Læsetid: 4 min.

Film i tv

2. februar 2001

(2. sektion)

*Kevin Kline er ikke en Hollywood-stjerne helt oppe i den dyre megaklasse med Tom Hanks, Tom Cruise eller Jim Carrey. Til gengæld er hans rollevalg mere varieret, og det er svært at finde en dårlig Kline-præstation. I de senere år er det især komedier, Kline har brilleret i, f.eks. som hverdagsamerikaner, der kastes ud i en sindsforvirrende omvæltning. I In & Out vækker han opsigt som en afholdt engelsklærer, Howard Brackett, der pludselig må se sig udskreget som bøsse. Det er en tidligere elev, nu selvoptagen Hollywood-stjerne, der i fuldt Oscar-rampelys mindes sin gamle lærer på en lidt for indiskret måde. Det må vække bestyrtelse i den lille Indianaby Greenleaf, hvor samme Howard efter tre års ærbar forlovelse står foran giftermål med en lærerindekollega. Hvad siger hans intetanende forældre og vordende brud? Og hvordan kan han forhindre, at en påtrængende tv-mand holder fast i historien? – Portrættet af den mærkeligt sex-uskyldige, 40-årige Howard er rent psykologisk lidet overbevisende, men Kevin Kline redder den ofte gode spøg i land med sin sædvanlige finesse, charme og elegante ynde. Han understreger klogt det klovneagtige ved figuren, når han f.eks. i en grinagtig scene prøver at klare et kursus i macho-manerer, men ikke kan styre en umandig danselyst. Den tidligere Muppet-show-instruktør Frank Oz magter ikke helt at at få historien til at hænge sammen, især ikke mod slutningen, men der er mange skægge indslag undervejs, som når han placerer en veloplagt Tom Selleck i en birolle som smart tv-hustler og åbenlys bøsse. Joan Cusack medvirker også som Howards forlovede, men hun er ikke nær så sjov som Bob Newhart, der på kostelig vis stammer sig gennem rektorens homofobiske replikker.
In & Out. DR 1, fredag kl. 21.30-23.00

*Johannes Meyer har en af sine ret sjældne hovedroller i denne ASA-komedie, der er fra den tid, hvor Bodil Kjer gerne spiller et Guds ord fra landet og Ib Schønberg – som her – hygger om hende med råd og dåd. Men det er den prægtige karakterskuespiller Johannes Meyer, der står i centrum som kroejeren Bartholdi med en malerisk fortid som overtjener på hedengangne etablissement Maxim. Nu har han skrevet sine erindringer fra det løsslupne forlystelsesliv omkring århundredeskiftet, og det forlyder, at manuskriptet indeholder artige afsløringer om tre ærværdige samfundsstøtters vilde ungdomsliv. Derfor begiver en minister, en bankdirektør og en professor sig til Rønneby Kro for at overtale deres gamle tjener-kammerat til at opgive bogen med de skandaløse fortællinger. Men Meyers krovært er stolt og glad over at have fremmanet de herlige tider på Maxim og lader sig ikke overtale til at smide manuskriptet i papirkurven. En ung dynamisk sagfører af den ’smidige’ art må tilkaldes – han spilles af Lau Lauritzen, der her for en gangs skyld ikke bare er pæn ung mand, og det klæder ham. Filmen er veloplagt spillet og fortalt med ASA-sans for både provins-hygge og storby-kvikhed. Det sidste repræsenteres af Sigrid Horne-Rasmussens skrappe journalist.
Tag til Rønneby Kro. DR 1, lørdag kl. 19.50-21.30

*Arthur Penn har i mange år levet ret tilbagetrukket som instruktør af lidet sete film. Men i 1960’erne var han en stjerne-instruktør, der nåede zenit med det store surprise hit i 1967, Bonnie og Clyde. Manuskriptforfatterne Robert Benton og David Newman skrev egentlig deres virkelighedsbaserede historie til Francois Truffaut, men den franske instruktør vovede sig aldrig til Hollywood for at lave film. I stedet trådte den af Truffaut beundrede Arthur Penn til og skabte den udfordrende gangster- og kærlighedsfilm om bankrøver-parret Bonnie og Clyde – »They are young... they’re in love... and they kill people!« som reklamesloganet lød. Filmens amoralisme ramte noget centralt i slut-60’ernes opbrudsånd, så meget mere som den forsynede sin noget romantiserede historie med en klart defineret social baggrund. Bonnie og Clyde er to rodløse unge i 1930-ernes depressions- og arbejdsløshedsperiode, begge uden fremtidsudsigter i et sydstatssamfund, hvor bankerne er blevet den afgørende magtinstans over for de fallittruede landmænd. Bonnie og Clyde reagerer mod håbløsheden ved at blive bankrøvere – og solidarisererer sig dermed instinktivt med de farmere, der drives væk fra deres gårde af bankerne. Parret begynder som amatørforbrydere, men ender som efterlyste fredløse, som er barnligt berusede og forblændede af egen myte. Arthur Penn blander vold og humor (ja, vi er næsten 30 år før Tarantino!), poesi og dramatik, samfundskritik og røverromantik på en måde, der stadig savner sidestykke i amerikansk film. Warren Beatty har både ære af filmen som hovedrolleskuespiller og producent, og rollen som Bonnie blev Faye Dunaways største triumf. I biroller ses Gene Hackman, Michael J. Pollard og Gene Wilder.
Bonnie og Clyde. DR 2, søndag kl. 20.30-22.20

*Ang Lee, taiwaneser, men uddannet i USA, er en af de få instruktører, der kunstnerisk rammer plet hver gang. Senest med Tiger på spring, drage i skjul, men også forrige gang med The Ice Storm, der kaster et antiromantisk blik på middelstandens forkrøblede familieliv anno 1973. Familien er et af Ang Lees store temaer: hans film styres dramatisk af institutionens iboende selvmodsigelse – »Man prøver at befri sig fra den og ønsker på samme tid at være del af den,« som Lee sagde i et et interview med Christian Monggaard Christensen her i bladet. Det er igen Kevin Kline, der har hovedrollen som familiefaderen, som har en halvhjertet utroskabsaffære med Sigourney Weavers sarkastiske provinsbyfrue. Tidens nye frisind kolliderer med traditionel moral, og børnene har deres eget dødsensfarlige spil kørende. Spillet med isnende præcision af bl.a. Christina Ricci og Weaver og instrueret med lige dele finfølelse og skarphed af Lee er The Ice Storm et af 1990’ernes bedste familiesignalementer i amerikansk film.
The Ice Storm. TV3, søndag kl. 21.00-23.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her