Læsetid: 1 min.

Tomrum

19. januar 2001

Kabilas død efterlader Congo fyldt med frygt og kun lidt håb

Den 61-årige Laurent-Désiré Kabila blev i går efter to dages modstridende meldinger meldt død. Nu venter alle i Den Demokratiske Republik Congo på, hvad magtens mænd i hovedstaden Kinshasa og fjenderne i Uganda og Rwanda finder på.
En kilde i det congolesiske udenrigsministerium oplyser over for Reuters, at Kabila blev skudt af en livvagt og forblødte derefter.
Kabilas søn Joseph har overtaget posterne som regerings- og forsvarschef, men han menes kun at være en overgangsfigur i det borgerkrigshærgede land. En række iagttagere frygter, at det politiske vakuum vil blive misbrugt til en magtkamp i Kinshasa, og opmuntre oprørsstyrkerne støttet af Rwanda og Uganda til nye angreb. For eksempel siger Botswanas tidligere præsident Ketumile Masire, som optræder som mægler i borgerkrigen: »Kabilas død er ikke nogen afslutning på konflikten. Den komplicerer blot en i forvejen meget kompliceret situation.«
Underviser i diplomati ved Nairobis Universitet Moustafa Hassouna påpeger, at oprørsstyrkerne i det østlige Congo i forrige måned modtog en stor ladning ammunition og våben fra Ungarn og Ukraine. Med det materiel og usikkerheden i Kinshasa som grundlag, vil oprørerne føle sig opmuntret til angreb på den økonomisk vigtige diamantby Mbuji-Mayi og den strategisk vigtige nordlige by Mbandaka.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu