Læsetid: 4 min.

’Man vælger jo selv’

Det må være op til folk selv at prioritere anderledes, hvis de ikke kan få arbejde og familieliv til at hænge sammen, mener unge folketingspolitikere på tværs af partier
24. januar 2001

Get a life!
»Der er meget hykleri i diskussionen om familiens tid,« siger den 30-årige venstrepolitiker Jens Rohde, der ganske apropos stod med sin toårige datter på armen, da Information ringede hjem til ham i mandags, hvor Folketinget, sædvanen tro, holdt mødefri. Jens Rohde er en af de fire unge folketingspolitikere, som vi har talt med om deres vi-
sioner på det familiepolitiske område og holdninger til nogle af de forslag, som SF’eren Thorstein Theilgaard fremførte i mandags i Information: Bedre tid i hverdagen for stressede børnefamilier i form af flere omsorgsdage og mulighed for at arbejde på nedsat tid i en periode.
»Hykleriet så vi i foråret ’98 i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, hvor der skulle være mere fritid, og det alligevel endte med, at folk valgte de ekstra fridage fra, fordi de hellere ville tjene flere penge,« siger Jens Rohde.
»Og børneinstitutionerne har meldt ud, at hvis folk beholder deres børn hjemme i skoleferierne, får de penge tilbage for de uger. At det skulle være nødvendigt, viser, at der er et eller andet fuldstændig galt i folks prioriteter, og at der er meget hykleri i forhold til, at man siger, at det er arbejdsgiverne, der presser for at få folk til at arbejde mere,« siger Jens Rohde.
»Men det ændrer jo ikke ved, at vi fra politisk side godt kan arbejde for at få mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet,« tilføjer han.

Fleks er godt
På det punkt bakkes han op af de tre andre unge politikere, Susanne Clemmesen fra CD, den radikale Morten Helveg Petersen og Pernille Blach Hansen, der som 25-årig 1998 blev valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet. De mener alle fire, at
det fleksible arbejdsmarked, hvor man ved hjælp af den moderne teknologi kan arbejde hjemme nogle dage om ugen eller udskyde noget arbejde, til børnene er gået i seng, er en god løsning på at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen for de familier, hvor begge forældre har fuldtidsarbejde. Men som politiker kan man kun sørge for at give folk muligheden for at arbejde fleksibelt, er de alle fire enige om. Det er op til familierne selv at prioritere tiden, så det ikke ender med, at de arbejder mere på bekostning af familien.
»Det er jo til syvende og sidst et prioriteringsspørgsmål og op til folk selv at få tingene til at hænge sammen. Det kan nok så mange love og bekendtgørelser ikke rette op på,« siger Morten Helveg Petersen.
»Jeg mener principielt, at folk må tage ansvaret for deres eget liv og egen hverdag, « siger han.
Og Pernille Blach Hansen supplerer:
»Det handler også om, at vi unge gerne vil have det hele på en gang. Både karriere, hus, bil, ferierejser og god tid til familien,« siger hun.
Vi er nødt til at prioritere mellem de krav, vi stiller som lønmodtagere, mener de fire unge politikere.
»Om man vil have en sjette ferieuge eller hellere omsorgsdage til de folk, der har børn,« siger Pernille Blach Hansen.
»Der er efterhånden ikke grænser for fantasien, når det kommer til, at vi vil have mere af det ene eller andet,« siger Morten Helveg Petersen på spørgsmålet om, hvad han mener om ideen om flere omsorgsdage.
»For to uger siden hørte jeg i radioen, at der blev talt om dynedage,« siger han og gentager:
»Dynedage! Det er en trend fra England, hvor man kan tage en dynedag, hvis det bare er gråt og regner og man ikke gider at cykle på arbejde,« siger han.
»Vi kan jo ikke få tingene til at hænge sammen, hvis vi billiger os selv dynedage, længere ferie og desuden går på efterløn som 60–årige. Jeg synes, at det er fair nok, hvis folk vil arbejde mindre, men så må de også tage konsekvensen og gå lidt ned i løn og levestandard i stedet for at vende næsen mod Christiansborg og det offentlige og sige, at nu skal vi have dynedage eller noget andet,« siger han.

Flere omsorgsdage
Pernille Blach Hansen er som den eneste af de fire positivt indstillet over for ideen om flere omsorgsdage og mener, at det fremover bliver muligt for børnfamilierne at stille flere krav.
»Jeg synes, at familierne har for lidt tid til hinanden. Ideen om omsorgsdage er helt rigtig, og umiddelbart
vil jeg ikke mene, at de skal hentes ind ved at arbejde
mere resten af året,« siger hun.
»Virksomhederne kommer i de kommende år til at mangle arbejdskraft og der bliver færre yngre. Derfor bliver man nødt til at se familier med børn som en ressource i stedet for et problem. Jeg vil meget gerne skubbe på for at indrette arbejdspladserne mere familievenligtÇ« siger hun.
Jens Rohde har imidlertid en anden holdning.
»Det lyder koldt og kynisk, men vi er nødt til at tænke
på, at vi har en produktion i samfundet, og at den er nødvendig for at vi kan bevare velfærdsydelserne,« siger han.
Der er ikke stemning blandt de fire politikere for at forbedre forældreorlovsordningerne, der lige nu er højst seks måneder og med en kompensation på 60 procent af dagpengene.
»Vores orlov er ikke lige så lang som i Sverige og jeg kunne da godt tænke mig, at den var længere,« siger Susanne Clemmesen fra CD.
»Men vi skal også tænke på, at der er sket en klar forbedring i forhold til tidligere, hvor den kun var på tre måneder,« siger hun.
I stedet mener Susanne Clemmesen, at det vil være en god idé at øremærke en del af orloven til mænd for at opmuntre dem til i højere grad at benytte ordningen. Til gengæld er hun afvisende over for Thorstein Theilgaards tanke om at give mulighed for at holde orlov i nogle få uger af gangen.
»Det vil være meget uhensigtsmæssigt i forhold til arbejdsgiveren,« siger Susanne Clemmesen.

*De foregående artikler i serien kan læses på www.tema .information.dk/getalife. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her