Læsetid: 4 min.

ATTAC slår rødder lokalt

Overalt i Danmark afholdes i disse dage møder om ATTAC. Aktivister brænder for at komme i gang med lokale projekter
14. februar 2001

.

ATTAC angriberATTAC-bevægelsens første offentlige møde i København blev en uventet stor succes. Arrangørerne havde været nødt til at flytte lokale for at kunne huse de mange ATTAC-interesserede. Mere end 250 københavnere mødtes således i Vesterbros Kulturhus mandag aften for at markere starten på en ATTAC-afdeling i København.
De er der alle sammen: Den midaldrende mor, som er slæbt med af sine to teenage-sønner; de studerende, der er blevet opfordret til at gå med af deres vejleder på Roskilde Universitetescenter; samt de obligatoriske repræsentanter fra fagforeninger og folkelige bevægelser. Selv om de fremmødte kommer fra vidt forskellige miljøer, er de i hvert fald enige om én ting: Dannelsen af ATTAC i København og Danmark kan kun gå for langsomt.
Flere debattører påpeger, at ATTAC bør fokusere på de lokale virkninger, som tidens globalisering medfører. Flere taler således for, at ATTAC bør sætte gang i en kampagne mod udlicitering i forbindelse med efterårets kommunevalg.

Ideernes karneval
Repræsentanter fra ATTAC-bevægelsen i Malmø åbner mødet med et klart budskab: »Det skal være let for den enkelte borger at engagere sig i ATTAC.« Budskabet bliver modtaget med begejstring af de mange københavnere, som er ivrige efter at komme igang med konkrete projekter på lokalt plan. Vedtægter og anden formalia udskydes.
Initiativtager til mødet, Anders Olesen fra Byggefagenes Samvirke, ser det store fremmøde »som et spontant udtryk for den velovervejethed, der præger modstanden mod globaliseringens negative konsekvenser«.
Flere debattører forsøger at hive ATTAC’s abstrakte kritik af den nyliberale globalisering ned på jorden. I første omgang handler det om at mobilisere nogle medlemmer.
»Lad os diskutere, hvordan vi vil have, verden skal se ud. Ikke fra hver sin skyttegrav for eller imod EU, men ude på skoler, arbejdspladser og i lokalområderne,« siger Jens Borking fra Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark.
Den tætte, varme luft i salen synes ikke at trætte de fremmødte. Mange benytter sig af den åbne mikrofon og det store publikum til at præsentere forskellige bud på, hvad globaliseringen konkret betyder for københavnerne.
»Globaliseringen lever i bedste velgående lige uden for døren her på Vesterbro. Mange steder har man fjernet den demokratiske kontrol og ladet markedet styre. På Carlsberg har man fyret en masse bryggeriarbejdere, fordi dele af produktionen er flyttet ud til steder, hvor arbejdskraften ikke koster så meget. Mange af kvarterets kommunale boliger er blevet lavet om til private boliger, og i børnehaverne er rengøringen blevet udliciteret til private selskaber,« siger aktivisten Knud Holt.

Nordjylland er klar
ATTAC-mødet på Vesterbro er kun det første i en række af arrangementer, der i disse dage bliver afholdt som optakt til det stormøde om ATTAC, Information afholder den 24. februar i København. Mødet, hvor bl.a. ATTAC’s franske præsident, Bernard Cassen, holder oplæg, har for længst nået grænsen for tilmeldinger på 1.000 deltagere.
Forskellige enkeltpersoner og bevægelser i hele landet er gået i gang med arbejdet for snart at være klar med lokale ATTAC-grupper. Mandag aften samledes over 50 borgere også i Aalborg. På kryds og tværs af bevægelser mødtes de for at diskutere dannelsen af et ATTAC i Nordjylland.
»Det var en meget blandet skare, der kom til vores møde, men det var mest studerende. Vi blev enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal forberede alt det praktiske arbejde i forbindelse med at danne ATTAC i Nordjylland,« siger Gorm Dich, som studerer politik og forvaltning på Aalborg Universitet.
»Der var stor opbakning til at komme hurtigt i gang med nogle happenings,« siger han.
I går aftes blev der også i Odense afholdt et møde om ATTAC i Studenterhuset. En gruppe af personer fra vidt forskellige organisationer og partier har annonceret, at de vil danne en lokalgruppe på Fyn den 13. marts.

Konkurrerende initiativ
I aften danner Aarhus Universitet ligeledes rammen om et møde om ATTAC. I Århus er der sågar et konkurrerende initiativ i gang, som planlægges af en gruppe fagforeningsfolk. Mødet på Aarhus Universitet er dog arrangeret af en bred vifte af organisationer, heriblandt SF, Mellemfolkelig Samvirke, tidsskriftet Faklen og Internationale Socialister. Mødet i aften vil også være startskuddet for, at SF’s Ungdom nu går ind og anbefaler sine medlemmer at engagere sig i ATTAC.
»Vi kan kun opfordre til at engagere sig lokalt i ATTAC. Vi kan helt og fuldt tilslutte os ATTAC’s fire krav. Som organisation giver vi ATTAC det blå stempel, men vi går ind i den som enkeltpersoner,« siger SFU’s formand, Jakob Nørhøj, som understreger, at de unge folkesocialister ikke vil forsøge at sætte sig på ATTAC i Danmark.
»Jeg tror, ATTAC vil danne rammen for et møde mellem de to fløje i EU-debatten. Der er behov for at starte på en frisk, der kan bringe os ud af de fastlåste positioner. Dét tror jeg, vi kan være med til,« siger SFU-formanden.

FAKTA
ATTAC’s fire krav
*Indførelse af en såkaldt Tobin-skat: Beskatning af valutatransaktioner i det internationale finansielle system på over 1 mio. dollar med 0,1 til 0,5 procent
*Afskrivning af de fattigste landes gæld
*Afskaffelse af skatteparadiser
*Krav om at pensionskasser skal investere samfundsansvarligt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her