Læsetid: 2 min.

I godt selskab

Elskelige personer, men skrabet iscenesættelse i Wikke & Rasmussens børne- og familiefilm ’Flyvende Farmor’
9. februar 2001

(2. sektion)

Ny film
Jytte Abildstrøms som farmor? Nej, snarere en 66-årig krudtkvinde med tøseglimt i øjet, når hun fuld af munter energi går på jagt efter sin ungdomskæreste Aage, der i sin tid forduftede i en postflyver. Med sig har fænomenet sit ni-årige barnebarn, som keder sig hjemme hos sine morakkere af forældre – en flyveleder og en luftkaptajn, der må knokle i andre folks ferie. Og så går turen mod Rom, hvortil alle veje fører, også dem, der løber gennem midt-Jyllands herligheder. Vi er ikke for ingenting i en Wikke & Rasmussen-film!
Og dér har vi det egentlig meget rart. Er handlingen så tynd som farmors sytråd, er viljen til undervejs at glæde og fornøje så meget desto mere redebon.
Wikke & Rasmussen har sammenkaldt en hel sværm af – mest aldrende – pop- og rocknavne til at levere filmens musikalske indslag, der så afgjort liver op, selv om ingen af dem når på højde med Souvenirs titelsang fra Hannibal og Jerry på det udødelige omkvæd: »Sjisk sjask Sherry, Hannibal og Jerry«.
Men det er fornøjeligt for en – selv aldrende – anmelder at få genopfrisket bekendtskabet med navne som Daimi, Peter Belli, Bamse Jørgensen, Henning Stærk og Lone Kellermann. Og først og fremmest Dario Campeotto, der får sin klart bedste filmrolle som farmors gamle flamme Aage, som materialiserer sig i charmeklud og flot pilotjakke.

Discount
Campeotto er helt med på Wikke & Rasmussens blanding af naivisme og kærlig ironi, og han charmer sig afslappet gennem sin rolle som helt rigtig Dario og dorsk darling. At han konsekvent falder i søvn, hver gang han er rigtig lykkelig, gør kun charmen mere iøjnefaldende. Bortset fra den overdådige rollebesætning virker Flyvende farmor dog som lidt af en discount-udgave af Hannibal og Jerry, der vovede mere på alle fronter, f.eks. i foto og sceneografi. Det er især synd, at instruktørerne ikke har allieret sig med en koreograf til at give de musikalske afsnit et stærkt tiltrængt pift. Her er arrangementerne klodsede og fantasiløse.
Men kan man lide Wikke & Rasmussens særlige tone af snurrig troskyldighed, vil både børn og voksne nok føle sig i godt selskab med filmens sværm af elskelige, sang- og livsglade excentrikere, deriblandt Jesper Langbergs buschauffør og Sissel Kyrkjebøs skovhugger.
Men man må håbe på, at instruktørparret næste gang får midler til at realisere deres i god forstand barnlige dagdrømme på lidt mindre sparsommelig vis.

*Flyvende farmor. Instruktion og manuskript: Michael Wikke og Steen Rasmussen. Dansk (Palads, Scala, CinemaxX, BioCity, Lyngby, Gladsaxe, Albertslund, Ballerup)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her