Læsetid: 2 min.

Verdensmusik

3. januar 2001

Varm hyldebærdrik til øregangen
*Januar er sædvanligvis lang, kold og klam. Kom hel igennem årets første måned: Prøv varm økologisk hyldebærsaft med skiver af frisk ingefær og velspillet, varieret musik på cd-spilleren. Lad toner fra fjerne kulturer varme din øregang og drive truende grumsede skyer og klam nedbør væk fra dit indre blik.
Der er ’ren’ folkemusik fra fremmede kulturer – fjernt fra vor egen. Og der er den ægte ’verdensmusik’, med eller uden ’vestlig’ inspiration. Bayuba Cante svæver elegant over vandene med deres akustiske crossover-mix, hvis musikalske kilde er den 400 år gamle yoruba-kultur, som blev bragt til Cuba med slaver fra vor tids Nigeria og Benin. Det til trods er musikken tidløs og universel. En modig og klog kapelmester, Shahin During, formår nemlig den svære kunst at forene jazz, flamenco og mellemøstlige trommer med den afro-cubanske kulturarv.
Bayuba Cante: Cheba. Network (Import: Verdenshjørnet, MS)

Historien om jødisk musik
*Som anmelder kan man godt blive lidt træt af Putumayos evindelige tuttenuttede omslag og tilfældige sammensætninger af munter musik fra ’de varme lande’. Men indimellem lykkes det faktisk. A Jewish Odyssey favner både musikalsk og på tryk mere, end vi er vant til. Pladen sætter klezmermusikken i perspektiv og viser velvalgte eksempler på væsentlige hjørner af den jødiske musiks forgreninger: Ashkenazi (der også omfatter klezmer), sephardic og mizrahi. Pladen rummer også et sjældent tilbagelænet nummer med israelsk-yemenitiske Ofra Haza, der døde sidste år.
A Jewish Odyssey. Putumayo (Import: Temba)

En musikalsk storyteller
*Oliver Mtukudzi er en flittig mand: Bag sig har han mere end 40 originaludgivelser. Ingen scene er for lille (eller for stor) til den gavmilde zimbabwiske troubadour med kælenavnet ’Tuku’, der også har gæstet Dannevang. Med sig har han Black Spirits, der har fulgt ham siden starten tilbage i de sene 70’ere. På Paivepo viser ham sin spændvidde og glæde ved at fortælle, mens han musikalsk veksler mellem traditionel mbira (hvor det på én gang spæde og spændstige tommelpiano fører an), sydafrikanske mbaqanga, den populære zimbabwiske jit og katekwe-trommemønstre fra hans egen korekore-kultur – samlet kendt som Tuku-musik. Ikke nogen overraskelse at Paivepo betyder ’der var engang’ på shona.
Oliver Mtukudzi: Paivepo. Putumayo Artists (Import: Temba)

En god årgang
*Er det gamle danseben stadig i form? Det kan med fordel testes i selskab med denne cubanske sonero fra Juan de Marcos Gonzalez’ ’stald’. Félix Baloy er med sine kun 56 år (trods 40 år på små og store scener) en ung pladedebutant. Efter cubanske forhold – når vi lige ser bort fra den nye unge scene. Det her er nemlig god gammeldags son, som vi har hørt det før i selskab med Buena Vista Social Club og Afro-Cuban All Stars, hvor Baloy også sang med. Tilbagelænet poetisk musik, der væver sig smukt omkring Baloys stemmepragt og harmoniske horn. Gammel vin? Måske, men en god årgang.
Afro-Cuban All Stars presents Félix Baloy: Baila mi son. Tumi Music (Import: Verdenshjørnet, MS)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her