Læsetid: 3 min.

Vi ku’ kalde ham Jakob

6. januar 2001

Hvorfor hedder vi, som vi hedder, og hvad betyder det

Landets navne
Barnet er født, det skal døbes eller navngives, og det er ikke ligegyldigt, hvad barnet skal hedde. Navnet skal kunne holde et helt liv. Hvad med f.eks. at kalde barnet for Chrillesen? Det ler så livsaligt, når man kildrer det. Næh, den går ikke. Chrillesen er et efternavn, så det må man ikke. Ikke officielt, men gerne som kælenavn. Navnet Chrillesen kommer iøvrigt fra Holland, afledt af mandsnavnet Krelis. Det kom til Danmark med hollænderne, der i fjerne tider kom til Amager for at dyrke grønsager til københavnerne.
Sådan har ethvert navn sin historie, hvis den da ikke fortaber sig i det uvisse, hvad en hel del gør. Det fremgår af en ny bog fra Askholms Forlag, Danske For- og efternavne, skrevet og redigeret af Georg Søndergaard, en ajour-føring af hans to bøger fra for 15 år siden.
Men at John og Hanne, hvor forskellige navnene end er, går tilbage til samme oprindelse, det står fast. De stammer fra evangelisten Johannes, betyder den, som Gud er nådig, og andre ’afledningsmanøvrer’ lyder Hans, Johan, Jan, Jon og Giovanni – og er sandsynligvis det navn, mener Søndergaard, der har flest nationale afarter rundt om i verden.

Jakob, Jep og Ib
Jacob eller Jakob har aflæggere som Jeppe, Jep og Ib. Navnet er ikke så populært som Hans, Niels, Jens og Christian, men har til gengæld været modenavn uafbrudt siden middelalderen.
Birgit ved man ikke, hvad betyder, kun at det kommer af det svenske Birgitta. Susie og for den sags skyld Sussi er en hypokorisme for Susanne, der betyder lilje på hebraisk, Marianne er fransk, men kommer fra det græske Maria, også kendt som et bibelsk navn. Ebbe stammer måske – man ved det ikke med sikkerhed – fra nordiske navn som Esbjørn og Arnbjørn, men kan også hidstamme fra det tyske Eberhard. Det bruges allerede i middelalderens folkeviser. Også navnet Ole går tilbage til middelalderen (af Olaf) og er fint derved, at det har fået sin egen udvikling i Danmark. Til gengæld er det ikke så anvendt, som det har været tidligere.

Vognmand Wegener
Fornavne er i det hele taget konjunkturbestemte. Op og ned går det, frem og tilbage, yt og in. Man kalder sit barn op efter et kært familiemedlem, en populær figur fra film, tegneserier eller kongehus, har bare en faible for et særligt pænt navn eller finder – til barnets senere græmmelse – på et eller andet dybt opfindsomt, som ingen andre hedder. I 1880’ernes København fandt et arbejderægtepar således på at opkalde deres lille datter efter de tre arbejderledere, Louis Pio, Paul Geleff og Harald Brix, hvilket gav til resultat, at den stakkels pige hed Pionine Geleffsine Brixiana, indtil hun en dag formentlig ikke kunne holde det ud mere.
Man skelner bl.a. mellem arvede navne, tildelte navne, kælenavne og tilnavne. Det med at alle har et efternavn er af relativt ny dato efter millenniernes målestok. Først fra midten eller slutningen af forrige århundrede fik vi alle et efternavn. Før tog man ofte navn efter en lokalitet. Søndergaards navnebog angiver, at han, der boede i Kokhuset, af alle i byen blev kaldt Kok-Hans, børnene Kok-ungerne, enkeltvis Kok-Marie, Kok-Henry, osv. Fra landsbyen Vittrup i Vendsyssel har man registreret tilnavne og øgenavne som Bro Søren, Glade Jens, Den lamme, Skrå Wolle, Skrå Marianne, Kræn Kusk og Kjeld Skrædder. Man kunne have navn efter sit erhverv. Wegener kommer af vognmager. Seidenfaden er et silkehandlernavn.

Møghakke
På Lolland har man været nænsom og bevaret gamle landbotilnavne i ny efternavnepraksis: Kjæp, Stryger, Skude, Pilemand, Romme, Stryhn, Errebo, Skafte, Kølle, Borre og Plough, osv.
Et mere almindelig efternavn – vi kan jo tage Mortensen – stammer fra Martin og dermed selveste krigsguden Mars. Alligevel har flere paver og helgener båret navnet, bl.a. ham, Mortensaften er opkaldt efter.
Georg Søndergaard har da vist glemt at undersøge Laudrup og Schmeichel, eller også er disse navne så sjældne, at han ikke har taget dem med i bogen, men Angelo betyder engel, Knoblauch hvidløg, Laue løve, Krag krage, Kraul møghakke, Gaul handyr, orne, uhyre, mens Geil betyder overmodig, løssluppen, og Clemens bare er en, der er mild. Søndergaard er iøvrigt et gammelt gårdnavn. 7.000 navnebrødre og -søstre i Danmark bærer det.
Navne har også en social funktion, påpeger bogen. Der er forskel på, om man omtaler overlæge, dr. med. Thomas Schmidt som:
Overlæge Schmidt
Overlægen
Thomas Schmidt
Schmidt
Tom, Tommy
eller slet og ret
Buller
Og sådan kan man læse
meget ud af et navn og dets brug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her