Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. januar 2001


Kabila menes dræbt af kupmagere
*Præsidenten i Den Demokratiske Republik Congo, Laurent Kabila, kan være blevet dræbt ved et kupforsøg i hovedstaden Kinshasa i går.
Kabilas død blev bekræftet af en ugandisk efterretningskilde til Reuters i aftes, men der forelå ved redaktionens ingen officiel congolesisk bekræftelse på præsidentens død. Derimod tydede alt på, at der havde været et kup eller et kupforsøg i landet.

Danmark sælger våben for mia
*Danmark eksporterer årligt våben eller produkter, der kan anvendes både civilt og militært, for omkring 20 milliarder kroner.
Det fremgår af en ny rapport om dansk våbeneksport, som tirsdag blev præsenteret af udenrigsminister Mogens Lykketoft (S). Af rapporten, der omfatter eksporten i 1999, fremgår det, at der ikke foreligger statistiske oplysninger om det reelle tal for våbeneksporten, men at de 20 milliarder kroner er ’et forsigtigt skøn’ fra Dansk Industri.
Det hedder, at der i 1999 blev givet 228 tilladelser til at eksportere våben, og langt de fleste tilladelser blev givet til eksport til andre EU-lande eller NATO-lande. Dog blev der også givet tilladelser til eksport til lande som Israel, Zimbabwe, Chile og Malaysia, men det fremgår ikke, hvad der blev eksporteret og af hvem.

Reform rammer de svageste
*Enlige mødre og de sværest handicappede får færre penge til rådighed med den nye førtidspensionsreform.
Det er konklusionen i de beregninger, som et analysefirma har lavet for De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI).
»For mange vil forskellen blive 20,000-30,000 kr. årligt,« siger formand for DSI, Stig Langvad til Ritzau.
En enlig mor på førtidspension vil miste cirka 1,700 kroner efter skat om måneden som pensionist i fremtiden i forhold til de nuværende regler. Med reformen fjerner man nemlig en række skattefrie tillæg som varmehjælp, børnetilskud og boligydelse, mod at hæve pensionsbeløbet.
I Socialministeriet har økonomer gennemlæst beregningerne uden at kunne finde ’graverende fejl’. Forliget om førtidspensionsreformen træder i kraft i 2003.

Flere demente – færre behandlere
*Der bliver flere og flere demente, men stadig strammere normeringer på plejehjem og andetsteds, fremgik det af en høring om dementes menneskerettigheder i København i går. Det Danske Center for Menneskerettigheder var vært for høringen, som fandt sted i anledning af en ny rapport om de demente og deres rettigheder. Dementes rettigheder er ikke gode nok.
»Desværre er demens ikke særlig højt prioriteret af sundhedsmyndighederne,« sagde overlæge Gunhild Waldemar, Rigshospitalets hukommelsesklinik.
Af de 40,000, der alene skønnes at have Alzheimers sygdom, kan kun de 2000 få behandling. Det skyldes bl.a flaskehalsproblemer i systemet. Menneskerettighederne har særlig betydning for demente, fordi de ikke selv kan tale deres sag.
Rapporten er udgivet i håb om, at danske myndigheder generelt vil blive mere opmærksomme på de minimumgarantier, som menneskerettighederne pålægger dem at opfylde over for den enkelte borger.

42 dræbte efter kampe i Sri Lanka
*Mindst 42 personer blev dræbt i Sri Lanka under voldsomme sammenstød i går, da regeringsstyrker etablerede en fornyet offensiv mod separatistbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE), oplyste embedsmænd til APF.
Srilankanske styrker med støtte fra kampvogne, kamp-fly og artilleri begyndte angrebet ved daggry og rykkede efterfølgende to kilometer ind i et område, som blev holdt besat af LTTE-separatisterne.
Ifølge militære embedsmænd ydede separatisterne hård modstand mod regeringsstyrkernes angreb. Over 60.000 personer har mistet livet, siden oprørerne i 1983 indledte kampen for en uafhængig tamilsk stat i den nordlige og østlige del af landet.

Varedeklaration på læger
*Patienter skal i fremtiden kunne forvente sig mere af deres læge, ligesom lægerne vil blive stillet over for permanente krav om at vedligeholde deres uddannelse, hvis de skal aflønnes på det højeste niveau.
Det er nogle af de forandringer, som Amtsrådsforeningen lægger op til i sit forslag til en reform af sygesikringen. Formålet med en reform er at skaffe patienterne bedre service, at give dem bedre muligheder for at vælge og ikke mindst at skabe en større sammenhæng i patienternes forløb.
Et af nøglepunkterne i udspillet, der blev præsenteret i går, er, at familielægens rolle bliver endnu mere central end i dag. Den praktiserende læge skal være patientens indgang til sundhedsvæsnet, og skal samle alle oplysninger om den enkelte patients tur rundt i behandlingerne.
I fremtiden skal patienterne også have bedre muligheder for at vælge deres egen læge ud fra flere kriterier end i dag, hvor man kun kan få oplyst lægens navn - og dermed køn, samt alder og adresse. Man har med andre ord ingen mulighed for at få at vide, om der er en læge, der f.eks. er specielt interesseret i små børn eller i hudsygdomme.
Men står det til Amtsrådsforeningen, vil det være blandt de oplysninger, som patienterne skal have adgang til.
Ligesom undersøgelser af patienternes tilfredshed med lægen skal være tilgængelige på samme måde som information om den efter- og videreuddannelse, lægen har taget.

Tre kandidater til dommersæde
*Regeringen har indstillet tre personer til den danske plads i Den Europæiske Menenskerettighedsdomstol i Strasbourg. Det drejer sig om:
*Peer Lorenzen. Han er den nuværende danske dommer i embedet.
*Professor, dr. jur. Eva Smith, Københavns Universitet.
*Professor, Claus Haagen Jensen, Aalborg Universitet.

Blodprøve kan afsløre skizofreni
*Israelske forskere mener at have opfundet en blodprøve, der kan afsløre skizofreni, oplyste Reuters i går.
På denne måde kan diagnosticeringen af sygdommen, som ofte varer flere måneder, blive skåret flere måneder ned og få patienterne i behandling tidligere.
Forskerne har fundet et gen, D3, der er overaktivt i skizofrene patienter og mente at bruge dette i en blodprøve-test, oplyste Tal Ilani og kollegaer fra the Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel.
En procent af verdens befolkning lider af skizofreni. Sygdommen bryder som oftest ud i teenage-alderen og kan endu ikke behandles fuldstændigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her