Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

2. januar 2001


Fem dræbt ved cafébrand i Holland
*Mindst fem personer døde og omkring 130 kvæstedes, da en voldsom brand søndag eftermiddag hærgede en populær café i byen Volendam 15 km nord for Amsterdam.
Ifølge foreløbige rapporter fra det hollandske nyhedsbureau ANP startede ilden i nogle juledekorationer, hvorfra den hurtigt spredte sig.
Situationen for 30 af de sårede betegnedes mandag som kritisk, i mange tilfælde på grund af lungeskader og brandsår.
De fleste ofre var yngre mennesker, der i panik hoppede ud fra vinduer i den tre etager høje café. De lokale myndigheder bad om lægehjælp fra andre byer.

Seks druknet, da immigrantskib sank
*Mindst seks mennesker er omkommet og 50 savnes, efter at et fragtskib fra Georgien mandag stødte på grund og sank i hårdt vejr sank ved Tyrkiets sydkyst.
Fragtskibet var fuldt af illegale immigranter ifølge de tyrkiske myndigheder. Omkring 32 mennesker blev reddet, oplyste Nazmi Gunlu fra politiet i den tyrkiske by Kemer.

Hård færøsk kritik af dansk regering
*Færøernes lagmand Anfinn Kallsberg slog i sin nytårstale til færingerne hårdt ned på den danske regering, når det gælder landsstyrets strandede forsøg på at forhandle sig frem til en aftale om Færøernes suverænitet.
»Selvstyreforhandlingerne det forgangne år har været meget langsommelige og besværlige. Vi ankom til forhandlingerne med den danske regering med et traktatudkast, der ville have givet os den fulde magt – og den fulde ansvarlighed – over Færøerne. Vores udspil ville have været en god ramme om et virkeligt og jævnbyrdigt fællesskab mellem Danmark og Færøerne, men vores modpart nægtede at følge de almindelige forhandlingsregler og brød gang på gang de aftaler, vi lavede,« sagde Anfinn Kallsberg om selvstyreforhandlingerne, der efter fire møder mellem landsstyret og den danske regering endte med, at landsstyret i slutningen af oktober meddelte, at man fra færøsk side har droppet det hidtidige forsøg på at få forhandlet en traktat på plads med den danske regering.

Jagland vil liste Norge ind i EU
*Norges regering agter trods sit manglende EU-medlemskab at hænge på EU-integrationen så godt som muligt. Det siger udenrigsminister Thorbjørn Jagland i et nytårsinterview.
»En vigtig prioritet er nu at forsøge at hænge på i den europæiske integration. Det er måske den vigtigste udenrigspolitiske udfordring, Norge har stået over for i hele efterkrigstiden,« siger Jagland.
Ifølge Jagland er det regeringens mål på en konstruktiv måde at samarbejde tættest muligt med EU-landene, og han er ikke tilfreds med nordmændenes syn på omverdenen.
»Der er ikke megen debat, og de, som debatterer, bliver ofte affejet med et ’Er dette nu noget at bryde sig med?’ Men dette er faktisk de største ændringer i Europa efter Anden Verdenskrig, de egentlige følger af Berlin-murens fald,« siger Jagland.

Rige russere skal til at betale skat
*Den mest omfattende skattereform i 10 år trådte mandag i kraft i Rusland, rapporterede radiostationen Moskva Echo.
Reformen betyder, at indkomstskatten sættes til 13 procent uanset indkomstens størrelse. Håbet er, at rige russere nu vil begynde at betale skat i stedet for at sende deres værdier til udlandet, hvilket har været et af den russiske stats største problemer i de senere år.
Ruslands parlament vedtog reformen med stort flertal 26. juli, og præsident Vladimir Putin har understreget den nye lovgivnings vigtighed. Putin lagde ved sin tiltrædelse vægt på at ville gøre op med nogle af de såkaldte oligarker, Ruslands allerrigeste erhvervsfolk, som har omgået de hidtidige skatteregler.Leder på bagsiden

Papfamilier skal få unge i job
*LO og Dansk Flygtningehjælp lancerer efter nytår det hidtil mest ambitiøse projekt i bestræbelserne på at få unge med indvandrer- og flygtningebaggrund i gang med en uddannelse og ind på arbejdsmarkedet.
Ideen, der kommer fra LO’s integrationsudvalg, går ud på, at tillidsrepræsentanter på arbejdspladser og i fagforbundene skal knyttes til de unge og fungere som rollemodeller a la ’papforældre’ og personlige guider for de unge, skriver Berlingske Tidende.
Projektet er rettet mod unge, hvis forældre kun har en sporadisk viden og tilknytning til arbejdsmarkedet. Her mangler de unge et traditionelt dansk netværk at trække på, når det gælder støtte og diskussioner om uddannelse og erhverv, siger konsulent Rie Græsborg, Dansk Flygtningehjælp.

Kinas nye førsteprioritet: Taiwan
*Genforeningen med Taiwan bliver en af Kinas højeste prioriteter i det nye årtusinde, sagde præsident Jiang Zemin i sin nytårstale, der mandag blev bragt af de statsstyrede kinesiske medier.
Kina har i løbet af det seneste år truet med militære skridt, hvis østaten Taiwan trækker genforeningsforhandlingerne i langdrag eller erklærer sig uafhængig. Det kommunistiske styre i Beijing anser Taiwan for at være en oprørsk provins.
»De primære opgaver for det kinesiske folk i det nye årtusinde er at gøre fremskridt med moderniseringen af landet, opnå genforening af fædrelandet, og sikre verdensfreden,« sagde Jiang.

Euro-kampagne gav KrF nye medlemmer
*I en tid, hvor hovedparten af de politiske partier mister medlemmer, er det lykkedes Kristeligt Folkeparti at få vendt adskillige års nedgang i medlemstallet. Partiet har i efteråret fået 445 nye medlemmer og har ved årsskiftet ca. 6.300 medlemmer.
Ifølge partiformand Jann Sjursen er partiets euro-kampagne er del af forklaringen på fremgangen.
»Foruden vores nuancerede holdning til EU er det typisk familiepolitikken, der får folk til at melde sig under fanerne,« siger Sjursen, der forventer, at medlemsfremgangen fortsætter i det nye år. Ikke mindst fordi efterårets kommunal- og amtsrådsvalg er gode anledninger til at hverve nye medlemmer.

1.845 nye medlemmer af DF
*Dansk Folkepartis medlemstal fortsatte den positive udvikling i 2000. I løbet af året steg medlemstallet med 1.845, og det betyder, at Dansk Folkeparti ved årsskiftet har 6.670 medlemmer.
Formanden for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, er ikke i tvivl om anledningen til medlemsfremgangen:
»Det er DF’s udlændingepolitik, social- og sundhedspolitikken samt vore holdninger på EU-området,« siger Pia Kjærsgaard til ritzau.

Israelske højreekstremister råber på hævn
*Drabet på den israelske højreekstremist Benjamin Zeev Kahane og hans kone, Talia, på den israelsk besatte Vestbred har udløst krav om hævn blandt jødiske bosættere og militante jøder. Samtidig har det øget frygten i Israel for, at der er en bølge af højreekstremistisk vold i vente.
Hazi Kalo, tidligere israelsk sikkerhedschef, sagde mandag til den israelske hærs radio, at den politiske situation i øjeblikket er særdeles farlig.
Kahane, der var fortaler for at udvise alle arabere fra Israel, blev sammen med sin kone myrdet søndag, da deres bil blev beskudt af palæstinensere. Kahane var symbol for en drøm, som mange jøder, der er imod fredsprocessen, har – nemlig et Israel fri for arabere.
Ehud Sprinzak, der er specialist i ekstremistiske israelske bevægelser, advarede mandag i et interview om, at mordet på den 34-årige Benjamin Kahane betyder, at der er »krydset en rød linie« i den israelsk-palæstinensiske konflikt.
»En del af Kahanes tilhængere føler, at de lod ham dø, og at de ikke gjorde noget for at stoppe det,« sagde han og tilføjede, at mordet kan blive den begivenhed, der udløser en voldsbølge, som kan drukne fredsprocessen »i blod«.Artikel side 6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her