Læsetid: 3 min.

Bag slør og hjelm

Ishockey er den perfekte sportsgren for muslimske piger. De kan beholde lange bukser, trøjer og slør på, når de går på isen
17. februar 2001

Istegration
»Kan du ikke lige hjælpe mig,« siger ti-årige Riham, som kæmper med at få ishockeyhjelmen ned over sløret, der dækker hendes mørke hår.
Hjelmen med det sorte visir er faktisk en anelse for stor til Rihams hoved, men det er meningen – for så er der plads til både hårpragt og slør under den.
Rihams far, Mohammad Ali, træder beredvilligt til og lukker hjelmens remme.
»I Libanon spiller man ikke ishockey. Men det er en god sport for muslimske piger, fordi de ikke skal have tøj på og ikke tage det af,« fortæller Mohammad Ali smilende.
Han har fulgt sine to døtre til ishockey i Århus Skøjtehal lige siden Fritidsbutikken i Århus oprettede holdet for tosprogede piger sidste efterår.
For muslimske piger
»Vi havde længe tænkt over, hvad vi kunne gøre for at få flere tosprogede piger til at dyrke sport,« siger Marco Vetterli, der leder Fritids-
butikken i Århus.
Fritidsbutikkens formål er at integrere tosprogede børn og unge i det danske foreningsliv.
»Det er ekstra svært at få pigerne med, fordi de som regel ikke må have shorts på eller gå i bad. Men det fandt vi altså en løsning på, da ideen med ishockey opstod,« forklarer Marco Vetterli, som samarbejder med Århus Ishockey Klub om integrationsprojektet, der støttes af den kulturministerielle udviklingsfond, Idrætspolitisk Idéprogram.
Sammen med sine holdkammerater stolperer Riham ud af omklædningsrummet og ind på isen på sine skarpe skøjter.
»Det er bare så sjovt at spille ishockey,« proklamerer hun og griber ishockeystaven.
I dag støtter pigerne sig ikke til hvide plasticstole, som de gjorde i begyndelsen for at undgå at falde. De spurter rundt på isen efter hinanden.
Over 30 piger mellem seks og 13 år meldte sig til ishockeyholdet, da Fritidsbutikken indkaldte forældre og børn til informationsmøde om det nye tilbud. Så mange var der slet ikke plads eller udstyr til. Og Århus Ishockey Klub har ikke timer nok på isen til to hold. Men frafald har betydet, at der nu kun møder mellem 10 og 20 op til den ugentlige træning.

Sund sjæl
»Jeg var lidt bekymret i begyndelsen, det er en hård sportsgren. Men det er vigtigt for pigerne at have en sund hjerne i en sund krop – eller hvad er det nu, det hedder – en sund sjæl i et sundt legeme. Det er godt for dem at dyrke sport og få nye venner,« siger Mohammad Ali.
Alle pigernes forældre har været til træning mindst én gang. Men de fleste dukker op hver fredag aften, når pigerne er på isen. Nogle sidder i skøjtehallens cafeteria og kigger på, andre følger pigerne fra kanten af banen.
»Faktisk er forældrene her på holdet utrolig aktive. De er meget interesserede. Mere end mange danske forældre, der tror, at vores ishockeyklub er en billig pasningsordning,« mener Ina Pedersen, der er frivillig i klubben og søger for en varm kop kaffe til tilskuerne i den kolde hal.
Inde på isen falder en af pigerne. Men det kraftige beskyttelsesudstyr på albuer og knæ tager fra, og hun er hurtigt på benene igen.

Ingen etnisk enklave
»Når jeg bliver stor, så vil jeg også spille ishockey,« fastslår Riham, da hun forpustet og rødkindet kommer ud efter træningen.
Hvis Riham skal fortsætte i ishockeyklubben er det meningen, at hun senere skal spille på et ’almindeligt’ hold. For som Marco Vetterli si-ger:
»Det er jo ikke ideen med holdet at skabe en etnisk enklave. De skal integreres på andre hold, når de bliver gode nok.«
Langt de fleste hold i Århus Ishockey Klub er dog drengehold. Og det kan være et problem at blande drenge og piger.
Den blanding er Mohammad Ali heller ikke så meget for. Ikke fordi det er drenge. Men fordi de spiller meget voldsommere – og så bruger de tacklinger. Det gør piger nemlig ikke.
I omklædningsrummet tager Riham skøjter og hjelm af, støvler og jakke på, og så er hun klar til at holde weekend med sin far og søskende.
Om en uge skal hun på isen igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her