Læsetid: 2 min.

Klip

16. februar 2001


(2. sektion)

*Kirk Douglas har fået en æres-Guldbjørn ved dette års Berlinfestival. 85 år gammel, holder fanen højt og er stadig klar til at fortælle skarpt og
usentimentalt om sine 85 film.
F.eks. om det handicap, man har, når man som skuespiller selv producerer sine film (som han gjorde med f.eks. Spartacus): »Så er man chef, og ingen kan lide chefen.« Douglas er heller ikke særlig stolt af de to film, han selv instruerede. Det, han helst vil huskes for, er, at han som den første gik imod sortlistningen af manuskriptforfattere mistænkt for kommunistiske sympatier og satte Dalton Trumbos navn på forteksterne. – »Tak fordi du gav mig mit navn tilbage,« sagde Trumbo, der ellers havde måttet arbejde under pseudonym.

*Tiger på spring, drage i skjul Med en indtjening på over 60 millioner dollars er Ang Lees Tiger på spring, drage i skjul nu den største fremmedsprogede publikumssucces på det amerikanske marked nogen sinde. Den har dermed fortrængt Robert Begninis Livet er skønt fra førstepladsen. Og mens vi taler om penge: Dancer in the Dark’s sejrsmarch i Japan fortsætter. Filmen er stadig nummer et på hitlisten, og Björk holder som ingenting navne som Mel Gibson, Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger nede på mere beskedne pladser. Filmen har nu i alt indtjent 31,5 millioner dollar, deraf over en tredjedel i Japan. Kun 4,4 procent af filmens indtjening stammer fra de skandinaviske lande.

*Tom Cruise Ugens nyhed på celebrity-fronten er Tom Cruise’ skilsmisse fra Nicole Kidman. Det er Cruise, der anmoder om skilsmisse, og rygtesmederiet blomstrer. Er grunden hans engagement i Scientology? Eller Kidmans ophold i sit fødeland Australien? – Kidman rapporteres chokeret og tårevædet. Men måske er der trøst at hente i hendes planlagte teaterengagement i London.

*Zentropa er genstand for en tre sider lang artikel i verdens førende filmfagblad Variety
(5.-11. februar). Her ender selv Peter Aalbæk Jensen med at blive helt alvorlig: »Jeg synes vores største præstation er at overleve i en branche, hvor vi – statistisk – allerede burde være døde,« udtaler han. – »Vi har altid prøvet at være generøse og bidrage til de mest utænkelige projekter, som måske først giver overskud, når jeg er kommet i himlen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her