Læsetid: 3 min.

Hvor skal vi hen du?

2. januar 2001

Forfatteren til millionsælgeren Megatrends har nu begået en hæsblæsende bog om den ny teknologi

Enhver der bare en gang har deltaget i et debatmøde, hvor både teknologiskræmte og glade nørder har fremlagt deres modsatrettede synspunkter, vil nikke genkendende til de problemstillinger, der opstilles i John Naisbitts High Tech High Touch, med undertitlen Teknologi og vores søgen efter mening.
Naisbitt hører til blandt de mest succesfulde trend- og fremtidsforskere, selv om det mange steder i bogen er svært at se, hvad der er egentlig forskning, og hvad der er almindelig opsamling af tidens popsignaler og gemen smartness. Fænomenet er velkendt også hos de danske forfattere, som ynder at kalde sig fremtidsforskere.
I virkeligheden er det også fuldstændig ligegyldigt, hvis bare man kunne afkode, hvor Naisbitt vil hen med sin bog.
Flapteksten melder veloplagt om 14 mio. solgte eksemplarer af forgængeren Megatrends, og deri findes givet bogens egentlige mission.
Selvom bogens kvalitet svinger, er den hele vejen holdt i hæsblæsende amerikansk stil.
Facts & figures vælter læseren i møde fra hver eneste side og bogens oversætter, Else Warberg, er sluppet mere end almindelig heldigt fra sin oversættelse af hundredvis af ærkeamerikanske begreber.
High Tech High Touch er først og fremmest en velskrevet lynrejse gennem den amerikanske debat mellem de teknologibegejstrede og de skræmte, og især bogens første halvdel, hvor ledestjernen er forbrugerteknologi, er særdeles informativ og evner ind i mellem at opstille klare dillemaer.
Vel er afsnittet meget amerikansk, men også herhjemme genkendeligt.
»Vi har udviklet os til et håndkøbssamfund præget af tilskudsmentalitet over hele linjen – lige fra religion til kost,« skriver Naisbitt om sine landsmænd.
Det er muligt, danskere har en del til gode på den konto, men Naisbitts efterfølgende eksempler på forbrugere, der stopper sig med vitaminer, men aldrig spiser frugt, operationer for ballestramning men ingen motion og salgstallene fra kosttilskudsfabrikanterne, er nu ikke så langt fra dansk virkelighed.

Teknologifråds
Naisbitts mission med bogens første halvdel synes på en gang at være at berolige de skræmte og samtidig få de allermest teknologiforherligende bragt ned på jorden.
At han så benytter lejligheden til at give Nicholas Negroponte og hans Media Lab på MIT et par på tuden, skal være ham vel undt.
Der er hylende morsomme eksempler på amerikansk vanvid i teknologifrådseri, og der er også kloge og dybsindige overvejelser om de skadelige virkninger af voldelige computerspil og tv-underholdning.
Men fra et europæisk synspunkt bliver modgiften alligevel for uappetitlig, når løsningen i højere grad synes at være censur frem for grundlæggende overvejelser om, hvordan forældre opdrager deres børn. Er man til hårrejsende eksempler på teenage-massemordere og amerikansk skolevold, så giver Naisbitt rigeligt at tage fat på.
Bogens Titel, High Tech High Touch, forklares igennem et helt kapitel uden at definitionen står lysende klart. »Det er en menneskelig linse. Det at tage imod teknologi, der bevarer vores menneskelighed, og afvise den teknologi, der truer med at fortrænge menneskeligheden.« Tjah bum bum – hvad skal man så bruge det til? Bogens anden halvdel er dedikeret lange og til tider dybt kedelige udredninger om forståelse af og frygt for genteknologi.

Pointer drukner
Naisbitt har ind i mellem fine pointer som mange, der er skræmt af genteknologi burde læse, men det drukner i popsmarte afsnit som ’Genetisk determinisme kontra den fri vilje’ og racehygiejnisk godtkøbssnak.
Naisbitt lader såvel hindulærde som rabbinere komme til orde, uden at læseren bliver klogere, og for de af Informations læsere, som regelmæssigt har fulgt bladets videnskabs- og debatsider, er der ikke meget nyt at komme efter.
Ideen med bogen er god nok, men der mangler i alt for høj grad en opbygning, der kan fremme det erklærede formål, at få alle deltagerne i teknologidebatten til at se tingene lidt mere oven fra, uanset om udgangspunktet er frygt eller begejstring.
Det er sådan set synd, at det ikke lykkes i højere grad. Man kan kun håbe, at lidt mere jordnære personer en dag får lyst til at lave en tilsvarende bog med udgangspunkt i debatten, som den udspiller sig i Europa.
Den danske debat ville have gavn af en sådan bog, og man må så håbe, den kommer, inden vi når amerikanernes imponerende forbrug af Prozac (hver syvende) eller bliver for sindssyge af Nintendos seneste voldsforherligende computerspil.
Naisbitt skal nok klare sig – og danske erhvervsledere vil sikkert betale sekscifrede foredragshonorarer for at høre oraklet – lige som de gjorde, sidst, han besøgte Danmark.

High Tech, High Touch
*John Naisbitt, Børsens Forlag ,
312 sider 445 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her