Læsetid: 2 min.

Forårets bogblomster

11. januar 2001

Bogårets begyndelse byder på hidtil uoversatte Rilke-stykker og Strids rummus

Forlagsnyheder
En bog om den danske mesterarkitekt, Jørn Utzon, er blandt det kommende forårs bognyheder på Edition Bløndal i Hellerup. Den udkommer i engelsksproget version og er skrevet af professor ved Cardiff University i Wales, Richard Weston, der også har skrevet en monografi om Alvar Aalto. The Architecture of Jørn Utzon er et stort, illustreret bogværk på et lille forlag, hvis billedkvalitet plejer at være i top.
En Colette-biografi af Judith Thurman, der i sin tid bemærkelsesværdigt biograferede Karen Blixen (hvilket bl.a. førte til filmprojektet, Out of Africa), udsendes af Claus Clausen på forlaget Tiderne Skifter, der i øvrigt kommer godt rundt i samfundslivet med bøger om bl.a. Hell Angels, en dansk terrorist, kulturradikalisme og det nye højre i Danmark.
En samlet udgave af fire bøger af Erik Sigsgaard hedder Børn og institutioner. Af den svenske redaktør og forfatter, Göran Rosenborg, udsendes bogen Om journalistik.
Blandt en række oversatte romaner på forlaget er en Julian Barnes-roman og – på klassikersiden – Goethes Faust. De danske nyheder er romaner af Nils Schou og Jakob Weinreich (debut).

Overset Duchamp
Politikens nye, unge tegneserietegner, Jakob Martin Strid, har begået en bog, der betegnes som en tegneserieagtig børnebog. Den handler om en mus i rummet og udkommer på Forlaget Politisk Revy, som også udgiver kunsthistorikeren Pia Højs tolkning af Duchamp-installationen, L’étant donnés, der står næsten ukendt på et museum i USA. Andre billedkunstrelaterede bøger er af Mette Sandbye og Brian O’Dotherty. Susanne Jorn har skrevet en digtsamling, nordmanden Jan Lockert en roman, mens den norske retsprofessor, Thomas Mathiesen, i sin bog advarer mod det EU-kontrollerede samfund. Marcel Prousts Glæder og Dage udkommer i sin helhed på dansk i Henning Goldbæks oversættelse.

Blake og Swedenborg
Roskilde Bogcafés forlag, Batzer & Co., følger sidste års store William Blake-udgivelse af nordmanden Geir Uthaug op med Blakes egen Jobs bog og originale kobberstik.
Andre nyheder er bl.a. Olof Lagercrantz’ bog om mystikeren Swedenborg, Sven Lindquists Ørkendykkerne og Imre Kertész’ Kaddish for et udfødt barn. Klassikerbiblioteket byder på Anna Seghers og Rilke, bl.a. med tekster, som ikke før har været trykt på dansk.
Husets Forlag i Århus har en græsk og to spanske forfatter på det skønlitterære repertoire, Vassilis Vassilikos, Ray Loriga og Benjamin Prado, hvis romantitel indeholder det gode råd, Gi’ aldrig en kejthåndet revolvermand hånden. Desuden udgives en bog med linoleumssnit af Hans Ludvig Larsens.

Intro til Giddens
En introduktion til samfundsteoretikeren Anthony Giddens ved Lars Bo Kaspersen udkommer hos Hans Reitzel, som har flere samfundsdebatterende bøger på beddingen, Kritik af den økonomiske fornuft, Den danske elite samt bøger om sundheden hos skolebørn og skolens betydning for etniske minoriteter.
Der er også nyt fra Finn Skårderud og Anne Dickson. Jørn Lunds Sprog og sprogbrug i dag udkommer i revideret version med titlen Sproglig status.
Ulla Isakssons Bogen om E, som Bille Augusts nye film, En sang om Martin, bygger på, udkommer som paperback. Filmen har premiere 23. marts.
Forlaget Cicero/Chr. Erichsen udgiver bl.a. Bruce Sterlings Distraction, en science fiction-roman, som i fjor belønnedes med den meriterende pris, The Arthur C. Clarke Award.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu