Læsetid: 1 min.

Kritikerprisen til Henning Mortensen

12. januar 2001

Kritikerprisen 2000 overrækkes den 25. januar til Henning Mortensen for ’Raketter’. Georg Brandes-prisen går til Joakim Garff for Kierkegaard-biografien ’SAK’

Priser
Kritikerprisen for år 2000 tildeles Henning Mortensen for bogen Raketter (Gyldendal), det 10. og afsluttende bind i romanværket om Ib Nielsen fra Horsens, indledt i 1993 med Havside sommer.
Henning Mortensen er født i 1939 og debuterede i 1966 med digtsamlingen Det kan komme over en. Han har siden udsendt en lang række digtsamlinger, novellesamlinger og romaner, herunder også spændingsromaner, ligesom han har været aktiv som forlagsredaktør ved Jorinde & Joringel og Arena.
Sin største kunstneriske indsats har han imidlertid ydet med ti-bindsværket om Ib, hvori han som noget i dag enestående genopliver udviklingsromanen som genre, men tro mod sine sammensatte erfaringer giver den en fragmenteret og foranderlig form. Det gælder også i Raketter, hvormed handlingen føres helt frem til årtusindskiftet. Medlem af Kritikerlavet og anmelder ved dagbladet Politiken Bo Tao Michaëlis taler for Henning Mortensen ved overrækkelsen.
Kritikerprisen uddeles ved urafstemning blandt medlemmerne af Kritikerlavet. Årets øvrige nominerede var i øvrigt Jens Martin Eriksen for bogen Jonatan Svidts forbrydelse og Merete Pryds Helle for romanen Fiske i livets flod.

Nye veje til Kierkegaard
Georg Brandes-prisen for år 2000 tildeles lic.theol. og lektor Joakim Garff for biografien SAK (Gads forlag), der – ifølge Georg Brandes Pris-udvalgets medlemmer Erik Svendsen, Lars Bukdahl og Erik Skyum-Nielsen – på forbilledlig vis forener akademisk grundighed og elegance med en udsøgt evne til medrivende formidling.
SAK fornyer Kierkegaard-studiet og tager ubesværet livtag med en lang forskningstradition. Bogen fremtræder overalt gennemresearchet og vederhæftig og åbner for nye læseres vej ind i forfatterskabet – foruden at give et suverænt overblik over guldalderens kultur og åndsliv. Lars Bukdahl, kritiker ved Weekendavisen, begrunder overrækkelsen.

*De to priser er på hver 20.000 kr. og uddeles 25. jan. kl. 15 i Harsdorffs Hus, Kongens Nytorv 3, 1. sal (Litteraturrådets lokaler)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu