Læsetid: 4 min.

God gang i granvoksne mænd

TV-2’s nye cd, ’Amerika’, er tilegnet alle, der udfordrer tiden, trodser frygten og forfølger deres mål
27. januar 2001

Ny cd
Det er fan’me ikke i ret mange lande, at tidens bedst sælgende lokale poporkester forsyner sit pladeomslag med et citat af en såkaldt avantgardedigter. Men TV-2 har aldrig været som de andre. Derfor står Per Højholt-citatet »Verden er jo blød, blød, blød« godt, hvor det står. Nederst på en linje i teksthæftet til Amerika, det 17. langspilsudspil fra Danmarks stædigste rockband siden debut’en i 1981.
Steffen Brandt og Højholt har nemlig ikke så helt lidt til fælles. For dem begge har spørgsmålstegnet altid været det vigtigste våben i udforskningen af det, vi – for overskuelighedens skyld – plejer at kalde virkeligheden.
I det projekt kommer man ofte på talefod med den umiddelbare uforståelighed, og for Brandt er det blevet en livsopgave at formidle den blanding af indsigt og distance, af analyse og oplevelse, via rockens tilgængelighed.
Ny filosoferende tone

Det er små tre år siden
TV-2 sidst red højt på radiobølgerne. Dengang var det med ørehængeren om klasselæreren. Denne gang bliver det garanteret den MC Einar-agtige »Gør Det Selv, Selv«, en slags svarsang til Venter På Fars bøn om en handyman, om at foretrække at se Vendig og dø fremfor at spilde tiden i en byggemarkedskø ... men selv om underfundigheden, den ironiserende og dobbeltbundede folkelighed er intakt, får tonen ellers en mere alvorlig, næsten filosoferende lyd på Amerika.
Ja, titelsangen rummer det tætteste, Steffen Brandt endnu er kommet et credo. Det er en erindringsoplevende recitation om, at man ikke behøver finde lykken ved at flygte til Amerika. Den kan man finde i sig selv, hvis man da ellers har (tål)mod(igheden). Og så udbringer han »en skål for alle, der trodser frygten og forfølger deres mål.«
Og frygten og fremmedgørelsen mangler ikke spillerum i den moderne verden, som jo også, og ikke mindst, indbefatter en masse virkelighed, man ikke kan se, men alligevel bruger og i hvert fald skal forholde sig til. I denne internet-tid skal vi, som Steffen Brandt synger på »Softwarefejl«, »helt op til Gud for at finde uopdaget land ...«

Blues for store og små
Sangene på Amerika er, med sangskriverens refræn fra den samme sang »blues for store, det er blues for små, det er blues for alle os, der går med bluesen udenpå.« Men den mentale vejrudsigt er god, trods de urimelige odds. Det gælder om at turde drømme sin egen drøm, hedder det på »Sommerdag Ved Stranden.« Og på albummets første gjaldende single, »Hallo, Hallo« foldes fanerne stolte ud:

Hallo, hvad venter vi på
Vi har en kamp, der venter
og en fest, vi skal nå
den tid, der går,
er det, vi kalder for liv
det er til salg for bare
et minimum af initiativ

Hele verden venter
men hvor er du
det store øjeblik
begynder lige nu

Det stadigt forbløffende og fascinerende ved at stille ind på TV-2 er, at uanset hvor meget de bliver ved at lyde som TV-2, flytter musikken sig umærkeligt, men markant. Små drejninger, anderledes betoninger, og overraskende kombinationer, der fornyr de klanglige pointer.
Sidst stod den akustiske guitar fremme i billedet. Nu tager de hul på et nyt årtusind ved at sammenstille organiske instrumenter som cello og violin med en metallisk guitarbund a la Garbage, tilsat den svaghed for næsten arkitektonisk pop, som de deler med Pet Shop Boys.
Helhedspræget er tydeligere. Det er gruppen, der musikalsk er i førersædet. Lidt paradoksalt al den stund der igen er anvendt rigeligt med producere, hvoraf Nikolaj Steen må siges at få sit gennembrud bag pulten for sit arbejde med pladens centrale sange.

Lakonisk lidenskab
Brandt selv brænder og brænder igennem, trods – eller måske på grund af – sin særlige lakoniske lidenskab, når han besynger det evige forsøg på at begribe og fastholde »det satans liv«.
Her et menneske, der lever. Et hjerte, der slår, en krop, der nægter at finde sig i forfaldet, men også et menneske, der ved, at tiden er til låns. Derfor skal hvert sekund »fyldes med de enkleste ord vi har, hvert åndedræt skal leves som var det den sidste afsked vi tager ...« Og for Steffen Brandt er kærligheden ikke bare »granvoksen« mands bedste ven, men livlinen:

Lad mig dø
af for meget kærlighed
lad mig gå fra hus og hjem
og fra forstanden
men lad mig ikke
komme i tvivl, babe
bare et sekund
vi kunne blive væk
fra livet og hinanden

Denne anmelder er ikke i tvivl. I hvert fald ikke om
TV-2. Både som nødvendig antidosis til tidens overfladeafsøgning, og som leverandør af sange, der vil andet og mere end fylde op på alle radiokanaler – selv om de ikke kan undgå at gøre også dét! Så investér i Amerika, kære læser. Kursen er stensikker og for opadgående.

*TV-2: Amerika. Producere: Nikolaj Steen, Halfdan E., Greg Walsh, Morten Eriksen, Peter Steengaard, Per Sunding, Henrik Nilsson & TV-2. PladeSelskabet/EMI-Medley. Udkommer på mandag
nwww.tv-2.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her