Læsetid: 2 min.

Prop i Berta

Per Flys dukkefilm om ’Prop & Berta’ er ikke så god, som den kunne have været
26. januar 2001

(2. sektion)

Ny film
Prop & Berta, navnene klinger bekendt, men jeg er ikke en af dem, som i min barndom med fryd har lyttet til Bent Solhofs båndede historier om manden Prop og hans gode ven, koen Berta.
Jeg tror det ikke, men måske er det derfor, at jeg ikke er synderligt begejstret for dukkefilmen bygget over Solhofs bånd. Med Per Fly (Bænken) i instruktørstolen og Mikael Olsen (Den sidste viking) ved skrivemaskinen er der ellers lagt op til en oplevelse af de gode.
Men historien om Prop, Berta og deres kamp mod en ond heks er ikke godt nok skruet sammen eller tilstrækkeligt charmerende til at fænge.
Der er ellers masser af potentiale i det lille eventyr om Prop, der har arvet et hus i udkanten af en lille by. Lige ved siden af heksens hus skal han bo, og da heksen ikke kan lide naboer, er borgmesteren og indbyggerne i den lille by bange for, at hun vil hævne sig på dem, hvis Prop flytter ind.
Hun er da heller ikke sådan at bide skeer med, den heks, men heldigvis har Prop Berta, en egensindig, talende ko og de små skovvæsener tyttebøvserne til at hjælpe sig.

For små børn
Jeg tror bestemt, at meget små børn vil have stor fornøjelse af at se Prop & Berta, men for lidt ældre børn, der oven i de søde, lidt anonyme, dukker (med fine stemmer af bl.a. Otto Brandenburg og Paprika Steen) også gerne vil have en godog underholdende historie, er det ikke filmen.
Det virker, som om man ikke har kunnet få filmens noget tynde grundplot til at fungere – eller fylde – hvorfor man har set sig nødsaget til at gentage det to gange: Først banker vi heksen, og så banker vi hende lige en gang til. Det er ærlig talt en smule fantasiløst og ikke særlig morsomt.
Sangnumrene er ligeledes problematiske. De er ikke iørefaldende eller sjove nok til rigtig at rykke, ligesom det ind i mellem er svært overhovedet at høre, hvad der synges.
Og så er der animationen. Den kunne jeg have set gennem fingre med, havde historien fungeret. Men filmen er for hakkende animeret til at imponere, og kamerabevægelserne mere usmidige, end godt er. Prop & Berta er ikke en vellykket dukkefilm, og i betragtning af, hvor mange der er vokset op med Bent Solhofs figurer og sikkert vil slæbe deres børn med i biografen, er det særdeles trist.

*Prop & Berta. Instruktør: Per Fly. Animationsinstruktør: Janis Cimermanis. Manuskript: Mikael Olsen. Dansk (Palads, CinemaxX, Empire Bio, København og biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her