Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

6. januar 2001


Danmark ser på Balkansyndromet
*En dansk soldat, der tidligere har været udsendt til Bosnien, har kontaktet Forsvarets Sundhedstjeneste og meddelt, at han har leukæmi. Det oplyste generallæge Hans-Michael Jelsdorf fredag aften til Ritzau.
Forsvarsminister Jan Trøjborg har bedt Forsvarets Sundhedstjeneste om at kigge på den konkrete sag og medtage den i den redegørelse, der er undervejs om den mulige sammenhæng mellem den uranhærdede ammunition, der blev brugt under krigen i Kosovo i 1999, og leukæmi.
Det er den første dansker i rækken af bl.a. belgiske og italienske Balkansoldater, der har fået konstateret leukæmi. Undersøgelser har vist, at den uranhærdede ammunition blev anvendt i områder uden for den danske bataljons operationsområde.
Jan Trøjborg vil ikke iværksætte en undersøgelse af alle de danske soldater, som har været på Balkan.
Artikler på forsiden og side 5

USA-rentefald giver billigere lån
*Udsigten til fortsat amerikanske rentefald kan komme danske forbrugere til gode. Onsdagens markante og overraskende rentefald på et halvt procentpoint har allerede smittet af, så det er billigere at låne penge, uanset om det er fastforrentede lån eller rentetilpasningslån. Det siger cheføkonom hos BRF-Kredit, Jens Christian Nielsen.
»Vi er ikke nede på niveau med de billige renter i foråret 1999 endnu, men det vil for alvor slå hul på bylden, hvis Den Europæiske Centralbank følger efter den amerikanske nationalbank og sænker renten,« siger Jens Christian Nielsen.
Den amerikanske nationalbank sænkede igen torsdag renten med et kvart procentpoint, men aktiekurserne på Wall Street fortsatte fredag med at falde. Medvirkende årsag var, at en række store amerikanske virksomheder varslede faldende profit eller ligefrem tab.

Australien forbyder europæisk oksekød
*Australien forbyder import af oksekød fra en lang række europæiske lande, herunder Danmark, efter de mange tilfælde af kogalskab i Europa. De australske myndigheder har samtidig rådet butikker i Australien og New Zealand til at fjerne alle oksekødsprodukter fra Europa fra deres hylder.
Landbrugsminister Warren Truss sagde fredag, at beslutningen var taget for at beskytte Australiens omdømme som et land, hvor der ikke findes kogalskab.
Australien indførte et importforbud over for britisk oksekød i 1996, da der for alvor blev gjort opmærksom på sammenhængen mellem kogalskab og den menneskelig variant Creutzfeldt Jakob Syndrom. Det udvidede importforbud rammer bl.a. Danmark, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Holland og Spanien.

Litauens præsident frygter ny kold krig
*Litauens præsident Valdas Adamkus, trådte varsomt fredag, da han undlod at kommentere forlydender om russisk atomoprustning ved Østersøen, men omvendt udtrykte præsidenten frygt for, at USA’s planer om at bygge et skjold mod atommissiler kan føre til en genopblussen af Den Kolde Krig.
»Jeg mener ikke, at det 21. århundrede bør begynde med den slags ideer, fordi den slags ideer bringer os tilbage til Den Kolde Krigs æra. At bygge en ny militærstrategi er efter min mening ikke den rette vej at gå. Filosofisk set er det fra begyndelsen et forkert træk, frem for at styrke ideen om samarbejde mellem de ligeværdige supermagter USA og Rusland,« sagde Valdas Adamkus i et interview med Ritzau.
Adamkus’ bekymring kommer samtidig med de seneste dages rapporter om, at Rusland opruster ved at udstationere kortrækkende atomraketter i Kaliningrad-enklaven syd for Litauen.

Muslimske gravpladser på statsjord
*Indretningen af rent muslimske begravelsespladser i Danmark synes nu kun at være et spørgsmål om tid. Et fællesministerielt otte-mands udvalg med repræsentanter for bl.a. Kirkeministeriet, Miljøministeriet og IND-sam forsøger i øjeblikket at finde egnede pladser ud over landet. Kirkeministeriet oplyser, at en række betingelser skal være opfyldt, før der kan ske en overdragelse af jord til dette formål. Hvad angår en begravelsesplads i hovedstadsområdet leder man efter et område, der ikke i forvejen er indviet som kristen jord, fordi nogle muslimer lægger megen vægt herpå.
En del muslimer er indtil nu blevet begravet på områder, der oprindelig har hørt under en kirkegård. Kirkeministeriet pointerer endvidere, at de begravelsespladser, der indrettes, skal være åbne for alle muslimske retninger. Eftersom en række kommuner ikke har kunnet nå til enighed med muslimske menigheder eller grupper, er det nu tanken, at det skal være statslig jord, der anvendes til formålet.

Boligselskab klager til justitsminister
*Et boligselskab i Køge sender midt i næste uge en klage over Køge Politi til Justitsministeriet. Beboerne mener, at politiet har bagatelliseret anmeldelserne om, at en bestemt mand chikanerede og overfaldt sin nabo, inden han torsdag morgen dræbte naboen med knivstik.
Politimesteren i Køge, Kaj Asbjørn Pedersen, har efter drabet gennemgået tidligere henvendelser i sagen. Han ser klagen som et udtryk for, at boligselskabet vasker hænder i forhold til dets egen rolle i nabostriden.
By- og boligminister Lotte Bundsgaard vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men mener, at boligselskaber i sådanne sager skal bruge lejeloven til at sætte generende beboere ud.

Højesteret kræver afhøring af Pinochet
*Chiles højesteret besluttede fredag, at Augusto Pinochet skal lade sig afhøre af en dommer, der undersøger mord- og bortførelsesanklager mod den tidligere diktator, oplyste en ansat ved domstolen.
Undersøgelsesdommeren, Juan Guzman Tapia, skal efter planen afhøre Pinochet tirsdag efter at den aldrende, tidligere statschef er blevet undersøgt af læger.
Dommer Tapia, der undersøger over 200 klagesager mod Pinochet, afviste tidligere fredag to ansøgninger fra den tidligere stærke mand om at udsætte afhøringerne, til resultatet af lægeundersøgelserne foreligger.

Huslejenævn i hele landet
*Pr. 1. januar i år har samtlige 442.000 lejere i den private udlejningssektor i Danmark mulighed for at indbringe stridigheder med udlejeren for huslejenævnet.
Som følge af ændringerne i lejeloven i sommeren 2000 skal alle kommuner have oprettet et huslejenævn, der kan afgøre tvister mellem lejere og udlejere i den private udlejningssektor. Tidligere var denne rettighed alene forbeholdt de 337.000 lejere, der boede i kommuner med et huslejenævn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her