Læsetid: 2 min.

Danmark skal straffe sexhandel hårdere

EU’s justitsministre forpligter sig til at arbejde for harmonisering af straffe for trafficking. Dermed har Danmark fået et problem, som det må løse, siger Kommissione
10. februar 2001

n

Danmark bliver nu nødt til at opgive sine reservationer og gå med til at hæve strafferammerne for kvindehandel, så de kommer op på det gennemsnitlige niveau i EU.
Det står klart, efter at EU’s justitsministre i går på et møde i Stockholm gik med til det svenske formandskabs og Europa-Kommissionens ønske om at harmonisere indsatsen, herunder strafferammerne for bekæmpelse af menneskehandel, særligt den hastigt voksende handel med kvinder til prostitution i EU-landene.
»Alle landene er nu gået med til at finde fælles definitioner og rimeligt ens sanktioner mod dem, der handler med kvinder,« siger Sveriges justitsminister Thomas Bodström til Information.
»Det vil indebære, at landene justerer deres straffelove, så vi får en slags minimumsstraf. Det er noget, der skal forhandles i detaljer, men der er enighed om, at det skal gå hurtigt,« siger Bodström, der håber at få forslaget vedtaget inden det svenske formandskab udløbet i juni.

Store reservationer
Justitsminister Frank Jensen har tidligere givet udtryk for store reservationer med hensyn til at harmonisere strafferammerne, som i andre EU-lande er væsentligt højere end i Danmark. I Danmark bruges næsten udelukkende de almindelige rufferi-paragraffer, når sexbagmændene kommer for retten. Her er maksimum-straffen fire år. I flere andre lande er straffene mindst dobbelt så høje, og EU-Kommissionen foreslår, at organiseret menneskehandel i alvorlige tilfælde skal kunne straffes med over ti års fængsel.
Frank Jensen forsikrede efter mødet i går, at »vi vil anstrenge os til det yderste« for at indfri den svenske regerings ønske.« Men han betegnede samtidig forhandlingerne som værende på »et meget indledende stadium.«

Inden sommerferien
Ifølge både justitsminister Bodström og EU-Kommissionen er der imidlertid intet til hinder for, at forslaget, som ikke falder inden for rammerne af det danske EU-forbehold, kan vedtages inden sommerferien.
»De enkelte lande går nu hjem og ser på, hvordan deres strafferammer skal justeres, sådan at vi kan få et ensartet niveau. Her har Danmark så fået et teknisk problem på grund af de lave straffe i Danmark, men det må Danmark så løse,« siger Leonello Gabrici, der er talsmand for EU’s justits- og indenrigskommissær Antonio Vitorino, til Information.
Ifølge den svenske justitsminister haster det med at harmonisere indsatsen mod trafficking.
»Ikke mindst af hensyn til kvinderne. Der foregår slavehandel i vores lande og i lande omkring os. Vi kan ikke lukke øjnene for realiteterne,« siger Bodström.
Ifølge EU-Kommissionen sælges årligt omkring 500.000 kvinder, heraf størstedelen fra Østeuropa og de tidligere Sovjetrepublikker, til prostitution i EU-landene.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu