Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

20. januar 2001


Klar afgrænsning af EU’s kompetence
*Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder opfordrede fredag til, at der som følge af BSE-krisen bliver etableret en langt klarere af-grænsning af kompetence-områderne i EU-samarbejdet.
»Ansvarsområderne for de nationale regeringer i forhold til Bruxelles skal gøres langt klarere og langt mere gennemskuelige,« sagde Schröder under en debat om Tysklands EU-politik i Forbundsdagen.
»Det er ikke alting, der skal besluttes i Bruxelles. BSE-problemet har en europæisk dimension, men vi står samtidig med et nationalt ansvar,« understregede forbundskansleren. Han betonde, at den tyske regering også vil fortsætte bestræbelserne for at få gennemført en forbrugerorienteret landbrugspolitik på det europæiske plan.
Artikler på forsiden og side 5

Højere børnebidrag
*Enlige forældre kan se frem til en større check hver måned, når barnets anden forælder skal betale børnebidrag. Bidraget svarer nemlig ikke til de udgifter, der er forbundet med at have børn i dag, mener Børneudvalget under Justitsministeriet. Derfor trænger Børneloven, der er fra 1960, hvor man talte om uægte børn, til kraftige ændringer. Børneudvalget kommer med en delbetænkning om børns forsørgelse, der indeholder forslag til ændringer af børnelovens regler om børnebidrag.
Udvalget ser gerne, at det enkle nuværende system fortsætter, men at bidraget bliver forhøjet, så det i højere grad matcher forældrenes udgifter til mad, tøj og tilbehør til nutidens generation af børn.

Dansk hjælp til El Salvador
*Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard (R) bevilgede fredag 1,2 millioner kroner til ofrene for lørdagens jordskælvskatastrofe i den mellemamerikanske stat El Salvador.
»Jordskælvet i El Salvador i lørdags har ramt landet og hele regionen meget hårdt. Flere hundrede er døde, og tusinder er blevet hjemløse. Gennem støtten til FN’s koordination af nødhjælpsarbejdet har vi fra et tidligt tidspunkt bidraget til nødhjælpsindsatsen og til at skabe det nødvendige overblik over situationen,« siger udviklingsministeren.

Brand skabte trafikkaos
*En brand på Københavns Hovedbanegård skabte fredag kaos i den storkøbenhavnske eftermiddagstrafik.
Branden opstod i et skur, hvor der var oplagret et antal gasflasker med såkaldt F-gas, oplyser brandinspektør Mads Graversen fra Københavns Brandvæsen. Af frygt for at få flaskerne i hovedet, måtte brandfolkene operere fra dækning, og de satte to-tre angreb ind. I alt 10 gasflasker eksploderede. Ingen mennesker kom noget til ved branden, der udviklede en kraftig røg, som man i første omgang frygtede var giftig. Det viste sig dog senere ikke at være tilfældet. Al togtrafik til og fra Hovedbanegården blev indstillet, og politiet evakuerede alle, der opholdt sig i bygningerne, ligesom alle gaderne omkring blev afspærret.
Den 21. marts 1986 brændte taget på Hovedbanegården. Skaderne beløb sig til ialt 25 millioner kr.

Rådgivning om spiseforstyrrelse
*Bekymrede voksne, der er i tvivl om, hvorvidt deres børn, elever eller patienter lider af en spiseforstyrrelse, kan nu få hjælp hos en ny telefonrådgivning. Center for Spiseforstyrrelser på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Århus sætter stikkene til telefonerne i stikkontakten på tirsdage mellem 18:00 og 19:30 og torsdage mellem 16:00 og 17:30. Rådgivningen er landsdækkende og finansieres i en forsøgsperiode af Sundhedsministeriet.
Rådgivningen kan fanges på telefon nummer 77 89 43 17

USA på konservativ kurs
*Den nye amerikanske præsident, George W. Bush, har gjort det klart, at han vil bryde afgørende med Clinton-administrationens social- og miljøpolitik og føre USA ind på en konservativ, erhvervsvenlig kurs. Iagttagere troede, at fordi præsidentvalget i november i fjor var så tæt et opløb, kunne Bush være nødt til at være mere moderat. Men hans valg af den ærkekonservative abortmodstander John Ashcroft til justitsminister chokerede demokraterne og liberale. Gale Norton, som han har udset til indenrigsminister med ansvar for naturbevarelse, ligger også langt til højre i det politiske spektrum.Tema side 3

Fokus på børnekulturen
*Kulturrådet for Børn og Biblioteksstyrelsen offentliggjorde fredag navnene på 17 kommuner, der alle får mulighed for i de kommende år at udvikle børnekulturen og sætte den på kommunens politiske dagsorden.
71 kommuner havde søgt, og ifølge Lars Kolind, formand for Kulturrådet for Børn, vidner forslagene om, at der findes en aktiv politik på området, selv om børn har en tendens til at blive glemt, når kommunerne formulerer deres visioner for fremtiden.
I de kommende måneder arbejder de 17 kommuner videre med deres projekter, inden de den 15. april skal indsende de endelige planer, der bl.a. vil omfatte ansættelsen af en børnekulturkonsulent.
Kulturrådet for Børn og Biblioteksstyrelsen har ifølge en fælles pressemeddelelse afsat ca. 4,5 mio. kr. til forsøget med børnekulturkonsulenterne i de næste to år.

Kinesisk politi i gangster-skandale
*De kinesiske myndigheder har ved at dykke ned i den kriminelle underverden i landets femtestørste by Shenyang fundet frem til, at det lokale gangstersyndikat i praksis blev kontrolleret af lokale embedsmænd fra politiet og kommunistpartiet. Den optrævlede gangsterorganisation havde ikke alene tortur og afpresning, men også mord på samvittigheden.
Politiet i Shenyang oplyste fredag gennem Kinas nationale nyhedsbureau Xinhua, at det gennem to år har gennemført en omfattende efterforskning af et hemmeligt selskab. Stabelen med materiale mod selskabet, som politiet nu har overdraget til de offentlige anklagere, hævdes ifølge Xinhua at være to meter høj.

von Triers ny film indspilles i Sverige
*Lars von Triers kommende spillefilm, Dogville, skal udelukkende indspilles i Trollhättan i Sverige, oplyser en repræsentant for selskabet Film i Väst til nyhedsbureauet TT.
Der bliver endnu engang tale om en engelsksproget film. En af von Triers yndlingsskuespillere, svenskeren Stellan Skarsgård, siger til TT, at om alt går vel, så får han en rolle i filmen. Optagelserne forventes indledt i maj, og de kommer til at forløbe under et ganske særligt tidspres, fordi en strejke blandt amerikanske skuespillere ventes at starte den 1. juli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her