Læsetid: 3 min.

Den listige massemorder på vej frem

Global opvarmning, resistens og efterladenhed er ved at gøre malaria til en trussel for mindst halvdelen af jorden
22. februar 2001

Ude af syne for tv-kameraerne dræber den hvert år hunderedetusinder af børn og gravide, og den sætter energien på vågeblus hos flere hundrede millioner i den erhvervsaktive alder. Malaria er med andre ord både en massemorder og en mare. Desværre tyder meget på, at flere og flere mennesker vil stifte ubehageligt bekendtskab med malariamyggens parasitter.
En ny farlig joker i malariaspredningen er den globale opvarmning som følge af drivhuseffekten. FN’s klimapanel, IPCC, pointerer i en rapport, at 60 procent af verdens befolkning i år 2010 vil leve i potentielle malaria-zoner. I dag er det omkring 40 procent, der må leve med den risiko. IPCC anslår, at der som følge af klimaforandringer vil kunne opstå 50 til 80 millioner ekstra tilfælde af malaria om året.
I det forrige årti steg antallet af malariatilfælde i Sydamerika, Indien og Sydøstasien ifølge organisationen Malaria Foundation International. I Afrika, hvor 90 procent af klodens malariatilfælde opstår, skønnes antallet af malariatilfælde at være steget lidt.
»Det ser ud, som om antallet af malariaramte globalt set er nogenlunde konstant eller stigende. Den eventuelle stigning skyldes blandt andet, at resistens over for det billige malariamiddel klorokin bliver mere og mere udbredt i Afrika. I Indien og Sri Lanka fik man år tilbage via myggebekæmpelse så god kontrol med malaria, at man nedlagde bekæmpelsesprogrammerne. Det giver bagslag i dag,« fortæller Thor Theander, som er lektor i medicinsk mikrobiologi og immunbiologi ved Københavns Universitet.
Eksperter er uenige om, hvordan udviklingen i malaria bliver fremover. Men fakta er, at malariamyg elsker stillestående vand og varme. De voksende slumområder uden for storbyer i Afrika og Asien med ingen eller ringe kloakering og drænering giver ideelle livsbetingelser for myggen.

Sortes problem
For cirka 50 år siden slap amerikanerne og sydeuropæerne af med malaria takket være intensiv brug af sprøjtegiften DDT. Når de velstillede ikke længere har malaria-problemet inde på kroppen, så er de måske heller ikke så interesserede i at støtte bekæmpelsen og forskning på området. Kynisk udlagt er den hvide mand ligeglad med en sygdom, som i ni ud af ti tilfælde rammer de sorte.
»I 1980’erne og 90’erne er bekæmpelsen og forskningen inden for malaria generelt blevet nedprioriteret eller slet ikke prioriteret. En stor del af forskningen foregår i industrien, som selvfølgelig forsker i det, som de regner med vil give det største afkast. 90 procent af midlerne inden for medicin-forskningen er målrettet mod sygdomme, der vedrører 10 procent af jordens befolkning. Det er malaria og tuberkulose ramt af,« siger Thor Theander, og fortsætter:
»Hvis malaria ramte os på tilsvarende vis som i Afrika, så ville der ikke være den mindste tvivl om, at vi skulle afsætte mange midler til det.«
Han efterlyser udvikling af nye malarimidler, idet der som nævnt er stigende resistens over for eksempelvis klorokin. Det relativt nye middel malarone er godt, men med en pris på 20 kr. pr. tablet pr. dag, er midlet for de fleste fattige lande en utopi.
»I mange u-lande ligger det årlige sundhedsbudget pr. person på to til fem dollar (16 til 40 kr., red.), og det gør det svært at opbygge et fungerende sundhedssystem, som er forudsætningen for effektiv bekæmpelse af malaria. Danida og andre donorer bør derfor satse meget på opbygning af sundhedssystemerne,« mener Thor Theander.
Der foregår i dag afprøvninger af malariavacciner, hvilket ville være det optimale, og den basale biologiske forståelse af malaria er blevet bedre de senere år. I parantes bemærket, så er det danske firma Lica Pharmaceuticals ved at forske i den mulige anvendelse af udtræk fra kinesisk lakridsrod til at bekæmpe sygdommen. Men et medicinsk gennembrud har lange udsigter.
»Verdenssundhedsorganisationen WHO har forsøgt at sætte malaria på den internationale dagsorden med programmet Roll Back Malaria, men det er mit indtryk, at ambitionerne ikke står mål med midlerne,« siger Thor Theander.
Massemorderen lever i bedste velgående.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu