Læsetid: 2 min.

Italiensk vinder sølv

Lone Scherfigs dogmefilm, ’Italiensk for begyndere’, blev i går belønnet med en Sølvbjørn på filmfestivalen i Berlin
19. februar 2001

Filmfestival
Dansk film gør det igen, eller man skulle måske sige, at Zentropa gør det igen, for søndag kunne selskabet føje endnu en international filmpris til samlingen. Ved den 51. filmfestival i Berlin fik Lone Scherfigs herlige publikumssucces, Italiensk for begyndere en Sølvbjørn, efter at filmen allerede lørdag havde fået både den internationale filmkritikerorganisation FIPRESCI’s pris for bedste film, den Økumeniske pris og den tyske avis Berliner Morgenposts publikumspris.
»Jeg har været meget i tvivl om, hvorvidt folk uden for Skandinavien ville forstå filmen og dens humor. For det er en meget skandinavisk film, som skildrer en række sky og kiksede, men også dejligt varme, mennesker. Men det lader til, at det ikke har været noget problem,« sagde Scherfig ved en pressekonference.
Scherfigs dogmefilm var under hele festivalen storfavorit til en pris og gjorde således ikke bare Søren Kragh-Jacobsen og hans dogmefilm, Mifunes sidste sang – der vandt Sølvbjørn og publikumspris i 1999 – kunsten efter; Italiensk for begyndere er også blevet en langt større salgssucces end nogen af de tidligere dogmefilm.
Trust Film Sales, der har ansvaret for at sælge filmen, var forsigtige i starten, men efter den meget positive modtagelse af filmen, stod distributører fra hele verden på nakken af hinanden for at få fingre i den. Amerikanske Miramax skal således have sluppet 600.000 dollar for rettighederne i USA, Mexico og Canada, næsten dobbelt så meget som der i sin tid blev betalt for Mifunes sidste sang.

De andre
Konkurrencens storfavorit, Steven Soderberghs Traffic, måtte nøjes med en pris til skuespilleren Benicio del Toro, for juryen havde modigt valgt at give festivalens hovedpris, Guldbjørnen, til Patrice Chéreaus Intimacy, der var en af de få film, som fik anmelderne op af stolene; enten for at hylde den, eller fordi de var chokerede over filmens eksplicitte sexscener. Velfortjent gik også prisen for bedste skuespillerinde til Intimacys Kerry Fox.
Juryens Grand Prix gik til den kinesiske instruktør Wang Shiaoshuai for hans Beijing Bicycle, mens prisen for bedste instruktion gik til Lin Cheng-shengs taiwanesiske Betelnut Beauty, hvis unge kvindelige hovedrolleindehaver tillige modtog en talentpris.
Bedste debutant blev helt retfærdigt argentinske Lucrecia Martel for den imponerende La Ciénaga, men der blev altså ingen priser til de tre danske børnefilm som deltog i Kinderfilmfest – selvom især Natasha Arthys Mirakel blev meget positivt modtaget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her