Læsetid: 2 min.

Hong Kong advarer sekt

Efter pres fra Kina advarer Hong Kongs leder Tung Chee-hwa Falun Gongs tilhængere mod at udnytte friheden
9. februar 2001

Hong Kongs øverste leder, Tung Chee-hwa, advarede i går Falun Gong om, at der fremover vil blive holdt nøje øje med bevægelsens aktiviteter i området.
»Vi vil ikke tillade, at nogen udnytter Hong Kongs frihed og tolerance med det formål at underminere lov, orden og stabilitet, hverken i Hong Kong eller i Kina,« sagde Tung Chee-hwa under et møde med parlamentet.
Det var Tungs første udmelding om Falun Gong-bevægelsen, efter at Kina i de seneste uger har intensiveret kampen mod bevægelsen i selve Kina og samtidig har advaret om, at man ikke vil tolerere, at Falun Gong bruger Hong Kong som base til sine aktiviteter ind i Kina.
Tung Chee-hwas svar har derfor været ventet med spænding. Mens Kina forbød Falun Gong i 1999, har bevægelsen fortsat været tilladt i Hong Kong, der for snart fire år siden blev forvandlet fra en britisk kronkoloni til en særlig administrativ region i Kina med løfte om at kunne bevare basale frihedsrettigheder.
Kinas seneste advarsler har pustet til frygten for, at friheden måske kan være tidsbegrænset.

En ’ondsindet sekt’
Under mødet i går med Hong Kongs parlament sagde Tung, at han var chokeret over de Falun Gong-tilhængere, der i sidste måned satte ild til sig selv på Tiananmen Pladsen i Beijing. Den handling viste ifølge Tung Chee-hwa, at Falun Gong har tendenser i retning af at være »en ondsindet sekt«.
Det er netop den betegnelse, som de kinesiske ledere har brugt til at retfærdiggøre den hårdhændede kampagne mod bevægelsen i Kina, hvor tusinder er havnet i fængsel eller i genopdragelseslejre, hvor et ukendt antal er døde.
Tungs brug af udtrykket »en ondsindet sekt« vakte derfor opsigt. Martin Lee, der er leder af det Demokratiske Parti, sagde, at det nu så ud til, at Tung Chee-hwa helt har opgivet at forsvare Hong Kongs frihed: »Han har givet efter for Beijings linje over for Falun Gong ved at betegne den som en ’ondsindet sekt’,« sagde Martin Lee.
Hong Kongs bekymringer blev øget i sidste måned, da den højt respekterede øverste administrative leder, Anson Chan, meddelte, at hun ønskede at træde tilbage. Anson Chan beholdt sin stilling, da Hong Kong blev en del af Kina i 1997, og hun har siden været set som garant for Hong Kongs fortsatte frihed og opretholdelse af et retssamfund.
Anson Chan begrundede sin beslutning med ’personlige årsager’, men det er ingen hemmelighed, at hun ofte har været på kollissionskurs med ledelsen i Beijing og Tung Chee-hwa, bl.a. om håndteringen af Falun Gong. Med hendes afgang står Tung med friere hænder, men indtil videre er han ikke parat til at forbyde bevægelsen:
»Vi må vente og se, om Falun Gong udgør en risiko for Hong Kong,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her