Læsetid: 3 min.

Græsrødderne festede i Porte Alegre

Brasilien opgav at udvise fransk bondeleder, så Verdens Sociale Forum endte som en folkefest
31. januar 2001

Solidaritet
PORTE ALEGRE – Den brasilianske delstatshovedstad Porto Alegre levede op til sit navn: Den glade havn. Græsrøddernes alternative topmøde holdt i går en afskedsceremoni, der vekslede mellem det henført begejstrede og det bevægende. Det tusindtallige publikum holdt i hånd og gyngede i takt til harmonika-akkompagnement fra gaucho-musikken, der er typisk for den sydbrasilianske coxilha-pampa. En sand Benetton-opvisning af forskellige racer, nationaliteter, seksuelle orienteringer m.v. blev kaldt op på scenen for hver at give et kort bud på, hvorfor en anden verden er mulig. Og enkelte delegerede fremviste medbragte sten, der skulle indgå i en mosaik med sten fra hele verden i forskellige farver og med forskellige inskriptioner.
Størst var publikums begejstring, da repræsentanter fra de palæstinensiske selvstyreområder, Israel og Jordan i fællesskab fremviste tre sten fra Jerusalem med opfordringer til fred.
Ceremonien afspejlede mødets generelle kontrast mellem en hård kerne af venstrefløjsaktivister, der brød ud i klapsalver, hvis Cuba eller den colombianske guerilla blev nævnt, og et flertal med en tilsyneladende mere søgende, åben holdning. Men alle brød ud i jubel, da det blev besluttet, at et Verdens Sociale Forum 2002 også skal afholdes i Porto Alegre.

Vi er alle Bove
Aften inden havde græsrøddernes brasilianske topmøde taget en uventet dramatisk drejning, da den franske bonde og aktivist Jose Bove blev udvist fra Brasilien. Baggrunden var, at han benyttede sin deltagelse i topmødet til sammen med fattige brasilianske landarbejdere at ødelægge en mark med gensplejset soya, sået af det nordamerikanske, multinationale selskab Monsanto.
Gensplejsede landbrugsprodukter er foreløbig forbudt i Brasilien, men marken var del af en forsøgsstation, og det multinationale selskab har bebudet et sagsanlæg.
Under mødet havde Jose Bove i øvrigt opfordret til oprettelse af en international domstol mod den brasilianske regering. Brasiliens præsident Cardoso er i hans øjne ansvarlig for, at en tredjedel af de 170 mio. brasilianere lider af underernæring.
Udvisningen af Bove skabte furore. Mødedeltagerne afholdt solidaritetsdemonstrationer under kampråbet »Vi er alle Bove.« Udvisningen blev siden sat ud af kraft. Og i modsætning til det belejrede topmøde i Davos var fredsommelighed ellers det mest udprægede træk ved mødet i Porto Alegre.
En lang række konferencer, seminarer og indlæg blev afviklet i løbet af de fem mødedage om så forskellige emner som storbyvold, landreformer og mediekoncentration.

For de fattige
Mens mødets arrangører undgik officielle konklusioner, vedtog 460 parlamentarikere fra hele verden en udtalelse ligesom borgmestre fra en lang række byer og en organisation af bønder fra hele verden udsendte opråb.
Gennemgående for udtalelserne er ønsket om en annullering af udviklingslandenes gæld og indførelse af en skat på alle finansielle, internationale transaktioner. En sådan skat skal modvirke spekulation og danne grundlag for oprettelse af en fond til fordel for udviklingen i de fattigste lande.
Endvidere ønsker mødedeltagerne en afskaffelse af internationale skattely og muligheden for, at de fattigste lande kan indføre en beskyttelse af deres fødevareproduktion. Stadig flere fattige landbrug i den tredje verden bukker under, fordi de ikke kan klare sig i konkurrencen f.eks. med EU’s stærkt subventionerede landbrug.
I søndags blev der afholdt en tv-debat pr. satellit mellem Davos og Porto Alegre.
Deltagerne i Davos som f.eks. finansmanden George Soros mener, at verden måske skal skifte gear, men ellers er på rette vej. Omvendt mener deltagerne i det brasilianske møde, at et sporskifte i verdens økonomiske udviklingsmodel er uomgængeligt for at redde grundlæggende menneskelige og miljømæssige værdier.

*Niels Boel er journalist og udsendt af u-landsorganisationen Ibis i Sydamerika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her