Læsetid: 4 min.

Tv-krig i hårdknude

13. januar 2001

Det tjekkiske parlaments underhus behandlede i går et lovforslag, der skal gøre landets tv-råd upolitisk. Men tv-journalisterne vil se flere hoveder rulle, før de er tilfredse

PRAG – Det tjekkiske tv-råd skal gøres mere upolitisk – og det er politikerne, der skal sørge for det. Den paradoksale øvelse er blevet nødvendig, fordi tv-krigen i Tjekkiet er gået i hårdknude, selv om stridens midtpunkt, generaldirektør Jiri Hodac, er trådt tilbage. Mange mener, at hans udnævnelse til jobbet kort før jul var et politisk træk.
Parlamentets underhus var hasteindkaldt i går for at behandle et lovforslag, der skal forhindre, at de politiske partier gør tv-rådet til en politisk kampplads. Sådan har det nemlig været indtil nu, er de fleste enige om, og det er stærkt medvirkende til konflikten i det offentlige tv.
Lovforslaget (der ikke var færdigbehandlet ved redaktionens afslutning, red.) vil fyre det nuværende tv-råd og erstatte det med et nyt. Fordelingen af pladser i tv-rådet har hidtil været et spejlbillede af magten i parlamentet, men meningen er at lave det om, så foreninger og organisationer kan fore-slå, hvem der skal sidde i rådet. Dog skal parlamentet fortsat foretage den endelige udvælgelse til rådet.
Hvis det politiske indgreb bliver vedtaget, betyder det, at der om nogle uger kan stables et nyt tv-råd på ben-ene, og noget af det første, det skal gøre, er at vælge en ny generaldirektør.

Gav efter for pres
Jiri Hodac, der trak sig i forgårs, nåede kun at være generaldirektør i 23 dage. Det skete efter massiv kritik af hans forbindelser til det konservative parti, Demokratisk Borgerparti, og dets leder Vaclav Klaus. Journalisterne og store dele af befolkningen mener, at Hodac var for tæt på Klaus, og at resultatet ville blive en tjekkisk tv-avis med politisk slagside. Det har Jiri Hodac hele tiden afvist.
Han gav svigtende helbred som årsag til sin tilbagetræden. Efter en massedemonstration den 3. januar, hvor 100.000 tjekker krævede Hodacs afgang, blev han indlagt på et hospital. Lægerne gav diagnosen udmattelse. I forgårs var der endnu en protestaktion i Prag mod Hodac, denne gang med omkring 50.000 demonstranter.
Kun to timer før demonstrationen skulle begynde, meddelte Jiri Hodac sin afgang. I en erklæring henviste han til sit helbred og skrev:
»Jeg må acceptere, at jeg for øjeblikket ikke kan udføre det job, jeg lovligt er blevet valgt til.« Og Hodac fortsatte med at sige, at han var blevet udsat for »de mest utrolige personlige og ond-skabsfulde angreb« hjulpet på vej af pressen.
En del af de 50.000, der mødte op til demonstrationen i torsdags, vidste ikke, at Hodac var trådt tilbage, så da det blev meddelt, bredte sig et jubelbrøl på Vaclav Pladsen. Journalisterne har dog gjort det klart, at de ikke er tilfredse, fordi deres øverste chef er gået af.
»Vi er glade for Hr. Hodacs tilbagetræden, men hele situationen er uklar, og vi vil ikke give op, før alle vores krav er imødekommet,« siger Michael Kubal, en af de journalister, der har nægtet at forlade tv-studierne siden lillejuleaften. Journalisterne vil af med tre chefer som Jiri Hodac nåede at udnævne – bl.a. nyhedsdirektøren Jana Bobosikova. Journalisterne mener, at også hun har tætte bånd til Vaclav Klaus’ parti.

Adventkup
Sagen om tv bliver for hver dag, der går, mere og mere politisk. Debatten om lovændringen i parlamentet i går var heftig. Vaclav Klaus og hans Borgerdemokratiske Parti fandt sammen med en umage partner – kommunisterne. De to partier er enige om, at det er tv-journalisterne, der manipulerer, og at sagen ikke drejer sig om tvs uafhængighed, men er en ren politisk kampagne i fællesskab med fire liberale oppositionspartier.
Et medlem af Frihedsuni-onen skød tilbage og kaldte udnævnelsen af Jiri Hodac for ’adventkuppet’, fordi det skete lige op til jul. Et kup, der skulle sikre bl.a. Klaus’ parti indflydelse på tv.
»Tv-konflikten handler efterhånden mere om politik end om tv, det er næsten blevet til en kamp mellem Vaclav Klaus og alle andre,« siger Peter Fischer, politisk kommentator på avisen Lidove Noviny.
»Men sagen handler også om folks lede ved politik. Mange er vrede over den fredsaftale, som den socialdemokratiske mindretalsregering har indgået med Vaclav Klaus’ parti. En aftale, der sikrer socialdemokraterne regeringsmagten og Klaus’ parti vigtige poster til gengæld. De to partier har ikke meget til fælles, så befolkningen ser pagten som et udslag af magtsyge, der ikke er et demokrati værdigt,« mener Peter Fischer, der dog ikke tror på, at sagen vil udløse valg i utide, som der bliver gisnet om i øjeblikket.
»Vaclav Klaus og Milos Zeman (den socialdemo-kratiske ministerpræsident, red.) har mistet opbakningen i befolkningen på denne sag, så de vil ikke risikere noget,« mener han.
Præsident Vaclav Havels støtte til journalisterne har gjort sagen endnu mere politisk delikat. Vaclav Havel og Vaclav Klaus er uenige om næsten alt.
»De taler da sammen, men politisk kommer de fra to forskellige planeter. Klaus har mistet meget i denne sag, og det er skidt for hans ambitioner om at blive Havels afløser,« mener Peter Fischer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her