Læsetid: 5 min.

Langt fra Mandrillen

Frank Hvam var en af komikerne i ’Casper og Mandrilaftalen’. Nu skal vi møde ham som Kenny i en ny dansk sitcom ’Langt væk fra Las Vegas
21. februar 2001

’

Komik
»Han er lige så sjov som Casper Christensen,« siger nogle. »Han er endnu sjovere,« mener andre.
Der sprang i hvert fald gnister fra tv-skærmen for to år siden, da den relativt ukendte Frank Hvam gik i studiet sammen med sin berømte kollega. Deres samspil i ’Casper og Mandrilaftalen’ var i særklasse – selv i det show. Det var et møde mellem to temperamenter, to komiske fysiognomier: Den sangvinske københavner med entertainerfjæset, den jyske flegmatiker med det kantede kontrafej. Casper Christensen var studieværten. Frank Hvam spillede mange slags gæster, der alle havde et særligt midtjysk temperament til fælles. Men bag den provinsielle facade, under den troskyldige sprogtone lurede altid et lysende anarki.
Det var ikke fordi, Mandrilholdet var ude på at afsløre dybe forskelle mellem hovedlandets og hovedstadens humor. »De findes slet ikke,« siger Frank Hvam, der synes, der er noget antikveret ved al den snak om jyder og københavnere.
Han spiller på det sprog og bruger det temperament, han nu engang har. Der ligger ingen skumle, jyske motiver bag.

Damejagt
Det gamle Mandrilhold kommer snart på banen igen, i en genre der ligger langt fra ’Mandrillen’. Den 27. februar har TV Zulu premiere på tv-serien ’Langt fra Las Vegas’, en situationskomedie – ’sitcom’ – i den klassiske amerikanske stil, vi kender fra 50’ernes ’Lucy-show’ og fra nutidens ’Friends’.
Casper Christensen spiller hovedrollen som ’Casper’, en bebrillet berømthed, der arbejder på en tv-station. Han har træk til fælles med virkelighedens Casper Christensen, men han er ugift, barnløs, en lille smule yngre og altid på jagt efter damer. Dem er han ikke heldig med: En af dem er ikke fyldt femten endnu. En anden viser sig at være nazist. Yderst pinligt – især fordi hun bliver inviteret med til hofbal hos dronningen! Den værste af dem lider af en næsten Mandrilagtig skavank: Kaskader af prutter fyger fra hendes kønne krop, bølger i luften og forvolder kvaler og katastrofer for omgivelserne – især for ’Casper’, der ender med at blive brændt af, helt bogstaveligt.
Sådan går den vilde damejagt i alle 13 afsnit. Indtil hovedpersonen – om alt går vel – kan slå sig til ro med den pige, han gerne vil have.

Caspers ven
Frank Hvam spiller rollen som den uheldige stjernes bedste ven.
»Sitcom er karakterkomedie,« siger han. Min figur, Kenny, er en af de ansatte ved ’Caspers’ tv-station. En kynisk type. Han er ikke dum. Han vil gerne være en smart fyr. Men han er altid på kollisionskurs. Hvis ikke der er en konfrontation, skal han nok sørge for at skabe den. Man kommer til at holde af ham alligevel, fordi man lærer ham at kende. Han forbedrer sig også en lille smule undervejs, fordi han forelsker sig.«
»Der sker dog ingen psykologisk udvikling med personerne,« fortæller Frank Hvam. De er uforanderlige som figurerne i en tegneserie eller en typekomedie. Det er en grundregel i sitcom. Men de har mange flere strenge at spille på end de statiske typer i ’Mandrillen’.
Persongalleriet er også udvidet. Der er masser af skuespillere med, kendte og ukendte. Niels Hausgaard og Ulf Pilgaard dukker op som gæstestjerner. Og i tv-stationens studie kan lidt af den gamle Mandril-galskab udfolde sig.

Darwinist og ateist
Frank Hvam er 30 år gammel. Han er vokset op på Viborg-egnen, men i 1990 flyttede han til København i den faste hensigt at uddanne sig til dyrlæge. Men der var hurtigt andre ting, der trak.
»En dag, efter en længere orlov, fandt jeg mig selv på Landbohøjskolen med en syg granddanois i armene. I det øjeblik gik det op for mig, at det ikke interesserede mig et hak,« fortæller Frank Hvam, der lod hund være hund, gik sin vej og droppede uddannelsen. Nu vidste han, at han ville være komiker.
I 1995 debuterede han på det legendariske stand-up in-sted Din’s, hvor også Casper Christensen og Jan Gintberg havde optrådt for et mikroskopisk publikum.
»Som alle andre stand-up’ere tager jeg udgangspunkt i mig selv,« siger Frank Hvam, der stadig dyrker genren. »Men ikke på den terapeutiske måde, nogle komikere behersker. Jeg er meget nærig med mig selv. Jeg fortæller aldrig om private problemer. Men når jeg for eksempel tager nyreligiøse sekter og alternative helbredelsesmetoder under behandling – så er det min egen darwinistiske, ateistiske baggrund, jeg bekender mig til.«

Stueren nazist
Da Casper Christensen for et par år siden spurgte Frank Hvam, om han ville være med i ’Mandrillen’, fik han ja med det samme.
»Jeg synes, Casper er en af Danmarks allerstørste komikere. Så det var en ære, at jeg var en af de tre stand-up’ere, han håndplukkede til sit tv-show – selv om vi ikke kendte hinanden.«
Frank Hvam er bevidst om, at ’Mandrillen’ var en fornyelse af dansk komik. Og om at han selv har bidraget aktivt til at nedbryde de danske traditioner for revy og satire.
I rollen som Satirejohn gjorde han op med det, han kalder ’rygmarvssatire’, den form for humor der får publikum til at læne sig behageligt tilbage og tænke: ’Jamen I har jo ret!’”
»Korrekte holdninger fører ikke til noget, vi ikke ved i forvejen. Vi kan ikke lide nazister – men hvad nyt er der i det? Den form for ’dinosauersatire’ ser vi alt for tit på dansk tv.«
»Så er det sjovere at skabe en figur, der er både er ond og imødekommende,« siger Frank Hvam om den rare nazist, der også blev satanist og pædofil – alene for at glæde sine medmennesker.
»Er der noget, Gentleman Finn gerne vil, så er det at være stueren,« siger Frank Hvam – der ikke er fri for at omfatte sin afstumpede figur med sympati.

Fornyelse
Det er ikke kun den rethaveriske satiretradition, Frank Hvam har noget imod. Det er også den form for komik, der ikke har nyt at byde på.
»Humor er baseret på overraskelse. Det element går tabt, hvis man ikke fornyer sig. Det er der alt for mange komikere, der ikke gør.«
»Vi fra ’Mandrillen’ har kunnet, fordi vi ikke er bundet af konventioner. Vi har ikke et veletableret publikum, der med sikkerhed går ind og ser vores shows. Og vi har aldrig stillet det spørgsmål, der er den visse død for al komik: Hvad vil publikum have?«
»Vi går efter det, vi selv synes er sjovt,« siger Frank Hvam. »Det er noget meget personligt. Vi kan ikke vide, hvordan folk tager imod det. Vi kan bare håbe, der er en masse mennesker, der føler på samme måde som vi,« siger ex-mandrillen, der snart springer ud som Kenny i Las Vegas.

*’Langt fra Las Vegas’ sendes første gang på TV2 Zulu den 27. feb. kl. 22
*’Casper og Mandrilaftalen’ genudsendes i disse måneder på DR2 fr. kl. 23.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her