Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

27. januar 2001


’Robust’ vækst i Europa
*Den økonomiske vækst i Europa vil i år blive ’robust’, og det betyder, at Den Europæiske Centralbank (ECB) ikke nødvendigvis vil følge i den amerikanske nationalbanks fodspor med en kraftig rentenedsættelse.
Det sagde en fremtrædende repræsentant for ECB fredag på det årlige topmøde i Verdens Økonomiske Forum i det schweiziske skisportparadis, Davos.
Ernst Welteke – topchef i den tyske centralbank, Bundesbank, og på samme tid medlem af ECB-ledelsen – understregede over for journalister i Davos, at Tyskland, Europas vigtigste økonomi, i år vil opleve en vækstrate på 2,75 procent. Det vil ifølge Welteke ske på baggrund af et stigende privatforbrug, lavere skatter efter en nylig skattereform samt faldende arbejdsløshed.

Joseph Kabila taget i ed
*General Joseph Kabila blev fredag taget i ed som præsident i Demokratisk Republik Congo (DRCongo) og afløser dermed sin far, Laurent Kabila, der blev skudt den 16. januar.
Joseph Kabila blev taget i ed af DRCongos højesteret i det historiske Nationens Palads i hovedstaden Kinshasa to dage efter, at landets overgangsparlament havde udråbt ham som leder af det store afrikanske land.
Joseph Kabila var stort set ukendt uden for de militære kredse, før hans far blev skudt og døde af sine sår.
I øvrigt er det kommet frem, at den nye præsident ikke er 32 år, som en række kilder nær landets ledelse har sagt, men kun 29.

Taba-forhandlinger indstilles snart
*Israels premierminister, Ehud Barak, meddelte i går, at fredsforhandlingerne med palæstinenserne, der foregår i den egyptiske by Taba, vil blive indstillet i begyndelsen af næste uge.
Barak sagde, at han ikke vidste, hvorvidt de to parter vil nå frem til en fælleserklæring.
Han kunne heller ikke oplyse om han vil mødes med den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat, i forbindelse med det økonomiske topmøde i Davos i Schweiz.

42 døde i busulykke i Pakistan
*42 mennesker blev dræbt og 60 såret, da to busser fredag kolliderede i nærheden af byen Lahore i det østlige Pakistan, oplyser politiet.
Lahores politichef, Javed Nur, sagde, at en bus på vej fra Lahore til Multan kolliderede med en anden bus ved Phool Nagar, 70 km syd for Lahore.
Pakistansk fjernsyn oplyser, at der var syv børn og otte kvinder blandt de dræbte.

Færre pladser til flere gamle
*Der er gennem de seneste år sket et markant fald i antallet af plejepladser samtidig med, at der er kommet mange flere ældre til i befolkningen. Konkret er der siden 1987 blevet 35.000 flere ældre på 80 år eller mere, mens antallet af plejehjemspladser og ældreboliger for de svageste er faldet med sammenlagt 6.000 på landsplan.
Ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, Margrethe Kähler, vurderer, at behovet for de mest beskyttede ældreboliger er steget med mindst 10.000 siden 1987.

DSB Gods bliver til Railion
*Indlemmelsen af DSB Gods i det store tysk-hollandske jernbanegodsselskab Railion bliver gennemført.
Det er klart, efter at flere end 85 procent af de 450 tjenestemænd i DSB Gods har sagt ja til at gå med over i det ny selskab.
Samtidig har 250 af DSB’s 1.400 lokomotivførere sagt, at de gerne vil arbejde for Railion.
Medarbejdernes accept af fusionen var det sidste afgørende element for, at sammenlægningen kunne blive ført ud i livet. Alternativet til Railion havde været lukning.
Fusionen betyder, at de tyske statsbaner Deutsche Bahn ejer 92 procent af aktierne, det hollandske selskab Nederlendse Spoorwegen 6 procent og DSB 2 procent af aktierne. Railion har små 42.000 ansatte og indtægter på godt 30 milliarder kroner om året.

Pensionsreform vedtaget i Tyskland
*Den tyske Forbundsdag godkendte fredag en pensionsreform, der af arbejdsministeren blev beskrevet som »den vigtigste socialreform siden krigen«. Reformen betyder, at der vil ske en overgang til private pensionsordninger.
Det var ventet, at Forbundsdagen, hvor forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering har flertal, ville stemme for forslaget.
Pensionsreformen har været en hjørnesten i Schröders reformprogram, der har til formål at modernisere tysk økonomi og lette den tunge udgiftsbyrde fra velfærdsstaten.

Socialdemokrater i Sverige går frem
*Sveriges socialdemokrater er gået frem med næsten en tredjedel siden august i fjor.
Det viser en ny meningsmåling lavet af instituttet Temo, som blev og offentliggjort i aviserne Sydsvenskan og Dagens Nyheter i går. De svenske sosser ville, hvis der var valg i dag, få hele 36,3 procent af stemmerne, og derved er det igen landets klart største parti.
Stigningen er på otte procentpoint siden august i fjor, hvor socialdemokraterne var nede på 28 procent – den laveste tilslutning i årtier.
Men trods den store fremgang for socialdemokraterne er der ikke sket nogen forskydning i magtbalancen mellem venstre og højre i svensk politik.

Ond cirkel i Japans økonomi fortsætter
*Den onde cirkel i Japans økonomi – verdens andenstørste – fortsætter, og den østasiatiske gigant synes nu at være fast forankret i en periode med faldende priser og produktion. Forbrugerpriserne i Japan faldt således sidste år med 0,7 procent – det største fald nogensinde, oplyser myndighederne.
Året før faldt forbrugerpriserne med 0,3 procent, og der er for første gang tale om to på hinanden følgende år med faldende priser.
Det er fortsat den manglende lyst til at bruge lønnen til privatforbrug, som er det onde dyr i åbenbaringen.

Ringkøbing Amt: Bredbånd til alle
*Som det første amt i Danmark tager Ringkøbing Amt hul på regeringens satsning på at gøre Danmark til en af de ledende IT-nationer i verden.
Amtets økonomiudvalg har indgået en aftale med TeleDanmark om at opbygge et bredbåndsnet.
Det betyder, at alle borgere, virksomheder og offentlige institutioner i amtet inden for de næste fem kvartaler kan få adgang til de nye muligheder, som bredbåndsnettet giver.
Dermed bliver Ringkøbing Amt koblet på bredbåndsnettet væsentlig hurtigere, end Forskningsministeriets netop offentliggjorte netværksredegørelse har lagt op til.

1.500 mennesker dræbt ved jordskælv i Indien
*Det ene øjeblik fejrede byen Ahmedabad Indiens selvstændighedsdag, sammen med resten af landet. Det næste øjeblik var der vendt op og ned på det hele.
»Det var ligesom at befinde sig i en båd på et stormomsust hav. Alt rystede,« sagde beboeren Pankaj Darji til Reuters efter fredag morgens voldsomme jordskælv, der blev målt til 7,9 på den åbne Richterskala.
I aftes rapporterede det største indiske nyhedsbureau, PTI, at flere end 1.500 mennesker havde mistet livet.
Alle bygninger rundt om Darjis hjem fik enorme sprækker i løbet af de 30-40 sekunders ødelæggelse, som kastede den vigtigste by i den vestlige delstat Gujarat ud i sorg. En ni-etagers bygning i nærheden klappede sammen som et korthus.
Der, som andre steder, var det ikke muligt at sige, hvor mange mennesker, der blev mast eller fanget under brokkerne.
Et sted i byen styrtede taget på et tempel ned, mens fire personer bad indenfor. De blev alle dræbt. I en skole i Maninangar distriktet, rapporteredes om en vild panik, der opstod blandt en gruppe mennesker, der var samlet til en nationaldagsparade.
Billeder på tv viste forvredne dynger af murværk og stålkonstruktioner samt det blodige lig af et lille barn. Et andet sted sås en fod med en guldlænke stikke frem under en bunke murbrokker.
Jordskælvet var ifølge Indiens Meteorologiske Institut regionens kraftigste i et halvt århundrede, og det var det andet alvorlige jordskælv i 2001.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her