Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

19. januar 2001


(2. sektion)

www.imdb.com
*Et af filmanmelderen og -journalistens vigtigste værktøjer er opslagsværker. Og Internettet er et unikt opslagsværk, som rummer store mængder informationer og hele tiden tilføjes nye. I stedet for hvert år at købe Leonard Maltin’s Movie & Video Guide kan man med fordel benytte sig af f.eks. the Internet Movie Data Base. Næsten alt og alle kan slås op – også danske film og filmfolk – og der suppleres ofte med links til avisanmeldelser, filmenes officielle hjemmesider og fansider. Bl.a. er det muligt at læse Maltins vurdering af en film på IMDB, hvis han altså også har taget stilling til den i sin trykte udgave. IMDB er brugerstyret, hvilket vil sige, at man som bruger af basen har mulighed for selv at tilføje film og filmfolk og opdatere/rette i eksisterende oplysninger. Det er både sidens styrke og svaghed. Styrke, fordi den er meget populær og hele tiden flere skridt foran alle trykte filmleksika. Svaghed, fordi det ind i mellem kan være svært at finde yderligere info om film og filmfolk udover en creditliste og filmografier og brugernes egne kommentarer. CMC

www.mrqe.com
*Leder man efter informationer om en film, som er blevet vist i USA (og ind imellem England), så er der mulighed for at finde egentlige dagblads-, magasin- og internetanmeldelser af filmene på Movie Review Query Engine. Man indtaster simpelthen en filmtitel, og i fald filmen er blevet anmeldt i især USA, bliver man præsenteret for en lang liste med links til de pågældende anmeldelser. Lige nu er der anmeldelser af mere end 21.000 film at finde på MRQE, og indtaster man f.eks. titlen på Thomas Vinterbergs Dogmefilm, Festen, dukker ikke mindre end 70 anmeldelser af filmen op. CMC

www.boxofficeguru.com
*Okay, det drejer sig kun om amerikanske film, men er man interesseret i at vide, hvilke film, der siden 1989 har indtjent flest penge i USA eller på verdensplan, så er Box Office Guru stedet at besøge. Siden bliver opdateret dagligt, så man hele tiden har styr på, hvilke film, der klarer sig bedst. Men det efter min mening sjoveste er dog alligevel listen over verdens mest indtjenende film – det er stadig Titanic med 600 millioner dollar i USA alene – en liste som også ændrer sig ind imellem, senest med Ron Howards Grinchen – julen er stjålet, der allerede har nået 258 millioner dollar ved de amerikanske billetluger. CMC

www.dfi.dk
*Mere anvendelig, set med danske øjne, er formodentlig Filminstituttets webudgave af Danmarks Nationalfilmografi – find den på www.dfi.dk, under Opslagsværker – der indeholder oplysninger om alle danske spillefilm fra 1968 og frem til i dag. Man søger på en titel og frem kommer de relevante oplysninger omkring skuespillere og filmhold. Man kan så klikke på enkeltpersoner og komme videre til deres øvrige arbejder. En smule fjollet er det, at søger man på en udenlandsk skuespiller, f.eks. Emily Watson i Breaking the Waves, så får man kun titlerne på de danske film, hun har medvirket i – i Watsons tilfælde kun dén ene. Der er også mulighed for at søge på personer, som har med film at gøre, og basen skulle rumme mere end 10.000 personer. Man kunne dog godt savne flere oplysninger om de enkelte film og personer ud over de rent faktuelle – et handlingsreferat eller en henvisning til anmeldelser eller artikler, som er online – men er det kun hardcore facts, man leder efter, er nationalfilmografien både nem og hurtig at bruge. CMC

www.dfi.dk (igen)
*Som anmelder kan man ikke altid klare sig med Internettet alene, hvorfor adgangen til alverdens filmbøger og -tidsskrifter er nødvendig, f.eks. via Filmmuseets Bibliotek. På Filminstituttets hjemmeside – www.dfi.dk, under Opslagsværker – er der blevet plads til en søgbar version af bibliotekets ikke uanselige bogsamling. Med mere end 28.000 poster fordelt på bøger og artikler i bøger er det en meget stor del af museets bogsamling, der nu er online. Der er mulighed for at søge i fritekst og på emner, titler, forfattere og bøgernes internationale identitetsnummer, ISBN, så der skulle være gode muligheder for at opspore lige præcis dén bog, man leder efter. Samtidig er det muligt at se, om bogen er udlånt, så man ikke ender med at aflægge biblioteket et forgæves besøg. CMC

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu