Læsetid: 4 min.

I et land af leverpostej

Tre knøse med ild i idealerne har skabt en smuk internetbegivenhed for cremen af dansk rockundergrund
1. februar 2001

Musiksite
»Hvad kan tre små splejsede forvoksede skoledrenge gøre for at redde den danske musikverden?« Ja, i sandhed hvad? Frederik Sølbergs spørgsmål bliver slynget med retorisk sikkerhed over cafébordet og skal slet ikke besvares. For selvom jeg sidder over for to af de tre 21-årige knægte, som har skabt en af de mest begavede markedsføringer af den alternative rockscene i Danmark nogensinde, så er netop dét spørgsmål forkert stillet. Den danske musikverden kan kun redde sig selv. Men man kan give den nogle rammer for det.
Fra i morgen er rammerne der på www.toneart.dk. Et website, der præsenterer otte af de bands, som efter bagmændene og musikerne Anders Rhedin og Frederik Sølbergs mening er de bedste fra den danske undergrund. Tredjemanden, grafikeren Lasse Sort, har skabt de smukke rammer for det, og fotograf Jes Holm har taget de kunstneriske fotografier, mens den unge digter Kristian Leth har skrevet digte på inspirationen fra de respektive bands. Der er ingen penge at betale, ingen penge at tjene, men man kan nyde den bedste danske uafhængige rockmusik i et samlet og let tilgængeligt forum.
»Når man mener, der er noget, der kunne være anderledes, så er det klart at de tanker, der falder en ind, har med sammenhold at gøre,« siger Anders Rhedin.
»Det vigtige ved det her, er ikke internetgalleriet eller os,« tilføjer Frederik Sølberg. »Det er tanken, der ligger bag projektet: At skabe et sammenhold på independent-scenen, som desværre ikke er der så meget, som det burde være. Ser man på elektronisk musik eller hiphop, så er der nogle meget klare rammer for den scene, og det lader til at folk får en masse ud af det. Den udadvendthed har man ikke inden for vores subkultur.«

Musik tager tid
Vi befinder os i den danske musiks undergrund, men det er også her at den smukkeste musik i reglen bliver skabt. Det er hernede man finder allerede etablerede og kommende kritikerdarlings – inden for rock, electronica, hiphop. Men det er jo netop kritikerdarlings, ikke publikumsyndlinge. Musik tager tid, musik kræver at man lytter, ikke bare forbruger, og det er åbenbart svært for danskerne, sværere end i mange andre lande, hvor de særeste navne kan finde vej opad hitlisten.
I Sverige finder man de skotske naivister Belle & Sebastian på top 30-albumlisten og på Island lå støjrockgruppen Sigur Ros’ debutalbum nummer et i flere uger. I Danmark er det Eran DD og Brødrene Olsens Ligegyldigste Hits.
»Vi er ikke kultursnobber,« siger Anders. »Det er ikke fordi, vi synes vi er 1000 gange federe end Eran DD, det er fordi vi mener, vi er mindst lige så fede... Men hvis dine kriterier for god kunst er noget, der er attitudeløst og godt at støvsuge til, så er Zididada jo skidegod musik.«
Hvis man stiller lidt større krav til næring i musik, så kan man med fordel finde vej til Toneart og downloade gratis fuldlængde-eksempler på, hvor blomstrende og charmerende den danske rockundergrund er. Ikke noget copyright-hysteri her. Stift bekendtskab med charmerende indiepop-orkestre som
Moon Gringo og Lake Placid, postrock-bandet Diefenbach, indierockerne i Snoozer, country-orkesteret Wynona. Nyd en atmosfærisk protestsang fra Luksus, en mørkt sensuel livshymne fra Speaker Bite Me og en instrumental guitarpopperle fra Kikkert.
»Vi siger ikke at folk ikke må kunne lide Thomas Helmig. Vi vil bare gerne give dem muligheden for at vælge noget andet,« siger Frederik.
»Men hvorfor behøver man gøre det? Hvorfor lytter alle folk ikke til Speaker Bite Me, i stedet for Zididada?,« smælder det fra Anders.

Tv-Danmarks lokum
»Jeg tror, det er fordi danskerne er så midtersøgende, så ekstremt tryghedssøgende, og den danske musik er en forlængelse af dét. Danskerne æder, hvad der bliver serveret for dem, og det letteste og det mest trygge er at servere Eran DD. Og de æder det. Der er ikke rigtig nogen, der tør gøre noget som helst med attitude. ’Hvad nu hvis vi mister penge?’ ’Hvad nu hvis vi mister lyttere?’ Det er en forfærdelig tankegang, som leder ned i...«
Frederik: »Tv-Danmarks lokum.«
Lad det være sagt klart og tydeligt: Danmark har brug for folk med ild i idealerne, og ikke mindst med et ny-kollektivistisk sindelag. Vi har brug for Mik Schack, som fortæller, os at vore madvaner stinker, og vi har brug for idealistiske initiativer som toneart.dk, der fortæller os at vore musikvaner er indavlede og dikteret af varerne på hylderne. For det står skralt til for musikken – og maden. Ikke at popmusikkulturen ikke er en fornøjelse at deltage i, men den anden cirkulation – dér hvor musikgrænser flyttes og følelsesregistret bliver udforsket – bliver mere og mere marginaliseret. I radio, på tv og pladehylder. Og så står vi med to verdener, som absolut ingen kontakt har.
»Og hvad gør den almindeligt bevidste musikbruger?,« spørger Frederik. »Tænder for DR? Nej, for der ikke er en skid. Der er ikke engang et musikprogram på DR1 eller DR2. Folk står jo ude i M&M og Fredgaaard i provinsen, og der kan man altså ikke få Luksus. Og så ender de med at købe Thomas Helmig. Der er ikke nogen valgmuligheder.«
– Er betegnelsen ’musikalsk u-land’ passende?
Anders: »Ja, i høj grad. Vi har brug for udvikling.«
Frederik: »Hvis du sammenligner med hvad Danmark formår inden for videnskab, film, højere kunstarter. Hvor fuldstændig vildt innovative de miljøer er og har været...«
Om ni uger lukker Toneart.dk igen. »Vi skal ikke være nogen institution. Vi kan og vil ikke være det, for det er der ikke noget innovativt i,« som Frederik formulerer det.
Toneart har givet bolden op. Nu er det op til musikerne og publikum at holde den i luften.

nwww.toneart.dk åbner på Nettet i morgen.
*Toneart afholder fire synkronkoncerter 17. feb. i Kbh., Århus, Odense, Aalborg. Toneart Kalas i Vega, Kbh., 5. apr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her