Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. januar 2001


Tjekkisk tv-chef på hospitalet
*Den omstridte nye chef for Tjekkiets statslige tv, Jiri Hodac, blev torsdag hasteindlagt i en »meget alvorlig medicinsk tilstand«, oplyste nyhedsdirektøren, Jana Bobosikova, til nyhedsbureauet CTK uden at give yderligere oplysninger.
Journalister har besat tv-stationen siden den 24. december med krav om, at Hodac bliver fyret på baggrund af angivelige tætte forbindelser til det højreorienterede Borgerdemokratiske Parti og forhenværende premierminister Vaclav Klaus.

Russiske atomvåben tæt på Østersøen
*Efter forlydender om, at Rusland har overført kortrækkende taktiske atomvåben til enklaven Kaliningrad mellem Polen og Litauen, vil den amerikanske regering rette henvendelse til den russiske regering i Moskva for at diskutere oplysningerne.
En embedsmand ved det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, bekræfter, at Rusland menes at have flyttet et antal kortrækkende atomvåben til Kaliningrad, og at handlingen er led i en »foruroligende tendens«, der sætter spørgsmål ved de løfter, Rusland har givet under forhandlinger om våbenkontrol.
Herhjemme vil den socialdemokratiske udenrigsordfører, Jeppe Kofoed, bede udenrigsminister Mogens Lykketoft og forsvarsminister Jan Trøjborg (begge S) om en redegørelse. »Jeg finder det foruroligende, hvis der er hold i oplysningerne, som Rusland godt nok har benægtet. Det giver grund til bekymring for Danmarks og specielt for Bornholms sikkerhed,« siger Jeppe Kofoed.

Jubelår for Fondsbørsen
nDanskernes stigende interesse for aktier gjorde 2000 til et rent jubelår for Københavns Fondsbørs, der fik en rekordstor omsætning på 835,6 mia. kr. i kursværdi. Det svarer til en stigning på 78 procent i forhold til året før.
Aktiekulturen slog for alvor igennem, og året var et rekordernes år på flere fronter fordi det såkaldte KFX-indeks over de 20 mest handlede aktier satte rekord hele 37 gange, størst i oktober, hvor det var oppe at ringe i kurs 354,08.
Nyhedsanalyse her på siden
og artikel side 5

Politiet: Nul alkohol til unge bilister
*Nul alkohol til unge bilister under 20 år. Sådan lyder et forslag fra politiet på baggrund af en ny rapport, der viser, at det ikke har haft den store effekt at sænke promille-grænsen for bilister fra 0,8 til 0,5. Faktisk steg antallet af spritdræbte i det første år med 0,5 promille fra 126 til 138. Rapporten fra Danmarks TransportForskning viser, at det står særligt slemt til med de unge bilister.
Derfor foreslår Peder Pedersen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Færdselsafdeling i Odense, at de helt unge bilister helt skal forbydes at drikke alkohol, hvis de skal køre bil. Han påpeger, at erfaringer fra USA viser, at et forbud mod spiritus for unge bilister under 20 år har haft positiv indvirkning på ulykkes-statistikken.
Trafikminister Jakob Buksti (S) afviser imidlertid tankerne om en differentieret alkoholpromille. Buksti mener, at udgangspunktet skal være en fælles alkoholgrænse for alle, fordi det er lettest at vinde forståelse for.

Flygtninge besøger ensomme ældre
*Flygtninge og indvandrere mobiliseres nu som besøgsvenner for ensomme ældre danskere.
På den måde kan man komme både de ældres ensomhed og eventuelle fordomme mod etniske minoriteter til livs, mener manden bag en kommende etnisk besøgstjeneste, Hamid El Mousti, der er socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen i København.
»Samtidig kan de ældre berige deres nye besøgsvenner med livserfaringer, dansk historie og mentalitet. Så slår vi to fluer med ét smæk«, siger El Mousti til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Ældre Sagen er begejstret for ideen: »Det er aldeles glimrende. Vi skal have nedbrudt de fordomme, der desværre hersker på området«, siger formand for Ældre Sagen, Steen Langebæk.

NATO må diskutere Balkansyndromet
*Presset af Italien, Portugal og Belgien træder NATO’s øverste organ, Det Nordatlantiske Råd, på tirsdag sammen for at diskutere forsvarsalliancens brug af ammunition beklædt med depleteret uran.
Det radioaktive støv, der opstod under luftkrigen i Kosovo i 1999, da granater og projektiler med deres pansergennembrydende urankapper brændte op ved anslagene, er under stigende anklage for at være årsag til, at stadig flere NATO-soldater har pådraget sig blodkræft – nogle med døden til følge.
Hvis NATO-landene må erkende, at dødsfaldene skyldes det såkaldte Balkan-syndrom, kan det betyde milliardudgifter, dels i form af erstatninger til syge og efterladte, dels til omfattende fjernelse af forurenet jord og sprængstykker i nedslagsområderne i Kosovo.
I Italien er seks soldater, der har gjort tjeneste i Kosovo og Bosnien, døde som følge af blodkræftsygdommen leukæmi. I Belgien har fem soldater fået sygdommen.

Borgmestrene vil have mere i løn
*Til trods for det kommende kommunalvalg i november går landets borgmestre til kamp for mere i løn.
Formanden for Kommunernes Landsforening, Odenses borgmester Anker Boye (S) vil rejse sagen i KL’s formandskab på næste torsdag. Det vil efter alt at dømme udmønte sig i en henvendelse til indenrigsminister Karen Jespersen (S), der rent administrativt kan beslutte sig for at hæve borgmestrenes vederlag.
Initiativet kommer, efter at flere borgmestre har henvendt sig til KL og påpeget, at de kommunale topchefer gennem de seneste seks år har høstet så klækkelige lønstigninger, at de ofte får op til 200.000 kr. mere om året end borgmestrene.

Verdensbanken hjælper Afrika
*Verdensbanken godkendte torsdag lån til en værdi af 155 mio. dollar (1,2 mia. kr.) til syv afrikanske lande, der lider hårdt under de høje oliepriser. Underskuddet på landenes handelsbalancer er vokset, og samtidig er det blevet stadigt hårdere for de fattige at få hverdagen til at hænge sammen.
Af en erklæring fra Verdensbanken fremgår det, at lånene vil blive givet til Madagaskar, Mali, Mauretanien, Niger, Rwanda, Zambia og Uganda, hvis reformprogrammer er kommet i fare på grund af de uventet høje priser på olie.

Information retter
*I gårsdagens udgave skrev Information i sin anmeldelse af Olav Harsløvs Lysår, at den havde udgivelsesdato 23. december sidste år. Forlaget Høst & Søn oplyser, at datoen var 23. november. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her