Læsetid: 1 min.

Tv-krig vil ikke stoppe

13. januar 2001

Konflikten om tjekkisk tv fortsætter, selv om generaldirektøren er trådt tilbage. Der går mere og mere politik i sagen

PRAG – Generaldirektøren har trukket sig tilbage, parlamentet er hasteindkaldt igen, og en ny massedemonstration blev afholdt i forgårs. Lige meget har det hjulpet, de tjekkiske tv-journalister, der siger public service tvs uafhængighed er i fare, vil ikke afblæse tv-konflikten.
Hovedpersonen, generaldirektør Jiri Hodac, trådte tilbage i forgårs, kun to timer før 50.000 tjekker igen samledes til en ny demonstration for at kræve hans afgang. Hodac angav et skrøbeligt helbred som årsag for sin afgang.
Men journalisterne er ikke tilfredse, de vil have, at den næsten lige så omstridte nyhedsdirektør Jana Bobosikova og to andre i chefstillinger skal gå af, før de opgiver deres aktion og forlader de redaktionslokaler, de har opholdt sig i uafbrudt siden juleaften.

Lovindgreb
Det meste af i går var parlamentet haste-indkaldt for at drøfte et lovforslag, der skal forhindre at en lignende situation kan opstå igen. Forslaget går ud på at fratage de politiske partier en del af magten i det tv-råd, der udpeger generaldirektøren.
På den måde håber lovgiverne, at der ikke igen kan opstå tvivl om, hvilke kvalifikationer der skal til for at få så indflydelsesrigt et job som øverste chef for public service tv. Journalisterne siger, at det er forbindelserne til det konservative Borgerdemokratiske Parti, der gav Jiri Hodac titlen som generaldirektør.
Sagen om det offentlige tv bliver mere og mere politisk. Det Borgerdemokratiske Parti med tidligere ministerpræsident Vaclav Klaus i spidsen er det eneste, der står ved sin støtte til Hodac. De to store demonstrationer – med henholdsvis 100.000 og 50.000 deltagere – har foruden støtten til journalisterne også været demonstrationer mod de politiske studehandler i tjekkisk politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her