Læsetid: 3 min.

Så som så med dialogen i Davos

Europæiske politikere glæder sig over den voksende, folkelige kritik af globaliseringen. Erhvervslederne i Davos, er dog knap så begejstrede
31. januar 2001

Økonomi
World Economic Forum i den schweiziske by Davos har været det første direkte møde mellem det voksende antal globaliseringskritikere og de økonomiske verdensledere, som i de senere år har arbejdet aktivt for at deregulere verdensøkonomien.
Repræsentanter for folkelige bevægelser deltog i år på selve topmødet i Davos. Formålet var at bygge en bro af gensidig forståelse mellem kritikerne og den globale verdenselite. Forsoningen lykkedes dog langt fra.
Flere repræsentanter fra folkelige bevægelser har sendt et brev til såvel World Economic Forum som den schweiziske regering, hvor de kræver, at demonstranter fremover skal have lov til at protestere frit i Davos. De truer med ikke at deltage i topmødet fremover, hvis World Economic Forum ikke garanterer basale borgerrettigheder.
På trods af det mislykkede forsøg på at bygge bro, er flere europæiske politikere dog tilfredse med dette første forsøg på at indlede en dialog. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er f.eks. begejstret for, at unge mennesker atter begynder stille krav om øget regulering:
»Jeg må tage afstand fra voldelige demonstrationer, det er fuldstændig klart«, sagde statsministeren i går på sit ugentlige pressemøde netop hjemvendt fra Davos:
»Men det er lige så klart, at jeg ikke kan lade være med at have det rigtig godt med, at der i de her år i ungdommen er en stigende optagethed af behovet for en politisk regulering at visse sider af den globale markedsøkonomi. Vi skal arbejde hele tiden med dette her.Og en skønne dag er jeg sikker på, at det bliver en realitet.«

Nedladende retorik
World Economic Forum, som sluttede i går, har været præget af en lang række diskussioner om, hvordan verdensøkonomien vil udvikle sig fremover i lyset af nye teknologiske landvindinger.
Bortset fra lanceringen af nye statitiske værktøjer til at sammenligne lande i forhold til økononomisk udvikling, har WEF-topmødet ikke ført frem til konkrete handlinger.
Microsofts grundlægger, Bill Gates, var den eneste på World Economic Forum, som tog et initiativ, som direkte berører verdens befolkninger. Han vil donere ca. 100 mio. kr. årligt til udviklingen af en AIDS- vaccine i de kommende år. Beløbet er dog kun fire gange større end omkostningerne til den massive mandsopdækning af den globale elite i Davos, som schweiziske skatteydere har måttet finansiere.
Kombinationen af flotte ord og ingen handling har fået bl.a. Amnesty Internationals generalsekretær, Pierre Sané, til at anklage WEF for blot at fremføre en »meget nedladende retorik«, der slet ikke imødekommer kritikken: »Jeg kan ikke deltage på dette møde igen med god samvittighed, hvis de schweiziske myndigheder nægter folk retten til at samles frit. Det sender et signal til andre regeringer om, at de kan gøre det samme,« siger amerikaneren Jeremy Rifkin, som er præsident for Foundation on Economic Trends og én af de få repræsentanter fra folkelige bevægelser, som i år var officielt inviteret til Davos.
Demokratiets chance
Selv om de gode hensigter om at bygge bro således langt fra er blevet bakket op med konkrete handlinger, ser den danske statsminister den folkelige protest som et vidnesbyrd om, at tiden arbejder for øget regulering af verdensøkonomien:
»Der er ikke tvivl om, at vi har brug for at bidrage til en større stabilitet, når der er valutaspekulationer og kapitaltransaktioner, som kan ramme bare et enkelt land,« sagde statsminister Nyrup Rasmussen og nævnte som eksempel Sydafrika, som har oplevet, at valutakursen svinger mere, end der er økonomisk belæg for:
»Der har vi brug for nogle gode internationale aftaler, der kan dæmpe dette her og give mennesker en chance. Give demokratisk valgte regeringer en chance for, sammen med deres parlamenter at forbedre samfundsudviklingen til gavn for ganske almindelige menneskers job og fremtid,« sagde Nyrup, som snart skal præsentere den danske regerings forslag til, hvordan globale virksomheders
sociale ansvarlighed kan styrkes.

WTO-forhandlinger
Deltagerne på WEF-mødet har først og fremmest været optaget af, hvordan den svagt faldende vækst i USA vil påvirke resten af verden.
Bekymringerne har bl.a. fået de forsamlede statsledere i Davos til drøfte mulighederne for en ny forhandlingsrunde i verdenshandelsorganisationen WTO, som har ligget mere eller mindre underdrejet siden sidste års topmøde i den amerikanske by, Seattle, hvor globaliseringskritikken fik sin ilddåb.
Fortalerne for en ny WTO-forhandlingsrunde ønsker endnu flere liberaliseringer af verdenshandelen, som skal sætte fornyet skub i økonomien. Generaldirektøren for WTO, Mike Moore, annoncerede således i Davos, at man vil forsøge at påbegynde en ny forhandlingsrunde på det næste WTO-topmøde, der afholdes i den arabiske ørkenstat, Qatar, til november. Et sted, der netop er valgt for at undgå folkelige protester. Globaliserings-kritikerne har dog allerede tilkendegivet, at de vil overvåge forhandlingerne mindst lige så intenst, som de har gjort med i Davos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her