Læsetid: 2 min.

Dansk invasion

’Blinkende Lygter’ genoplivede svenske komplekser
3. februar 2001

Filmfestival
»Danskerne invaderer endnu en gang«. Sådan var overskriften i Dagens Nyheter efter at Anders Thomas Jensen og skuespillerne fra Blinkende Lygter havde besøgt Göteborg Film Festival. Svensk film er ifølge artiklens forfatter omsider kommet sig over sit »alvorlige danskerkompleks«, hvor festivalen i en række år var »en legeplads for det danske filmunder«, men med Blinkende Lygters brat pack-indtog fik man et kort flashback til ’danskerskrækken’.
Anders Thomas Jensen havde inden festivalen været bekymret over, om Blinkende Lygters tørre humor var for dansk, men efter latteren i salen at dømme, var der ikke problemer med at fange de danske referencer til Matador eller Ove Ditlevsen. Filmen bliver i Sverige lanceret som »2000-tallets største danske biografsucces«, og efter omtalen i Göteborg burde den kunne trække en del svenskere i biografen, når den får almindelig premiere om nogle uger.
Anders Thomas Jensen har også været repræsenteret med manuskriptet til novellefilmen Zacharias Carl Borg, som havde verdenspremiere onsdag. Kenneth Kainz har instrueret historien om titlens maler (spillet af Jens Albinus), der på mystisk vis hopper i en sø i 1837 og dukker op i Storkespringvandet i nutidens København. Ingen tror naturligvis på hans fantastiske historie, på nær en kunsthistoriker (Lotte Andersen) med speciale i hans liv og penselstrøg. Filmen får meget ud af den lille historie og maler selv en række stemningsfulde billeder, men da den kom med på festivalen på afbud og kun har været vist en enkelt gang, har den ikke fået stor opmærksomhed.

Digitalisering
Det har den svenske kunstner Pål Hollenders omdiskuterede dokumentarfilm Buy Bye Beauty til gengæld. Hollender har tidligere brugt sig selv i film som Pelle Polis om seksuelle overgreb på børn, og denne gang har han i løbet af sin granskning af sexindustrien i Letland selv samleje med prostituerede på lærredet. Det har skabt røre om, at det svenske filminstituts penge bliver brugt til køb af sex, og har fået Filminstituttet til at love at se støttevilkårene efter i sømmene.
Ellers har en af festivalens store nyheder været en premiere for digital filmfremvisning. Norske Pål Jackmans Detektor blev digitalt projiceret, og selv om billederne var en smule blege, var resultatet ganske imponerende. Folkets Bio, der distribuerer film i den svenske provins, satser på den nye teknik, som kan gøre det lettere at få film hurtigt ud i landet. Dels fordi en digital kopi er nem at fragte, dels fordi en digital kopi koster en brøkdel af en celluloid-kopi.
Digital fremvisning eller ej, så må man håbe, at Erlend
Loes skæve Detektor-historie (som er co-produceret med Nimbus Film) får dansk premiere. Den både spændende og sjove film blander frækt en række genrer, mens den lader psykologen Daniel gå på opdagelse i sin fortid – og i den norske muld med sin metaldetektor. Filmen blev vist uden for konkurrence, hvor det i stedet har været Knut Erik Jensens norske dokumentar Cool and Crazy om et vejrbidt mandekor og Dan Yings svenske familiedrama Hem, ljuva hem, der sammen med Blinkende Lygter har kæmpet om juryens opmærksomhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her