Læsetid: 2 min.

Træk i nødbremsen

19. januar 2001

En flok fremsynede svenske bagstræbere kalder til kamp mod IT-samfundets negative følger .

Get a life!Stressen, der følger i kølvandet på IT-revolutionen, skal bekæmpes, mener man i Sverige, hvor den svenske filmskuespiller og kunstner Lasse Åberg har dannet Nødbremsen – en forening mod stress.
I Danmark er Lasse Åberg uden tvivl mest kendt og elsket for sine afsindige selskabsrejsekomedier, hvor han selv spiller den høje, kejtede figur Stig Helmer, der vandrer evigt åndsfraværende gennem livet og altid kommer galt af sted.
Men virkelighedens Lasse Åberg er et tænksomt menneske, som fik ideen til foreningen sammen med en kollega, der lige som han selv er »håbløst utidssvarende«.
»Ingen af os har mobiltelefon eller computer, eller bare kørekort. Og vi synes faktisk, vi klarer os ganske godt alligevel,« siger Lasse Åberg, som lige før jul var med til at stifte Nødbremsen.
Selv kalder foreningens medlemmer sig for »retrogardister« eller »en humanistisk forening af fremsynede bagstræbere«. Ideen til det officielle navn, Nødbremsen, fik de efter at have læst om en mand, der standsede et af de svenske x2000 højhastighedstog.
»Manden trak i nødbremsen og holdt en dundertale til de måbende forretningsfolk og spurgte: ’Hvorfor fanden har I så travlt?’,« forklarer Lasse Åberg.
Den nye anti-stress-bevægelse har vakt opsigt i Sverige, og Lasse Åberg får dagligt henvendelser fra folk, der vil være medlem.
»Det er folk, der ligesom vi mener, at vi er ved at udvikle et menneskefjendsk og teknikfikseret samfund, som ikke tager hensyn til menneskets behov,« siger Lasse Åberg.
»Vi oplever unge mennesker, der arbejder sig ihjel. Og der fødes færre og færre børn i Sverige, simpelthen fordi folk arbejder alt for meget, mens de børn, der fødes, sidder i timevis og stirrer ind i computerens glasvæg, bliver fede og ikke får nok motion.«
Som et konkret eksempel på, at udviklingen går skævt, nævner han de allestedsnærværende mobiltelefoner, som han ser som udtryk for en fuldstændig bagvendt udvikling.
»Det er et typisk eksempel på, at man udvikler et produkt og bagefter går ud og skaber et behov for produktet hos befolkningen.«
»Inden mobiltelefonens fremkomst væltede folk jo ikke ud og ind ad telefonboksene eller stod i kø for at komme til at ringe.«
Et overophedet IT-samfund med bippende mobiltelefoner og en lind strøm af e-mails gør det svært at komme ned i omdrejninger, mener Lasse Åberg. Og selv om han medgiver, at mobiltelefonen har visse fordele, så hæfter han sig mere ved ulemperne.
»En mobiltelefon ville forstyrre mine tankebaner, og jeg ønsker ikke at stå til tjeneste hele tiden,« siger han.
»Jeg har brug for at kunne standse helt op og fundere og har trukket lidt i min egen nødbremse ved i stigende grad at sige nej tak.«
Den 60-årige skuespiller har ellers nok at se til som instruktør, forfatter og billedkunstner – bl.a. har han designet en serie musemåtter til computere...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her