, der de facto er foregået, er blevet legaliseret, og når detailhandelen får tygget lidt på det, vil der komme flere initiativer.
»Men man må forstå,« siger han, »at den har sin mentale rytme. Man har arbejdet som heste og vilde dyr med julesalget, og nu kommer bogudsalget, men så vil der nok ske noget.«
– Så julen varer lige til påske?
»Det kan man sige.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her