Læsetid: 5 min.

Nekrologer

26. januar 2001


Lis Halding, 98 år
*Lis Halding er død, 98 år. Sammen med manden, konstruktør Herluf Halding, var hun under Besættelsen engageret i modstandsgruppen Holger Danske. Sammen med sine to piger måtte Lis Halding til sidst gå under jorden.
Lis Halding boede i mange år i Århus – og arbejdede i bl.a. Århus Kioskselskab. Senere flyttede hun til København, hvor hun boede i Domus Vista.

Niels W. Brix, 60 år
*Pianisten Niels W. Brix er død, 60 år. Allerede som 11-årig optrådte han i radioen. Han holdt debutkoncert i 1959 som 18-årig og studerede derefter musik ved Københavns Universitet og ved musikakademiet i Wien.
Han underviste i musik på gymnasiet – fra 1970-94 ved Birkerød Statsskole. Hans klaverspil var præget af en overlegen teknik. Hans repetoire spændte vidt, både wienerklassik, romantik og impressionisme blev fremført med stor overbevisning. Han gav årene igennem mange koncerter, dels solistkoncerter med Tivolis Symfoniorkester og byorkestrene, dels kammermusikkoncerter.Inf.

Erik Andersen, 81 år
*Major, fhv. folketingsmedlem, Haderslev, er død, 81 år. Erik Andersen blev som aktiv i modstandsbevægelsen i Sønderborg arresteret af tyskerne, tortureret af Gestapo og anbragt i Frøslevlejren.
Efter krigen var han bl.a. var annoncekonsulent på Socialdemokraten i København. Imidlertid slog han ind på den militære løbebane, og blev i 1962 udnævnt til distriktsleder ved hjemmeværnet i Haderslev.
Erik Andersen var fra 1971 til 1984 socialdemokratisk medlem af Folketinget. Han var desuden medlem af EF-parlamentet fra 1977 til 1979.
I sine unge dage vandt Erik Andersen flere danske mesterskaber i roning. Inf.

Niels Lyhne Jensen, 80
*Lektor, amanuensis Niels Lyhne Jensen var tidligt med i modstandsbevægelsen og måtte gå under jorden.
Han var cand.mag. i dansk og engelsk, og fra 1953 til 1967 underviste og forskede han i skandinavisk litteratur på universitetet i Newcastle.
Niels Lyhne Jensen kom i 1969 til Nordisk Institut på Aarhus Universitet, hvor de første år blev svære for ham, da han ikke delte den venstreorienterede ideologi, som herskede på instituttet.
Niels Lyhne Jensen skrev adskillige artikler og bøger om litterære og historiske emner, bl.a. i 1980 en bog om J. P. Jacobsen. Inf.

Jens A. Laursen, 90 år
*Opfinderen af letbetonelementer, civilingeniør Jens A. Laursen, er død 90 år. Han
begyndte sin karriere i 1933 på professor Anker Engelunds Lillebæltsbro-kontor. Han var i en årrække direktør i Rockwool, og senere i H-H industrierne, hvor letbetonelementerne blev udviklet. Inf.

Aksel Kjær Larsen, 90
*Aksel Kjær Larsen, kunstner og fhv. skoledirektør, Ribe, 90 år. Aksel Kjær Larsen, var under krigen aktiv i modstandsbevægelsen. Efter lærereksamen blev han lærer i Roskilde, dernæst fængselslærer på Søby Søgaard på Fyn. Han var i 18 år skoleinspektør, og fra 1970 skoledirektør i Ribe.
Sideløbende har han hele livet arbejdet som kunstmaler. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i København i 1939, og siden blev det til mange udstillinger.Inf.

Gavin Young, 72 år
*Gavin Young var en frygtløs udenrigskorrespondent, som efter 20 år og 14 krige gik over til at skrive rejsebøger, hedder det i Michael Davies nekrolog i The Guardian. Han skrev 10 i alt; to af dem – Slow Boats to China (1981) og Slow Boats Home (1985) – blev bestsellere.
Han blev ansat som stringer for den britiske søndagsavis The Observer under krigen i Algeriet, hvorefter han fortsatte med at skrive om Cuba, Congo, Mellemøsten, Bangladesh, Angola, Vietnam og Cambodja.
I sine unge dage levede han to år blandt sump-araberne i det sydlige Irak, som han også skrev bøger om. De gav ham den sympati for undertrykte mindretal, som senere prægede hele hans arbejde. Inf.

Lord Prentice, 77 år.
*Den britiske politiker Reg Prentice er død, 77 år. Prentice vandt sin plads i de britiske historiebøger, da han i 1977 gik direkte fra Labour til De Konservative.
Det var et chok, der gav genlyd langt uden for landets grænser. Prentice er simpelthen den højest placerede politiker, der nogensinde har lavet dette politiske spring.
Som en anden Erhard Jacobsen rasede Prentice mod Labours venstrefløj, som han fandt var nogen tåbelige marxister.
Prentice gjorde lynkarriere gennem fagbevægelsen. Han blev medlem af parlamentet som 34-årig, og som 41- årig indledte han i 1964 en imponerende ministerkarriere. Det var under Labour-lederen Harold Wilson – og den lovende Prentice blev gennem årene betroet en række centrale poster: Undervisning, forskning, offentlige investeringer, udviklingsbistand mm.
Prentice var fagligt dygtig - men han markerede sig løbende med synspunkter, der er som taget ud af det, der senere blev Tony Blairs partiprogram. Dengang vakte det jævnligt stor furore – blandt andet da Prentice stod i spidsen for en række omstridte privatiseringer.
Markeringerne gjorde Prentice til skydeskive for Labours dengang stærke venstrefløj – og han endte med at tabe kampen om opstillingen i sin egen kreds.
Han appellerede i en stor tale til Labour-kongressen i 1976 om at få beslutningen omgjort – men modstanden i partiet var for stor.
Året efter tog han sensationelt skridtet og gik over til Thatchers konservative. »Forræder«, råbte hans gamle støtter efter ham. Men Thatcher tog glad i mod ham - han blev minister igen under hende. Og senere adlet til Lord Prentice.
Selvom Labour-flertallet senere gjorde hans politiske mærkesager til partiets politik, tilgav hans gamle partifæller – uanset fløj – aldrig hans afhopning.mol

Curro Rivera, 49 år
*Den mexicanske tyrefægter Curro Rivera døde tirsdag på sit landsted La Alianza, Jalisco, México.
Han var ved at forberede sig til tyrefægtningen om søndagen i Michoacán, hvor han skulle i ringen sammen med en anden tyrefægter fra verdenseliten: Enrique Ponce.
Det var ikke tyrens horn, der fangede Curro Rivera. Han døde af en blodprop, helt som sin far, den berømte tyrefægter Fermín Rivera, der tilmed også faldt død om på La Alianza.
Francisco Rivera Agüero blev født den 17. december 1951 i Mexico City, og han debuterede allerede som 15-årig som tyrefægter mod ungtyre.
Curro er et tilnavn, der benyttes af flere tyrefægtere. Fra de senere år kan nævnes Curro Romero, der trak sig tilbage i fjor i en alder af 66 år. Curro Valencia døde i 1996 af de sår, han pådrog sig under en tyrefægtning i netop Valencia i Spanien.Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her