Læsetid: 2 min.

K'NYT

6. januar 2001


Det 20. århundredes historie
*Forlaget Rosinantes illustrerede verdenshistorie i 10 bind er nået til bind 9, Nye stormagter og nye tider 1900-2000. Bind 9 begynder med Asien og islam og bevæger sig over Anden Verdenskrig og udformningen af en ny verdensorden frem til befolkningsforhold, økonomi, rumkapløb, opfindelser og begyndende skepsis over for videnskabelige fremskridt. Billedet forestiller to af den nye verdensordens arkitekter: Jawarharlal Nehru (1889-1964) og Mahatma Ghandi (1869-1948).

Musikere føler sig snydt
*Det er ikke kun sangeren og musikeren Henning Stærk, der på forhånd er blevet frataget muligheden for at blive nomineret til Danish Music Awards, tidligere Dansk Grammy, der regnes for den fornemste hæder inden for populærmusikken i Danmark. Flere andre kunstnere føler sig forbigået, bl.a. duoen Olesen-Olesen. Ligesom Henning Stærk er brødrene Olesen ikke blevet tilmeldt på grund af sjusk i papirgangen. For Henning Stærk gjaldt det, at hans pladeselskab aldrig modtog en liste til indstilling af kunstnere, og da fejlen først blev opdaget efter fristens udløb, er det ifølge arrangøren Jesper Bay fra firmaet Music Matters ikke muligt at få den århusianske sanger med.
I brødrene Olesens tilfælde påtager deres pladeselskab Midget Records sig dog en del af skylden. ritzau

Nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris 2001
*Det er to af de grandes dames i dansk litteratur, der i år er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris, nemlig Suzanne Brøgger med essaysamlingen Sejd, og Kirsten Thorup med romanen Bonsai. I Norge er Jan Kjærstad indstillet for Oppdageren, tredje del af sin store trilogi om Jonas Wergeland. Den anden norske kandidat er Jon Fosse. Andre indstillede er Mari Mörö og Kjell Westö, Finland; Thorunn Valdimarsdóttir og Jón Kalmar Stefánsson fra Island; Mikael Niemi og Agneta Pleijel, Sverige, Oddvør Johansen, Færøerne, Hans Anthon Lynge, Grønland, samt Rose-Marie Huuva, Sameland. Prisen uddeles på bedømmelseskomiteens møde den 1.-2. februar og er på 350.000 danske kroner.

Carl Nielsen-festival opgivet
*To års arbejde med at placere København som musikby på det internationale landkort med en stor, klassisk Carl Nielsen musikfestival til september er røget på gulvet, skriver Berlingske Tidende fredag. En erhvervsdrivende fond skulle stå bag festivalen som økonomisk ansvarlig. Men ifølge avisens oplysninger ville kulturinstitutionerne ikke afgive magt og indflydelse til fonden, hvor erhvervslivet havde flertal i fondsbestyrelsen.

Sjællands Symfoniorkester fastholder anmeldelse af DR
*Et møde torsdag mellem chefen for DR Ensembler, Bent-Erik Rasmussen, og musikchefen for Sjællands Symfoniorkester, Søren Bojer Nielsen, har ikke bragt parterne nærmere en løsning på en strid, der handler om Danmarks Radios markedsføring af egne orkestre. Søren Bojer Nielsen mener, at DR reklamerer for egne koncerter på en måde, der er konkurrenceforvridende for hele den klassiske musikbranche i Danmark. Derfor har han anmeldt DR til Konkurrencerådet. Bent-Erik Rasmussen mener ikke, at DR gør andet, end den er forpligtet til. »Det er en vigtig opgave for os at udbrede kendskabet til musiklivet, og det er klart, at alle parter gerne vil gøre sine egne arrangementer så synlige som muligt. Det afgørende er imidlertid, at vi støtter hele det klassiske musikliv,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu