Læsetid: 2 min.

Vendepunkt i Pinochet-sagen

Chiles eks-diktator, Augusto Pinochet, er endnu en gang i husarrest, tiltalt for 57 mor
30. januar 2001

Chiles eks-diktator, Augusto Pinochet, er endnu en gang i husarrest, tiltalt
for 57 mord

SANTIAGO DE CHILE – Gårdsdagens historiske arrestordre mod Chiles eks-diktator, Augusto Pinochet, udløste jubel såvel som vrede, men forventes at blive genstand for appeller ved domstolene i de nærmeste måneder.
Pinochet blev tiltalt for 57 mord og 18 bortførelser, og sættes i husarrest for anden gang på to måneder. Pinochet anses for at stå bag den såkaldte Dødskaravane, der i oktober 1973 – måneden efter militærkuppet – gennemrejste det nordlige Chile for at henrette politiske fanger, anført af Pinochets personlige udsending, General Arellano Stark.
Efter arrestordren skændes både læger og jurister om fortolkningen af de nylige lægeundersøgelser, der viser, at den 85-årige general lider af tiltagende åreforkalkning i hjernen.
For tre uger siden skrev Information, at alt andet end en snarlig afslutning på Pinochet-sagen med henvisning til den anklagedes skrøbelige helbred ville være en sensation. Det er stadig den mest sandsynlige udgang. Men det bør tilføjes, at Pinochet-sagen hidtil har bestået af sensationer, der konstant har rykket grænserne for det mulige.
Pinochets seneste fejltrin har forværret hans sag. Hans forsvar havde ved årsskiftet lagt op til at nægte både lægeundersøgelser og forhør. Men ifølge den chilenske Internet-avis El Mostrador udløste det en vred reaktion fra militæret, der trods beklagelser over de mange retssager om brud på menneskerettigheder længe har gjort meget ud af respekt for loven og accept af domstolafgørelserne.
I hvad, der meget vel kan blive et politisk afgørende vendepunkt, skulle den nye hærchef, general Ricardo Izurieta, have besøgt Pinochets residens den 5. januar for at gøre det klart, at eks-diktatorens legale problemer ikke ville blive undtaget fra denne linie. Kort efter accepteredes lægeundersøgelser og forhør.

Uheldig opførsel
Pinochets egen personlighed har heller ikke hjulpet forsvaret. Inden det nylige forhør havde generalens advokater bedt ham om at tie med henvisning til dårlig hukommelse. Men Pinochet insisterede på at svare – i et ekko af hans optræden som Chiles præsident og hærchef, hvor han ofte improviserede sine taler, mens pr-folkene krummede tæer.
I løbet af forhøret anerkendte han således at have fået besked om Dødskaravanen, og skød ansvaret for at efterforske sagen over på daværende militærdommer, general Joaquín Lagos, der i dag er et hovedvidne i sagen om Dødskaravanen. Det fik den nu pensionerede general Lagos til at stå frem på tv »for Gud, fædreland og min families ære« med et vidnesbyrd, der fremstiller Pinochet som livsforagtende psykopat, og en fej soldat, der forfalskede dokumenter for at kriminalisere underordnende.
»Jeg advarede ham allerede den gang,« forsikrede Lagos. »Pas på, hvad De gør, for en skønne dag vil vi allesammen blive dømt for det her, især Dem, der er hærchef. Og se bare, hvad der sker i dag, 27 år senere.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu