Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

19. januar 2001


Rygter om militærkup i Filippinerne
*Den spændte situation i Filippinerne steg yderligere i går efter rygter om et forestående militærkup.
Samtidig marcherede tusinder af vrede filippinere gennem hovedstaden Manilas gader i protest mod præsident Joseph Estrada, som de krævede går af.
Tusinder af mennesker, der holdt hånd, formede en kæde langs gaderne. Mange var iført sort tøj – et symbol på det filippinske demokratis død – mens andre bar skilte med påskriften »Gå af Erap« og »Skyldig«. Erap er Estradas navn i folkemunde.
Iagttagere mener, at et nyt folkeoprør i stil med det, der i 1986 væltede den daværende diktator Ferdinand Marcos, er under opsejling. Uroen brød ud, da rigsretssagen mod præsidenten, der er anklaget for korruption, blev udskudt.

Helveg: Jelved helt selvfølgelig leder
*Økonomiminister Marianne Jelved er »helt selvfølgeligt« lederen af Det Radikale Venstre i regeringssamarbejdet, forsikrede Niels Helveg Petersen i går på et hasteindkaldt pressemøde på Christiansborg.
Pressemødet blev holdt på baggrund af, at Berlingske Tidende i går skrev, at der er indledt en magtkamp i partiet for at få Marianne Jelved til at trække sig som partileder. Ifølge avisen har Helveg over for centralt placerede radikale politikere givet udtryk for, at Marianne Jelved efter hans opfattelse burde gå af.
På pressemødet afviste Niels Helveg Petersen ikke, at han har ført samtaler. Men han afviste, at han ønsker, at Marianne Jelved trækker sig som leder.

Storcenter i Ørestaden sat i stå
*Planerne om et storcenter i Ørestaden på Amager er foreløbig sat i stå. Naturklagenævnet har besluttet at give en klage fra foreningen Amager mod Overflødige Storcentre opsættende virkning.
»Vi ser det som en halv sejr og en imødekommelse af vores kritikpunkter,« siger Karl Voigt-Nielsen fra foreningen til Ritzau.
De utilfredse Amager-borgere mener, at Københavns Kommune med sin tilladelse til et storcenter i Ørestaden overtræder planlovens bestemmelser og krav med hensyn til planlægning af detailhandlen.

Kabilas død bekræftet officielt
*Den Demokratiske Republik Congos (DRCongo) præsident, Laurent Kabila, der tirsdag blev skudt i præsidentpaladset i hovedstaden Kinshasa, er død og vil blive begravet i næste uge, sagde en kilde i landets informationsministerium i går.
»Liget vil søndag blive bragt tilbage til Kinshasa, og begravelsen vil finde sted tirsdag,« sagde kilden.

Arafat rede til endnu et forsøg
Den palæstinensiske leder Yasser Arafat sagde i går i Cairo, at han er rede til at indgå i marathon-fredsforhandlinger, foreslået af den israelske udenrigsminister Shlomo Ben-Ami.
Arafat, som i hast havde arrangeret forhandlinger med Ben-Ami i Cairo onsdag aften sagde, at israelerne havde sagt, at de ville overveje hans forslag.
Tilbage i Gaza svarede Arafat positivt, da han blev udspurgt om Ben-Ami’s forslag til intensive forhandlinger med det formål at indgå en sidste-øjebliks-aftale i løbet af de tre uger før valget til ministerpræsidentposten i Israel den 6. februar.
Udenrigsminister Ben-Ami sagde i går, at det »var muligt, ikke umuligt« at nå en aftale inden det israelske valg.

Usagligt at lade bro-priser følges ad
*Det er usagligt at lade priserne på Øresundsbroen og Storebæltsbroen følges ad, og med de forestående nedsættelser af taksterne på Storebæltsbroen er Mols-Linien krænket på sine rettigheder. De milliardinvesteringer i ny færgestruktur, som selskabet har foretaget i tillid til politikernes løfter, kan snart vise sig at være fejlinvesteringer.
Det vurderer trafikforsker H.P. Nyrup, Aarhus Universitet.
»Seriøse svenske trafikøkonomer har vurderet, at hvis priserne for at komme over Øresundsbroen sænkes med 25 procent, stiger trafikken med mere end 25 procent. Broen ligger mellem to større byer, man kan tjene penge ved at sænke bropriserne, og derfor ønsker svenskerne at få dem sat ned, men derfor er der ingen, der siger, at det samme er tilfældet på Storebælt,« vurderer trafikforskeren

Eksperter tvivler på Estonia-bombe
*Svenske eksperter tror ikke meget på den ny rapport, der er blevet fremlagt med beviser for, at færgen Estonia skulle være forlist som følge af en eksplosion tæt på stævnen.
»Vi kan ikke udelukke, at der har fundet en eksplosion sted, men der er samtidig oplysninger i materialet, der taler imod dette, siger Henric Östmark,« der er ekspert i sprængninger og detonationer i det svenske Totalforsvars forskningsinstitut.

Forskere bremser lyset helt op
*Forskere i USA har bremset lys helt op, lagret det og derefter sluppet det løs igen, skriver den amerikanske avis New York Times. To uafhængige hold fysikere har opnået resultatet, det ene under ledelse af den danske fysiker Lene Vestergaard Hau, der er ansat ved Harvard-universitetet og Rowland-instituttet for videnskab i USA.
Lene Vestergaard Hau siger til avisen, at hun ikke kan sige noget om sit nye arbejde, fordi resultaterne skal offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Nature først.
Et andet forskerhold, der med nogenlunde samme teknik skulle have nået til samme resultat, vil offentliggøre resultaterne i tidsskriftet Physical Review Letters den 29. januar.
»Vi har været i stand til at holde lyset helt stille og slippe det løs igen,« forklarer en af forskerne bag bedriften, Ronald L. Walsworth, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Indvandrer-børn bryder kønsroller
*Børn af indvandrere bryder i høj grad med hjemlandets kønsroller i forbindelse med deres deltagelse på arbejdsmarkedet, viser en ny rapport fra DA, som omtales i nyhedsbrevet Agenda.
De kvindelige efterkommere er stort set lige så aktive på arbejdsmarkedet som deres brødre, og forskellen på de to køns erhvervsaktivetet er faktisk mindre end forskellen er mellem kønnene blandt andre danske unge.
I 1999 var over 60 procent af både de kvindelige og mandlige efterkommere mellem 16-24 år aktive på arbejdsmarkedet – enten i beskæftigelse eller som ledige til rådighed for arbejde. Og ledigheden var samtidig lav, under syv procent.
Til sammenligning var kun 36 procent af de kvindelige indvandrere i samme alder aktive på arbejdsmarkedet mod 54 pct. af de mandlige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her