Læsetid: 1 min.

Bogkort

16. februar 2001

(2. sektion)

*Anglofoni Hovedhistorien i The New York Review of Books er noget debat-båt-snot om det noget kiksede valg, de afholdt for nylig over there, men ellers er der også spændende sager iblandt de alenlange artikler. F.eks. er ’the poster boy of postmodernism’ Don DeLillo tilbage i business efter Underworld, denne gang med en 600 sider kortere sag The Body Artist.
Raymond Queneaus sidste bog, et opsamlingsheat af efterladte tekster, er udkommet på engelsk med titlen Stories and Remarks, og artiklen i den anledning er interessant læsning. Der er en omtale af to bøger, som handler om Kwangju-massakren, ’Koreas Tiananmen’, og en længere redegørelse om renæssancens videnskaber.

*Mere Anglofoni Forsidedreng på den ligeledes stofmættede The Times Literary Supplement er Mr. Wilde, ’St. Oscar, poet and martyr’. Dertil kommer en artikel om Walter Benjamins sørgelige endeligt, selvmordet i Port Bou, grænsebyen mellem Spanien og Frankrig, i 1940, da han troede, at han skulle udleveres til tyskerne. Der bliver talt om ’kosmisk ironi’ i den forbindelse. Oveni kommer anmeldelser af Amos Oz, Peter Nádas, Robert Wilson (ham med Woyzeck på Betty Nansen), den galiciske forfatter Manuel Rivas’ bog Tømrerblyanten, som jeg husker som en fæl gang spekulationslitteratur, Mercedes Abad og alle tiders bedste fodboldspiller, Diego Maradona, som har skrevet en selvbiografi.

*Zola Christensen Nordisk Film har købt rettighederne til Robert Zola Christensens roman Biologen der tabte hovedet, der udkom sidste år og handler om en mikrobiolog, der bliver vidne til et barnemord. Producenten ser bogen som et dansk sidestykke til American Beauty: Et krast billede af en mands sammenbrud. Dramatikeren Nikolaj Scherfig har allerede pølserne dybt nede i manuskriptet.

*Maximilian Geneser er debuteret på eget forlag med en digtsamling med titlen Verdenstidsnedstigning (Granittekster), der bl.a. handler om den uudtømmelige figur Orfeus. Bogen virker ikke helt ueffen på trods af det noget højstemte udgangspunkt, der er at ’undersøge, om der stadig eksisterer en mulighed for lyrikkens sensibilitet i den støjende samtid’. Kommission hos forlaget Underskoven (www.underskoven.dk)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her