Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

15. januar 2001


Debat om gen-teknologi styrkes
*Et usædvanligt samarbejde mellem medicinalgiganten Novo Nordisk og miljøorganisationen Danmarks Naturfredningsforening skal sætte skub i debatten blandt danske skolelever om fordele og ulemper ved genteknologien.
De to kombattanter har netop fået godt 350.000 kr. i støtte fra Den Grønne Fond til at lave et fælles undervisningsmateriale til 14 til 18-årige elever i folkeskolens 9.-10. klasse og gymnasiet samt ungdoms- og efterskoler.
Målet er at få eleverne til at bruge undervisningsmaterialet i enten samfundsfag, biologi, fysik-kemi eller dansk. Desuden vil Danmarks Naturfredningsforening i samarbejde med DR producere et tv-debatprogram om gensplejsning.

Britisk flåde af-vikler brug af uran
*Den britiske flåde afvikler nu brugen af forarmet uran i et af flådens antimissilsystemer. Det sker, fordi den amerikanske producent har standset brugen af uran til fordel for det mindre farlige tungsten.
Den britiske flåde har installeret det amerikanske missilsystem Phalanx til at beskytte 14 af sine skibe mod raketangreb, og det er i dette system, at det forarmede uran er blevet brugt.
Ifølge avisen The Times har USA været i færd med at afvikle sine lagre af den pågældende type ammunition i de seneste 10 år og i stedet brugt grundstoffet tungsten på rakethovederne.

Genprojekt skal skabe sunde grise
*Forskere på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole vil i løbet af et til to år kunne fremavle smågrise, der ikke lider af diarré fremkaldt af bestemte bakterier. Sygdommen hærger mange danske besætninger og koster hvert år mere end 300.000 smågrise livet, skriver Politiken. Projektet vil ud over at spare landbruget for et årligt tab på omkring 100 millioner kr. betyde et drastisk fald i anvendelsen af antibiotika.
Den modstandsdygtige gris ventes at blive det første konkrete resultat af en storstilet dansk-kinesisk samarbejde om kortlægning af hele grisens arvemasse. Kortlægningen vil gøre det muligt at bruge grisen som sygdomsmodel i forskningen i stedet for rotter og mus, der rent genetisk ikke ligner mennesket nær så meget.

Serbere frygtes døde pga. uran
*Op mod 300 serbere er døde af kræft i et område af Sa-rajevo, der i 1995 blev bombet med uranforstærket ammunition af NATO-krigsfly, skriver krigskorrespondent Robert Fisk i den britiske avis The Independent.
Ifølge Fisk flygtede 5000 serbere fra forstanden Hadjici i Sarajevo, den bosniske hovedstad, efter NATO’s angreb, og siden da skal tæt ved 300 af de serbiske flygtninge være døde af kræft og leukæmi.
Amerikanske myndigheder hævder, at der ikke findes »videnskabelig bevis« for, at uranforstærket ammunition kan føre til kræft.

IMF opfordrer til pensionsreformer
*Direktøren for Den Internationale Valutafond, Horst Köhler, sagde i en tale i weekenden i Kobe i Japan, at det sænkede renteniveau i USA og skattereformerne i Europa vil få en positiv indflydelse på økonomien. Han mener dog, at Japan og Europa kan gøre mere for at modgå investorfrygt på verdensplan.
Af Japan ønsker IMF-chefen flere ændringer i erhvervs- og finanssektorerne, og i Europa ønsker han arbejdsmarkeds- og pensionsreformer. Ifølge Köhler er der ikke tegn på, at verden står over for ’dommedags-scenarier’. Men »det er klart, at den stærke ekspansion i verdensøkonomien i de sidste to år er ved at tabe fremdriften.«

Mange omkommet under kuldebølge
*I Moskva døde syv mennesker af kulde natten til søndag. En voldsom kuldebølge har ramt Rusland, der i øjeblikket oplever temperaturer helt ned til minus 19 grader. Kulden har sat ind midt under den traditionelle russiske nytårsfest og gik derfor hårdt ud over fulde mennesker, der ikke kunne sanse de ekstreme kuldegrader. 21 personer, de fleste af dem fulde, blev indlagt på hospitalet med kuldeskader. Allerede i den første uge af januar døde 17 mennesker som følge af den farlige cocktail; alkohol og stærk kulde. Det har fået de russiske myndigheder til at iværksætte en kampagne, der kort og godt advarer den russiske befolkning mod at drikke for meget, når temperaturerne er lave.

Sampaio står til let sejr i Portugal
*Portugals populære præsident Jorge Sampaio så søndag aften ud til at have opnået genvalg efter en stille valg-kamp. Sampaio stod til at få over dobbelt så mange stemmer som sin nærmest udfordrer, og vejen syntes dermed banet for en ny femårig embedsperiode.
Portugals præsidentembede er stort set ceremonielt, bortset fra i krisesituationer hvor præsidenten agerer mægler. De seneste meningsmålinger gav Sampaio 63 procent af stemmerne, over dobbelt så mange som den konservative socialdemokrat og tidligere arbejdsminister Joaquim Ferreira do Amaral.

Måske forbud mod tobakssalg til unge
*Tobak kan blive den næste vare, som politikerne forbyder de handlende at sælge til unge under 15 år. Forbudet kan komme på tale, hvis det viser sig, at det har været en succes at forbyde forretningerne at sælge øl, vin og spiritus til unge under 15 år.
Forslaget kommer fra For-eningen Kræftens Bekæmpelse, og sundhedsminister Arne Rolighed (S) er ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten parat til at overveje det, hvis erfaringerne med forbudet mod at sælge alkohol til unge viser, at det var en god idé.

Intet gennembrud men nye samtaler
*Det er utænkelig, at isra-elerne og palæstinenserne når at forhandle sig frem til en fredsløsning inden valget i Israel om tre uger, men de to parter synes indstillede på fortsatte forhandlinger. Det er situationen efter weekendens samtaler mellem palæstinernsernes Yasser Arafat og Israels tidligere ministerpræsident Shimon Peres.
»Dette var begyndelsen til seriøse diskussioner. Hvis vi fortsætter herfra, kan vi måske gøre fremskridt. Men jeg tvivler på, at vi kan nå nogen løsning inden valget i Israel,« sagde Ahmed Korei, der er en af de palæstinensiske forhandlere. Meningsmålinger tyder på, at Ehud Barak vil tabe stort til højrehøgen, Ariel Sharon, ved valget til ministerpræsidentposten den 6. februar.

Rettelse
*Nasdaq-børsen hører ikke hjemme i Chicago, som det ved en fejl fremgik i lørdags-avisen. Nasdaq har hovedkontor i New York, hvor den blev oprettet som verdens første elektroniske børs i 1971. Inf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu