Læsetid: 2 min.

Natarbejde giver kræft

5. januar 2001

Flere kvinder får brystkræft, hvis de arbejder om natten. Den præcise årsag kender man ikke

Kvinder, der arbejder om natten, har 50 procent større risiko for brystkræft end kvinder med normale arbejdstider.
Det viser en registerundersøgelse af 7.035 danske kvinder. Undersøgelsen er lavet cand. pharm. Johnni Hansen, Kræftens Bekæmpelse. Den er antaget af det ansete tidsskrift Epidemiology og offentliggøres en af de nærmeste dage.
Johnni Hansen fortalte selv om undersøgelsen på en konference i går om kræft og arbejdsmiljø, arrangeret af Specialarbejderforbundet, Kvindeligt Arbejderforbund og Kræftens Bekæmpelse, i København.
Via ATP-registeret er det muligt at kortlægge helt præcist, hvilke job de 7.035 brystkræftdiagnosticerede kvinder har haft. Kvinderne er født mellem 1935 og 1959.
Det er kendt, at kvinder, der føder det første barn sent, har forhøjet hyppighed af brystkræft. Men selv efter korrektion for denne faktor og andre usikkerheder, viser tallene en 50 procent forøget hyppighed af brystkræft blandt kvinder, der arbejdede mellem kl. 6 om aftenen og 6 om morgenen mindst halvdelen af tiden. Tallene er større jo længere kvinderne har haft natarbejde.
Alkohol kan ikke være hele forklaringen, understreger Johnni Hansen. Der er en sammenhæng mellem forbruget af alkohol og brystkræft. Og kvinder med natarbejde drikker mere end andre kvinder. Men slet ikke nok til at forklare den store forskel.
En mulig forklaring er produktionen af hormonet melatonin, som går i stå, når hjernen registrerer lys. Man ved, at helt blinde kvinder har 50 procent nedsat risiko for brystkræft. Melatonin påvirker østrogencyklus’en og menes at beskytte mod svulster.
3.500 kvinder om året får brystkræft, men årsagerne ved man meget lidt om: »Det er uhyggeligt, så lidt vi ved om forklaringen,« siger Johnni Hansen. Selv hælder han til at tro, der er tale om et samspil mellem hormon-balancen og nogle faktorer i kvindernes livsstil, som man ikke ved nok om.
»Det kom bag på mig, at natarbejde er en årsag til brystkræft,« siger Kvindeligt Arbejderforbunds formand, Lillian Knudsen. Selv om man har forsøgt at begrænse skifteholdsarbejdet – fordi man ved, at det nedbryder helbredet på mange andre måder – er det ikke faldende, påpeger hun.
For nogle år siden var de giftige organiske klorforbindelser, som f. eks. DDT og PCB i søgelyset som årsag til brystkræft. Men siden er der gennemført en lang række undersøgelser, som ikke bekræfter denne mistanke, sagde professor Elsebeth Lynge på konferencen.
I stedet for at lede efter enkelte stoffer i miljøet bør man snarere se på, hvordan arbejdet former hele vores liv – og der med vores sygdomme, sagde hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her