Læsetid: 3 min.

Steg, kål og ærter

26. januar 2001

(2. sektion)

Til biddet
Det var nytår, og bomberne regnede ned over Nørrebro. Uden for vinduerne trykkede de vejfarende sig mod murene, når de smuttede fra gadedør til gadedør gennem barragen. Der gives ingen nåde for den ubevæbnede, når artilleristerne regerer på alleerne og boulevarderne.
Indenfor var der lys og glæde, fest og spiritus. Børnene susede omkring og fyldte sig med slik lige før spisetid, og menuen var enkel og todelt: Først skulle vi have sushi som snacks fra dronningens tale og et par timer frem. Og når aftenen var faldet lidt mere til ro, ville vi nyde en helstegt oksemørbrad med hjemmelavet bearnaise og ditto fritter. Og bortset fra at den unævnelige bror tog kasserollen med den færdige bearnaise og stillede den til opvarmning på blusset og dermed ødelagde den uopretteligt, gik selskabet helt godt. Efterhånden sad vi allesammen og syntes at stuvet grønkål (som den sønderjyske gæst ikke kan fejre nytår uden) smagte helt fornuftigt til helstegt oksemørbrad med pommes fritter – især i fravær af den ulyksalige bearnaise.
Hvorom alting er, grønkålen fyldte spisestuen med en duft, som få dage senere drev os til suppegryderne – i øvrigt ikke et ringe sted at tilbringe denne årstid. Så hvorfor ikke kaste sig ud i en grønkålssuppe, som kommer her:

Grønkålssuppe
1 stok grønkål plukkes, og bladene skylles i koldt vand. Blancheres i toenhalv liter lys bouillon, og du må selv vælge, om du vil koge den på høns, kalv eller gris. Du kan selvfølgelig også bruge bouillonterninger, men vi kender bare ikke nogen, som ikke har en ubehagelig kemisk smag af mononatriumglutaminat – smagsforstærker. Tag kålen op, køl den af og pres den over gryden. Hak kålen fint med kniv. Så tager du 2 løg, 2 gulerødder, 3 stilke blegselleri, det hvide af 1 porre, 1 persillerod, 1 pastinak, persillestilke og en gazepose med peber, laurbær og tørret koriander. Urterne sauteres i smør, og den lyse bouillon, hvori kålen er blancheret, hældes på. Koges godt og grundigt igennem. Sigtes og tilsættes det finthakkede grønkål – evt. en anelse citronsaft eller eddike, hvis du savner lidt syre. Hvis suppen ønskes mere homogen, kan den blendes sammen med grønkålen. Skal som alle supper serveres rygende varm (hvis de da ikke skal være kolde), men den må ikke koge, da den så vil miste farven og ligne noget, der skal til vask i en fart. Servér suppen med croque monsieur’er til – afskorpet brød ristes, smøres med Dijon, dækkes med skinke og revet gruyere og grilles. Ost øverst, ikke klap-sammen.

Cellulitislår, øl og snaps
Januar er også tid til gule ærter. Det er en af Danmarks nationalspiser og i lighed med de fleste af de andre, (havregrød, øllebrød, bidesild, brunkål og lollandske mælkeærter) noget som en stor del af befolkningen vender sig fra med afsky. Det eneste, de fleste kvinder ser for sig, er noget blævrende flæsk, som får dem til at tænke på cellulitislår, og det eneste mænd ser for sig er øl og snaps, hvilket overhovedet ikke får dem til at tænke. Men i sandhedens interesse er gule ærter en dejlig, aromatisk grønsagssuppe med en forstærkning af god kødkraft, og der er ingen lov om, at tilbehøret skal være ekstremt fedt, eller at man absolut ikke må skære lidt af fedtet fra. Så gå frisk til ærterne – det er et helvedes mas, og de elsker at brænde på, så her er noget at komme efter for den ambitiøse.

Gule ærter
2 liter gule flækærter sættes i blød i et døgn. I lys grisebouillon eller vand med urter koges pølser, stribet flæsk og sprængt nakkekam – alt efter hvad du har (lyst til). Når ærterne er udblødt, tager du 5 løg, det hvide af 4 porrer, 1/2 selleri, 5 gulerødder, 2 pastinakker og 2 persillerødder, skærer dem ud og kommer dem sammen med ærterne, en gazepose med peber og laurbær og et bundt timian op i en stor gryde. Bouillonen, som kødet er kogt i, affedtes og hældes kogende over. Det hele skal nu stå og simre, indtil ærterne er møre, og det hele er kogt godt ud, hvorefter det pureres gennem sigte eller ved hjælpe af stavblender – i hvilket tilfælde suppen skal sigtes til slut. Anretning, tilbehør og drikkevarer giver vist sig selv. Men husk nu at vente til i morgen med at spise det. Gule ærter smager klart bedst på andendagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu