Læsetid: 2 min.

Forsker: Høj arbejdsløshed blandt humanister er en myte

Humanister bliver ikke arbejdsløse, og få har jobs under deres kvalifikationsniveau
7. februar 2001

Det er en myte, at der er høj arbejdsløshed blandt humanister. Det fastslår uddannelsesplanlægger, cand. mag. Ole Krarup Jensen fra Humanioras sekretariat på Københavns Universitet.
Når Ole Krarup Jensen giver sig til at analysere på Magisterforeningens specialkørsler, finder han, at arbejdsløsheden blandt kandidater og bachelorer er meget lavere end det, man normalt hører.
De højeste ledighedstal, hvis man ser på samtlige universiteter, finder man indenfor religionshistorie (22,7 procent), serbokroatisk (26,6) og tjekkisk, der topper med 43,8 procents arbejdsløshed. Almindelige fag som dansk, engelsk, fransk og historie ligger på henholdsvis 5,0, 6,3, 6,2 og 5,9 procent.
Men også mere ’eksotiske’ fag som klassisk arkæologi og forhistorisk arkæologi har relativt lave ledighedstal, henholdsvis 9,6 og 6,3 procent. Kunsthistorie og litteraturvidenskab ligger omkring 10 procent – tager man alene Københavns Universitet er tallene nede på 9,4 og for litteraturvidenskabs vedkommende helt nede på 4,5 procent. Også musikvidenskab ligger lavt, 6,1 procent på landsplan, 3,6 på KUA.
»Når tallene ikke bliver brugt mere, tror jeg, det hænger sammen med, at man må lave vægtede beregninger for at få dem frem,« siger Krarup Jensen til Information.
Ole Krarup Jensen gætter på, at de høje tal stammer fra statistikker, der registrerer folk, der er berørt af ledighed, som altså eksempelvis er ledige en tiendedel af året. Fuldtidsarbejdsløse er der, ifølge Kraup, under ingen omstændigheder tale om.

Manuelt arbejde
Det er heller ikke sådan, at humanister bliver beskæftiget i fag, der intet har med deres uddannelse at gøre.
Det er kun 0,1 procent af kandidaterne fra Københavns Universitet og 0,2 procent af bachelorerne, der er beskæftiget med ’håndværkspræget arbejde’. Andre 0,7 procent henholdsvis 7,4 procent er beskæftiget ved det, der karakteriseres som ’ukomplicerede manuelle opgaver’.
Heroverfor står. at 5 procent af kandidaterne og 1,4 procent af bachelorerne har ledelsesfunktioner ’på øverste plan’. 79, 9 procent af kandidaterne har arbejde, der forudsætter færdigheder på højeste niveau (24,1 procent af bachelorerne), mens 6,6 af kandidaterne og 9,3 procent af bachelorerne bestrider job, der forudsætter færdigheder på mellemniveau.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Magisterforeningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her