Læsetid: 3 min.

Vold bekymrer briter

18. januar 2001

Kriminalitet er blevet et nyt, varmt emne i den uofficielle valgkamp i Storbritannien. Nye tal viser, at gadevolden stiger, mens f.eks. indbrud falder

LONDON – Juveler og videoer er helt yt som genstande for britiske kriminelles interesse. Mobiltelefoner er derimod det nye helt store element i kriminalitetsstatistikkerne. Til gengæld kan briterne trøste sig med, at ingen længere gider stjæle deres cykler og biler.
Det fremgår af nye tal for kriminaliteten i England og Wales – Skotland har sit eget system – som blev offentliggjort tirsdag. De viser, at den overordnede kriminalitet er faldet med 0,2 procent mellem september 1999 og september sidste år. Hele 83 procent af kriminaliteten blev begået mod ejendom – ikke personer.

Mere vold
Men den voldelige kriminalitet steg med otte procent, og det har opskræmt folk, selv om stigningen faktisk er lavere end sædvanligt. Den voldelige kriminalitet er steget støt i Storbritannien gennem de seneste ti år.
Stigningen er dog ulige fordelt mellem de forskellige typer forbrydelser. Tallene forvirrer, for der skelnes ikke mellem f.eks. overfald og drab. De er begge indeholdt i »voldelig kriminalitet«, som omfatter vold mod personer, seksualforbrydelser og røverier. Men enkelte opdelinger findes der dog.
Seksualforbrydelser er således faldet med 0,4 procent, indbrud er faldet med otte procent, og narkoforbrydelser er gået ned med 11 procent. Tyveri fra personer er derimod steget med 24 procent, hvilket er den største stigning siden 1975. Røverier er også gået voldsomt op med 21 procent. Overfald på politifolk er også blandt de forbrydelser, der er steget – med 12 procent.
Tallene viser også, at man løber den største risiko, hvis man bor eller færdes i de indre områder i storbyer såsom London, Manchester og Birmingham, mens det sydlige Wales f.eks. er langt mere fredeligt.

Mobiltelefoner er et hit
Ministre og politifolk siger, at den helt store årsag til stigningen i den voldelige kriminalitet er, at det er blevet enormt populært at stjæle andre folks mobiltelefoner. Tidligere undersøgelser har vist, at det især er unge mænd, der er udsat for kriminalitet, og at den ofte finder sted i nærheden af skoler.
En gymnasiast, der snakker i sin mobiltelefon foran en flok lømler i skoleuniform i et slummet kvarter i London, er altså nærmest prototypen på det britiske voldsoffer lige i øjeblikket.
Indenrigs- og justitsminister Jack Straw sagde tirsdag, at han er bekymret over gadevolden. Det er befolkningen også. En undersøgelse foretaget af statsadministrationen for nylig viste, at fire ud af fem briter er utilfredse med antallet af politifolk, og under halvdelen af dem er tilfredse med synligheden i gadebilledet af de politifolk, der rent faktisk findes.

Flere politifolk
New Labour har lovet at rekruttere flere politifolk og vil gerne have 3.000 mere om året. Tallet er på vej op, men oppositionspartiet de konservative påpeger, at det ikke ændrer ved, at den britiske politistyrke er faldet med ca. 2.500 folk, siden New Labour kom til i 1997. Kritikken overser dog fikst, at antallet af politifolk også faldt under de konservative.
Ikke desto mindre kan kriminalitetstallene skade New Labour. For partiet lovede jo før valget i 1997 at være »hård mod kriminaliteten – og hård mod kriminalitetens årsager«.
En måling foretaget af MORI-instituttet for den konservative avis The Daily Telegraph for et par dage siden viser, at 62 procent af befolkningen ikke mener, at New Labour har holdt sit løfte om at ville slå hårdt ned på de kriminelle, og halvdelen er utilfredse med politiets pa-truljering i deres lokalområde.
De konservative greb tal-lene i går og var fluks fremme med fornyede anklager mod New Labour for ikke at gøre nok for at få has på kriminaliteten.
Det er dog tvivlsomt, om anklagerne nytter. MORI-undersøgelsen viste også, at kun 16 procent af befolkningen tror, at de konservative ville kunne give briterne bedre offentlige tjenester – inklusiv et bedre politi – end New Labour. Ca. en tredjedel mente endda, at de konservative ville gøre et dårligere arbejde end New Labour.
Samlet set ville 31 procent af briterne i dag stemme på de konservative, mens 52 procent foretrak det siddende regeringsparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her