Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

24. januar 2001


EU fordømmer Bush’ holdning til abort
*Den Europæiske Union fordømmer USA’s nye præsident, George W. Bush’ anti-abortholdning, der kom til udtryk, da han på sin første arbejdsdag besluttede at genindføre en bestemmelse om, at USA ikke vil give penge til internationale familieplanlægningsgrupper, der går ind for abort. Det sagde den græske EU-kommisær Anna Diamantopoulou tirsdag.
Bestemmelsen om at afskaffe tilskuddene til pro-abortgrupperne, som blandt andet omfatter organisationer under FN, blev vedtaget i 1984 men ophævet igen i 1993, da Bill Clinton blev præsident. Mandag blev den så igen indført af Bush, hvilket var en af hans første beslutninger som USA’s præsident.
Nu frygter Anna Diamantopoulou, der er EU-kommisær for beskæftigelse og sociale anliggender, at Bush’ beslutning er et signal om, hvad fremtiden vil bringe i forhold til USA’s holdning til abort. Hun opfordrer Sverige, der netop har overtaget formandskabet i EU, til at gøre sin holdning klar over for George W. Bush. Sveriges statsminister Göran Persson har imidlertid udtalt, at Bush’ tiltag hører under USA’s indenrigspolitik.

Pinochet afhørt af dommer
*Mens demonstranter hujede ude foran, blev Chiles tidligere diktator, general Augusto Pinochet, tirsdag afhørt i sit hjem af dommer Juan Guzman om hans rolle i forbindelse med drabene på 75 politiske modstandere i 1973.
Guzman tilbragte mere end to timer i Pinochets hjem i Santiagos velhaver-forstad La Dehesa, før han forlod stedet uden kommentarer.
Dommeren er i færd med at sammenfatte 209 anklager mod Pinochet for krænkelser af menneskerettighederne under militærdiktaturet fra 1973 til 1990.
Tirsdagens afhøring gjaldt formentlig Pinochets kendskab til den såkaldte ’dødskaravane’, der stod bag mordene på 75 politiske modstandere kort efter kuppet, der førte generalen til magten i 1973.

79 danske soldater erklæret raske
*Nu har 79 danskere, der tidligere har været udstationeret i Bosnien eller Kosovo, været til læge for at blive tjekket for blodkræft (leukæmi). Sygdommen har i denne forbindelse fået navnet Balkan-syndromet, fordi den mistænkes for at være fremkaldt af forarmet uran, der bruges i uranforstærkede granater og projektiler.
»Ingen har fået konstateret leukæmi, og der er heller ikke kommet andre usædvanlige resultater ud af undersøgelserne,« oplyser oberstløjtnant Bjarne Cornelius, der er stabschef i Forsvarets Sundhedstjeneste.

Estrada forbydes at forlade Filippinerne
*Filippinernes afsatte præsident, Joseph Estrada, får nu forbud mod at forlade landet, mens landets anklagemyndighed efterforsker beskyldninger mod ham for økonomiske forbrydelser og korruption, oplyste den filippinske justitsminister, Hernando Perez, tirsdag.
Ifølge Perez har yderligere 23 personer, herunder Estradas kone og hans ældste søn, fået forbud mod at rejse ud af landet.Leder på bagsiden

Gal ko i Fjerritslev formentlig alene
*Der var formentlig ikke flere gale køer i den besætning i Fjerritslev i Nordjylland, som tidligere på måneden blev aflivet, efter at en ko i besætningen blev konstateret smittet med den frygtede kvægsygdom kogalskab.
Prøver af hjernen fra samtlige besætningens 121 køer over 24 måneder er i øjeblikket ved at blive testet for kogalskab på Statens Veterinære Serumlaboratorium, og den første af i alt tre undersøgelser, som skal udføres af prøverne, var tirsdag næsten afsluttet uden nye fund af kogalskab.

Kommune anmeldt til politiet
*Hvidebæk Kommune på Vestsjælland blev tirsdag anmeldt til politiet af formanden for Folketingets socialudvalg, Villy Søvndal (SF,) for ikke at yde hjælp til en alvorligt syg mand.
Også statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og socialminister Henrik Dam Kristensen (S) er gået ind i sagen om den kræftsyge 74-årige mand, der bor under kummerlige forhold. Trods hans kræftsygdom nægter kommunen at give ham en ældrebolig eller plejehjemsplads.
Villy Søvndal oplyser, at han anmelder kommunen til politimesteren i Kalundborg for groft at tilsidesætte servicelovens bestemmelser om hjælp og støtte til mennesker, der har brug for hjælp.
Tidligere tirsdag bad socialministeren kommunen om meget hurtigt at komme med en redegørelse om sagen. Det fik imidlertid ikke formanden for kommunens socialudvalg, Gunver Jensen (S), til at ændre holdning.
»Vi mener ikke, at manden er berettiget til ældrebolig eller en plejehjemsplads,« siger Gunver Jensen til Ritzau.

Ingen licens til Tele Danmark
*Der blev ingen licens til Tele Danmark, da Telestyrelsen i dag offentligjorde navnene på vinderne af de to udbudte andengenerations mobillicenser. Det blev teleselskaberne Telia og Mobilix, der løb med licenserne til at drive mobiltelefoni på GSM 900 Mhz-båndet. For Telia betyder den nye licens, at selskabet kan udbygge sit mobilnet, så det kan blive landsdækkende i år 2002.
Telia forudser, at licensen vil stille selskabet langt stærkere, når de danske mobilkunder fra 1. juli får mulighed for at skifte selskab uden at skifte telefonnummer og glæder sig samtidig over den øgede konkurrence på mobilmarkedet.

Oksekødseksport i ruiner
*Kogalskabskrisen i Europa rammer nu den danske eksport af oksekød. Mistede indtægter på to mia. kr. er ved at slå benene væk under den danske oksekødseksport, og branchen frygter, at eksportstoppet bliver langvarigt, skriver Børsen.
»Bunden er gået ud af markederne. Især de vigtigste markeder som Italien, Spanien og Tyskland, der i normale tider aftager noget i retning af for 1,5 mia. kr.,« siger dir. Lorenz Hansen, Danish Crown.
Desuden har en række lande i Mellemøsten og Fjernøsten lukket for al oksekød fra Europa på grund af BSE-krisen. Sammen med afsætningen til de øvrige EU-lande giver det et yderligere tab på en halv mia. kr. til de danske eksportører.

George W. Bush – fremover uden W
*Den demokratiske administration i Det Hvide Hus trækker sig ikke fra verdens magtbase nummer ét uden kamp.
Nu, hvor Bush og hans republikanske stab af medarbejdere er rykket ind i Det Hvide Hus, har det nemlig vist sig, at den tidligere præsidentstab har saboteret mange af kontorernes computere på en vældig spidsfindig måde:
De har fjernet eller ødelagt bogstavet ’W’ på computernes tastaturer.

Israel suspenderer fredsforhandlinger efter drab
*Israel besluttede tirsdag at suspendere fredsforhandlingerne med palæstinenserne indtil efter begravelsen af de to israelere, der tirsdag blev dræbt i byen Tulkarem på Vestbredden, oplyser israelsk tv.
Drabene fandt sted på tredjedagen af de forhandlinger i Egypten mellem israelere og palæstinensere, som efter fire måneders blodige uroligheder i området skulle havde ført til en fredsaftale. Episoden på Vestbredden fandt sted ikke længe efter, at den israelske premierminister, Ehud Barak, tirsdag under et vælgermøde i Tel Aviv forud for premierministervalget den 6. februar sagde, at han vil beholde Jerusalems Gamle by, der rummer muslimske, jødiske og kristne helligdomme, under israelsk suverænitet.
Den palæstinensiske fredsforhandler Saeb Erakat konstaterede, at Baraks ord var et »slag« mod fredsforhandlingerne, der lige nu er i gang i Egypten.
Baraks kontor oplyste tirsdag, at han i en telefonsamtale med den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, havde udstukket linjerne for den israelske fredsholdning. Bush-administrationen har antydet, at den vil indtage en vent-og-se holdning til efter det israelske premierministervalg – som ’høgen’ Ariel Sharon står til at vinde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her