Læsetid: 4 min.

Skattejagten er begyndt

5. januar 2001

Skatteparadiser er blevet sorte huller i verdensøkonomien. OECD har indledt en større indsats mod ulovlige skattely

Ny dagsorden
ATTAC-bevægelsens krav om at afskaffe skatteparadiser er langsomt ved at vinde politisk opbakning på globalt plan. OECD – organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling – har gennem længere tid forsøgt at lægge pres på de mange småstater, som i dag lever af at være værter for virksomheder, der vil slippe for at betale skat. I begyndelsen af næste uge indleder OECD forhandlinger med en række små ø-stater i Karibien, som er på den sorte liste over potentielle skattely.
Skatteparadiser er blevet et voksende problem i takt med, at informationsteknologi har gjort det markant lettere at flytte penge rundt i verden. Alene USA mister hvert år mere end 137 mia. dollars i skattegrundlag, fordi pengene flyttes til de såkaldte ’tax havens’ i bl.a. Karibien. Og omfanget er stærkt stigende.
OECD’s kampagne mod såkaldt »skadelig skattepraksis« handler om at skabe grundlag for en fair konkurrence på skattesatser på globalt plan:
»Unfair skattekonkurrence er et voksende problem. OECD har derfor indledt forhandlinger med en række skattely-lande, som vi allerede har sat på en sort liste. Vi vil forsøge at presse dem til fremover kun at konkurrere på en lovlig måde,« siger Nicholas Bray fra OECD’s skatteafdeling til Information.

Paradis for skatteål
Fænomenet skatteparadiser dækker over flere måder at unddrage sig skattebetaling. Det største problem er små stater, som giver udenlandske virksomheder mulighed for at kanalisere deres overskud ubeskattet gennem fiktive datterselskaber. Virksomhedernes egentlige hjemlande unddrages dermed skatteindtægter. Et andet stort skatteproblem er lande, som hemmeligholder bankforhold, hvormed penge fra nogle lande – dog ikke Danmark – kan overflyttes til bankkonti uden at blive beskattet i hjemlandet.
Opgørelser over problemets samlede omfang findes endnu ikke på globalt plan. Den amerikanske regering har dog opgjort, at ca. 14 procent af amerikanske virksomheders udenlandske investeringer placeres i såkaldte ‘nul-skat områder. ATTAC-bevægelsen har været med til at udføre en undersøgelse, der viser, at udviklingslandene hvert år går glip af mindst 50 mia. dollars som en følge af kreativ skattespekulation.
»Globaliseringen nedbryder grænserne, og gør det dermed også lettere for virksomheder at undgå at betale skat ved at kanalisere deres indtægter til stater, der ikke beskatter udenlandske virksomheder, eller som slet ikke oplyser bankforhold,« siger Bray fra OECD’s skatteafdeling.

Skadelig konkurrence
OECD’s forhandlinger har i første omgang til formål at forpligtige skattely-landene på at indføre langt mere gennemsigtige regler i deres skattesystemer. Og hvis forhandlingerne ikke bærer frugt inden deadline i år 2005, har OECD’s medlemslande givet kollektivt tilsagn om at indføre sanktioner mod de tilbageværende skattely.
Skadelig skattepraksis er ifølge OECD defineret ved tre kriterier: At skattely-landet mangler effektiv udveks-ling af informationer, mangler gennemsigtighed i reglerne og tiltrækker virksomheder, der ikke har nogen aktivitet i det pågældende land. Det voksende problem med internationale skattely er dog ikke begrænset til eksotiske småstater i de varme lande.
På OECD’s sorte liste over de 35 potentielle skattely i verden står også en række europæiske lande: Andorra, Monaco, Gibraltar, Guernsey, Isle of Man, Jersey og Lichtenstein. Midt i Europa ligger således smuthuller, hvor skatteål glider igennem.
EU har foreløbigt kun sat ind over for medlemslande med bankhemmeligheder. EU i færd med at indføre fælles regler for beskatning af opsparing. Luxembourg vil imidlertid kun tilslutte sig reglerne, hvis det også lykkes at få Schweiz med. Og eftersom Schweiz ikke er EU-medlem, kan dét blive svært.

Det danske smuthul
Problemet med at begrænse skattespekulation er oplagt, at de internationale skatteål hurtigt finder nye måder at snyde skattesystemerne på. ATTAC-bevægelsen opfordrer ikke desto mindre til, at man først og fremmest forsøger at lægge pres på politikerne. Kun gennem øget regulering kan skatteparadiserne blive stækket. I de senere år er der også blevet strammet op på skattereglerne i flere lande.
Danmark har tidligere været vært for spekulative skuffe-selskaber. I dag er der dog blevet indført en række begrænsninger, som har skræmt spekulanterne væk:
»Der er ikke længere danske virksomheder, som gør brug af skatteparadiser. Reglerne er blevet strammet så meget, at der ikke er nogen fordel ved at flytte sine penge til f.eks. Cayman Islands. De danske myndigheder har gjort meget for at dæmme op,« siger partner i revisionsfirmaet Deloitte & Touche, Jens Wittendorff til Information.
Enhedslistens Frank Aaen er også tilfreds med, at det er lykkedes at lukke hullet for udenlandske skuffefirmaer i Danmark. Sidste år vedtog Folketinget således nogle nye regler, der gør det umuligt for moderselskaber med adresse i Danmark at hente overskud hjem fra datterselskaber i udlandet uden at blive beskattet. Et skattehul, som tidligere satte Danmark på OECD’s sorte liste:
»Danmark har haft nogle helt mærkværdige regler, der bragte os på linje med de værste skatteparadiser. Men heldigvis har protesterne givet genlyd,« siger Aaen, der ser optimistisk på ATTAC- bevægelsens fremkomst:
»Man skal på ingen måde undervurdere ATTAC’s evne til at lægge pres på politiske institutioner og sætte en ny dagsorden mod liberalisering. Der er en stærkt voksende bevidsthed om, at spekulanter ikke længere skal have lov at boltre sig ubegrænset. ATTAC giver derfor god anledning til optimisme,« siger Frank Aaen.

*Artiklen er den tredje i en serie om ATTAC-bevægelsens fire hovedkrav. Artikler om gældslettelse for u-landene og indførelse af Tobin-skatten har tidligere været bragt 30. december 2000 og 3. januar 2001.

FAKTA - ATTAC
*ATTAC er en forkortelse for »l’Association pour une Taxation des Transactions financières pour l’Aide aux Citoyens« (fransk) eller »Asso-
ciation for the Taxation of financial Transactions for the Aid of Citizens« (engelsk). Frit oversat betyder det: Bevægelsen for beskatning af finansielle transaktioner til gavn for borgerne. På Informations web-side er debatten om ATTAC i fuld gang. Der er allerede kommet over 50 indlæg.
Deltag i debatten på: http://debat.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her