Læsetid: 7 min.

Den sunde fornuft overvinder alt

Den gode nyhed: Steffen Brandt og TV2 bliver ved og ved. Den dårlige nyhed: Jorden går under
25. januar 2001

Musikeren
Steffen Brandt ligger for tiden som videofiler på www.berlingske.dk sammen med fem af TV2’s nye sange. Computeren fortæller mig, at jeg mangler en plug-in, som jeg ville sværge på, at jeg havde. Jeg kan ikke lukke Steffen op. Det må være en softwarefejl. Sangene virker, men der er buffer delay og lydudfald, og titelsangen »Amerika« lyder som Steppeulvene spillet fra en 78’er gennem en grammofontragt. Signalværdien signalerer nye tider med en sound, der virker bekendt. Tilbage til 60’erne eller 50’erne? TV2 genfødt? Del af en ring?
På samme webside som alle godterne med TV2 en rystende nyhed: »Forskere slår alarm: Jorden ophedes med rekordfart.«

Chok.
Så er det hele altså snart forbi. Alligevel skratter Steffen Brandt gennem webtågerne: Hallo hallo.
Cykler gennem iskold og kynisk men trods alt sygeligt ophedet januarmandag. Møder Steffen Brandt på den halvtredser-nostalgiske cafe Kaffesalonen på Nørrebro. Glimt af cirkelkaffe og madam blå falder godt i tråd med coveret på TV2’s nye album, hvor M/S Amerika damper ud fra før verden gik af lave.
– Er det fordi, jeg hørte sangene på Nettet, eller er der en tone af hjemve på det nye album?
»Hvis der er det, er det ikke så godt, eftersom ham der har skrevet sangene er hjemme, om nogen,« griner Steffen Brandt, »hvis der alligevel er hjemve, er det åbenbart en universel størrelse.«
»Hallo, hallo« lyder det fra radioen bag baren. Brandt knytter en sejrsnæve og siger: »Det er os! Nu kører det.«
Reelt er der ikke meget at juble over denne mandag morgen – med nyheden om overophedningen in mente. Nænner dog ikke at spørge ind til Jordens forestående undergang. Brandt skal have lov at læse nyheden selv.
– Da I og publikum var unge, var der Otto Leisner og TV2-koncerter som et samlingspunkt. I dag er tingene langt mere fragmenterede, og der er 10.000 tv-kanaler. Finder du ikke det bekymrende?

Sover i timen
»Jeg må skuffe dig med, at der fortsat vil være TV2-koncerter.«
Steffen Brandt strutter af optimisme.
»Den gode nyhed i alt det her er, at uanset udviklingen i global entertainment, er der større og større behov for at mødes til f.eks. en rockkoncert.«
– Men har det stadig en samlende kraft, når det skal konkurrere med 10.000 tv-kanaler?
»Jeg er sikker på, at inden så længe kommer der en undersøgelse fra socialforskningsinstituttet, som beviser, at den dér segmentering, man taler om, er helt forkert. Når jeg er ude til koncert, ser jeg helt unge, voksne og dem på min alder, men alle er til stede omkring det at høre en bestemt kunstner optræde,« siger Steffen Brandt.
– Men det afhænger vel af, at I kommer ud i medierne og f.eks. bliver spillet i radioen. Man har hørt nogle af jeres kolleger brokke sig over, at radioen ikke vil spille dem og selskaberne ikke udgiver deres sange?
»Der berører du et punkt, jeg vil gå så vidt som til at kalde ømt. Det er en diskussion, der ikke bliver taget, og kun taget i den situation, hvor nogen er forurettet over et eller andet og er så meget part i en sag, at man ikke bliver taget alvorligt.«
»Mens disse linjer skrives, er der kulturbærende lag, der sover i timen. De skulle gå ind og kræve den fjerde radiokanal. Vi har flere generationer af unge og ældre, som faktisk gerne vil høre noget nyt og spændende musik, som har en åbenhed og rummelighed, også i forhold til nye tiltag.«
»For TV2’s vedkommende er situationen, at vi kan spilles på alle kanalerne. Vi har de samme virkemidler som dj’s i kælderværelset, men vi har også en historie at fortælle. Og det er det, tror jeg, der rydder forsiden.«

Den gode historie
»Jeg oplever en meget stor forventning til de sange, vi nu har skrevet. Der er behov for, at nogen går ind og fortæller vores alle sammens historie.«
– Men der ligger vel også en fare i de enkle fortællinger, som når folk stemmer på Dansk Folkeparti, fordi de klamrer sig til fortællingen og dannebrogsflag og kolonihavehus?
»Præcis, men det er ingen undskyldning for ikke at fortælle den gode historie. Og der ligger også en god dansk kulturhistorie i dannebrogsflaget og kolonihavehuset, som ikke behøver at få hæftet nogle reaktionære ideologier på sig.«
– Bortset fra det, så går det da helt ad helvede til med al den teknologi?
»Ja, der er en spændende inerti. Det er et område, jeg har meget lidt begreb om, men jeg fornemmer nogle antydninger af noget, jeg kan forstå logikken i. F. eks. aktiemarkederne. De er afhængige af nogle forventninger, som ikke har en skid med økonomi at gøre, men med fortællinger.«

En komplot-ting
»Man arbejder mere og mere, fordi der skal bruges flere og flere ting til alle de mennesker, der arbejder med at lave ting. Det er en komplotting, som holder det hele kørende.«
– En komplotting ... du mener altså, at vi er ofre for et globalt komplot?
»Nej, komplot er, at man er enig om et eller andet, som bliver en realitet, fordi der er konsensus om det, men i samme øjeblik, man bremser op og siger, at det ikke kan lade sig gøre, så kan det heller ikke lade sig gøre mere. Det er kun opstået på en forventning om, at alle er med på ideen.«
»Jeg vidste som alle andre da internethandlen blev lanceret, at det aldrig blev mig. Jeg skal ud og se de mennesker, der sælger mig noget – det kan man ikke sidde derhjemme og e-maile sig ud af.«
»Nu kommer tallene så frem. Man aner omridset af en katastrofe.«
– Overophedningen?
»Nej, katastrofen med alle krakkene. Efter nogle år begynder man at referere tilbage til en rygrad af sund fornuft. Som når der kommer en undersøgelse, der viser, at det er godt at læse op for sine børn. Hold nu op, det har forældre jo altid gjort.«

Sund fornuft
»Heldigvis er der en tidløs sund fornuft, der går igennem historien med sejrsskridt. Stille og roligt – for sund fornuft er lidt beslægtet med en regressiv tendens. Den skal doseres rigtigt, for den kan hurtigt glide over i ... ikke.«
– Uretfærdighed? Intolerance? Fascisme og global overophedning?
»Det er ikke altid fair, som tingene foregår. Man kan blive grebet af mismod. Men set i en større horisont er der en rimelighed og en balance i tingene. De ting, du i din glade ungdom sender afsted, de indhenter dig igen, somme tider som noget godt, andre gange som nogle forfærdelige krav om at tage sig sammen.«
»For nogle år siden ville jeg synes, det var en skræmmende tanke, men nu synes jeg det er ret betryggende, at du bevæger dig i en cirkel. Der er trods alt retfærdighed til.«
– Såsom skæbne eller karma?
»Både og. Tingene kommer tilbage med en underlig logik, og man bliver nødt til at være åben for muligheden af, at der er nogen kræfter ud over det, man selv synes, man er herre over. Jeg kan godt lide, at det forholder sig sådan. Det åbner også for at nogle kræfter kan gribe ind på en god måde. Jeg vil blot erkende, at der findes nogle potentialer derude, som man ikke endnu har kortlagt. Jeg synes, det er spændende at se, hvad jeg kan hente ned fra Det Store Net af bidrag til opklaringen.«
– Ikke for at tage håbet fra dig, men her kommer en rigtig dårlig nyhed. På www.berlingske.dk kan man læse, at ophedningen af kloden er langt alvorligere end først antaget. Det er nok desværre for sent at gøre noget. Hvor er den sunde fornuft i det?

Ukuelig optimist
»Efterhånden som det dæmrer for en, hvad det er for et projekt, man er en del af, så ved man godt, at de mennesker, der sidder rundt omkring, er dem, man legede med som drenge. Det er de samme drenge, der bare er blevet nogle år ældre og samler på deres billeder og deres ting. Enhver leg ender med at man bliver uenige om reglerne eller at nogen snyder. Sådan er det stadig, og i det perspektiv må man tage humoren med for at forstå den bevægelse vi er på vej ind i – det hele skal tages med en vis overbærenhed. Overbærenheden er frigørende, for den gør, at man kan holde de dér ting ud.«
– Men ærlig talt, det er da ikke til at holde ud, hvis fremtiden ender med at jorden går under?
»Min fremtid ser sådan ud, at den bliver bedre og bedre. Den ender med en udledning på tværs, og det kommer til at gå stærkt, og når den er opnået, så kan man begynde at vedligeholde den, og det bliver lige så svært, som processen hen imod det. Det tror jeg sagtens, man kan få endnu et århundrede til at gå med.«
– Hvad så med den globale opvarmning?
»Hvis vi tror, at verden går under, så vil den også have nået en global værdighed, hvor den går under med fuld musik,« siger Steffen Brandt, ukuelig optimist, der sammen med resten af TV2 måske i mere end én forstand nærmer sig halvtredserne, når bandet 2. januar stævner ud med albummet Amerika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her