Læsetid: 2 min.

Netværk står bag kvindehandel til Danmark

Der foregår en betragtelig og ofte internationalt organiseret handel med baltiske kvinder til Danmark, siger Rigspolitiet i ny rapport
30. januar 2001

Der foregår en betragtelig og ofte internationalt organiseret handel med baltiske
kvinder til Danmark, siger Rigspolitiet i ny rapport

Handelen med kvinder fra de baltiske lande til prostitution i Danmark er betragtelig i omfang. Den foregår ofte via netværk på tværs af grænserne, og derfor har kvindehandlen næsten karakter af international organiseret kriminalitet.
På den baggrund er der brug for øget politisamarbejde mellem Østersølandene og behov for en oplysningskampagne rettet mod kvinderne i Baltikum.
Det konstaterer Rigspolitiet i en ny rapport, som offentliggøres i dag, efter at det har haft en særlig fact-finding-mission i Estland, Letland og Litauen for at undersøge trafficking-fænomenets omfang.
Missionen var et af de initiativer, som justitsminister Frank Jensen bebudede under et samråd i Folketingets retsudvalg i august. Samrådet var foranlediget af Informations artikler om trafficking.
Ifølge rapporten er Danmark og Sverige hoveddestinationerne blandt de nordiske lande. Særligt Letland og Litauen leverer kvinder til prostitution i Danmark.
»Rekrutteringen foregår enten indirekte – f.eks. gennem annoncer i aviser og magasiner eller på Internettet – eller direkte via personlig kontakt på barer og i natklubber,« konstaterer Rigspolitiet om bagmandsmetoderne.
På rejsen sker det jævnligt, at en såkaldt ’controller’ følger kvinderne på vej.

Arbejdsløshed er motiv
En del kvinder tror, at de skal arbejde som tjenere, dansere, babysittere eller rengøringsdamer. De fleste af kvinderne ved godt, at de skal arbejde som prostituerede, men ofte ændrer bagmændene på betingelserne efter ankomsten til det nye land: »Kvinderne er ikke i en position til at gennemskue, at leveforhold og indtjening vil blive dårligere end lovet,« skriver Rigspolitiet.
Rapporten anfører, at fattigdommen og arbejdsløsheden – især blandt den russiske befolkningsgruppe i landene – gør det fristende for unge kvinder på mellem 19 og 22 år til at tage afsted.
Rigspolitiet noterer samtidig, at de internationale definitioner af begrebet trafficking betegner det som irrelevant, om kvinden frivilligt er gået ind disse aktiviteter.
Under alle omstændigheder er der brug for en oplysningskampagne i de baltiske lande for at advare kvinderne om de risici, der er ved at blive afhængige af bagmændene, anbefaler Rigspolitiet.

Politisamarbejde styrkes
I sagens natur har det ikke været muligt at sætte præcise tal på omfanget af kvindehandlen fra de baltiske lande til Danmark, men Rigspolitiet betegner omfanget som »betragteligt«.
Rigspolitiet vil nu forstærke politisamarbejdet mellem de 12 lande i Østersørådets såkaldte Task Force om organiseret kriminalitet. Danmark har i øjeblikket formandskabet. Blandt andet vil man øge informationsudvekslingen, forsøge at kortlægge rejseruterne og gennemføre koordinerede aktioner for at få fat på bagmændene.
Den udvikling glæder Østersørådets kommissær for bl.a. menneskerettigheder, Helle Degn. Hun kalder trafficking med mennesker for Østersøområdets »næststørste pengemaskine « efter narkohandel.
»Det er afgørende, at fokus flyttes fra kvinderne til bagmændene,« siger Helle Degn til Information.

*Mere om trafficking på: http://tema.information.dk/nyeslaver

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu