Læsetid: 4 min.

Malaria-epidemi i Mozambique

Malaria er den mest almindelige dødsårsag i Mozambique. »Men det er, som om politikerne har lært at leve med sygdommen,« siger forsker
22. februar 2001

Malaria er den mest almindelige dødsårsag i Mozambique.
»Men det er, som om politikerne har lært at leve med sygdommen,«
siger forsker

Ofrene
MAPUTO – Rogamo Muthemuhah står i kø på Polana Canico-apoteket i Mozambiques hovedstad, Maputo. Han når frem til apotekerassistenten og mumler:
»Klorokinfosfat for 10.000 meticais (fem kr.), tak.«
Den unge mand får en håndfuld hvide piller i et stykke sammenfoldet papir og forlader apoteket.
»Det er billigere at købe medicinen her end at tage bussen til hospitalet. Det koster nemlig 12.000 meticais. Dertil kommer 1.000 meticais for at blive undersøgt og endnu flere penge for at få en recept og nogle piller, som jeg lige så nemt kan købe her – uden recept,« forklarer Rogamo.
Direktøren for det Nationale Program til Bekæmpelse af Malaria, Samuel Mabunda, oplyser, at malaria har udviklet sig til en epidemi.
»Siden regntiden begyndte i november, har sygdommen bredt sig. Jorden er allerede mættet af oversvømmelserne for et år siden, så regnvandet bliver liggende og danner ideelle ynglesteder for myggene. Vi har lavet spørgeundersøgelser og taget blodprøver i en række byer. Tallene er usikre, men de tyder på, at op til 40 procent af befolkningen – over 6,5 mio. mennesker - har malaria,« siger Mabunda.

Vred direktør
Direktøren er vred over, at apotekerne sælger receptpligtig medicin til folk, der ikke er blevet undersøgt af en læge eller sundhedsplejerske.
»Apotekerne gør det for at tjene penge. Men det medvirker til, at de parasitter, der overføres af myggene, udvikler resistens mod den mest almindelige medicin. Det er et stort problem,« siger Samuel Mabunda.
Undersøgelser viser, at parasitterne i nogle områder er resistente over for klorokinfosfat i 72 procent af tilfældene – og i 61 procent af tilfældene over for fansidar, som er et almindeligt anvendt middel mod malaria.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at sundhedsmyndighederne indfører nye behandlinger over for malaria, når resistensen når et niveau på 25 procent. Men der er ikke mange alternativer til klorokinfosfat og fansidar at byde på. Slet ikke for et fattigt udviklingsland som Mozambique.

De alvorlige tilfælde
Aida Congosa læner sig træt op ad de andre kvinder på bænken foran skadestuen på Hospital Geral José Maccamo. Ind imellem ryster hun af feber.
»Jeg har haft malaria tre gange siden december. Første gang gav de mig klorokinfosfat. Anden gang fik jeg fansidar, og nu ved jeg ikke, hvad de finder på,« fortæller den ca. 30-årige kvinde.
Hun har ventet i tre en halv time på en undersøgelse, og der sidder stadig mange i køen foran hende.
Oversygeplejerske Paulina Samuel Quamba kommer forbi med et lille rullebord.
»Vi tager os kun af de alvorlige tilfælde. Er patienterne resistente over for klorokinfosfat og fansidar, giver vi dem kinin. Andet har vi ikke,« forklarer hun.
På stålbordet ligger to journaler med navnene »Isabel Xavier, 32 år« og »Raimundo Domingos, 28 år«.
»De døde i nat. Af malaria,« oplyser sygeplejersken.
Det er den mest almindelige dødsårsag i Mozambique. Myndighederne skønner, at hver femte dødsfald skyldes malaria.

Blodprøve nummer 245
Klokken er 11. På det nærliggende Hospital Geral do Chamanculo har laboratoriechef Pedro Paolo travlt med at studere formiddagens blodprøve nummer 245 under Olympus-mikroskopet.
»Her er en firestjernet malaria. Der er mere end 11 parasitter i dette lille udsnit af prøven, og det betyder, at patienten har kulderystelser og bør indlægges,« forklarer han og sætter fire streger i et kladdehæfte – ud for nummer 245. Cirka halvdelen af prøverne er positive.
»Hvis folk bare ville lære at beskytte sig. Men der er alt for få, der bruger myggenet eller fjerner vandpytterne uden for deres huse. Uvidenheden er enorm,« mener Pedro Paolo.
Uden for laboratoriet – under et halvtag – sidder Lucia Antonio med Eugenia på otte måneder på skødet.
»Hun har feber, og jeg er bange for, at det er malaria.«
– Sover I under myggenet?
»Nej. Det koster 150.000 meticais (75 kr.), og det er mere, end vi har råd til,« forklarer Lucia Antonio.
Omkring 70 procent af mozambikanerne lever i absolut fattigdom – for under en dollar om dagen.

Lavt prioriteret
FN’s Børnefond, Dansk Røde Kors og andre humanitære organisationer har delt myggenet ud til titusinder af familier. Men de fleste må klare sig selv. Uden net, blodprøver og piller.
»Kun ca. 40 procent af befolkningen har adgang til elementær sundhedspleje. Sundhedsvæsenet blev ødelagt af borgerkrigen (i 1980’erne, red.), og det er ikke blevet genopbygget endnu,« forklarer Ricardo Thompson fra Det Nationale Sundhedsinstitut i Maputo.
Han har en PhD i malaria fra Danmark og er en af de få mozambiquiske specialister på området.
»Malaria er en ond cirkel. Den rammer først og fremmest de fattige, som ikke har råd til at beskytte sig. Og den gør dem endnu svagere og fattigere. I øjeblikket snakker alle om aids, og malaria prioriteres forholdsvist lavt. Det er næsten som om, politikerne har lært at leve med sygdommen,« siger Thompson.

*Thorkil Green Nielsen er journalist og informationsmedarbejder for U-landsorganisationen Ibis i Mozambique.

FAKTA
Massemorderen
*Malaria er et fællesnavn for flere beslægtede tropiske og subtropiske sygdomme, der overføres
af malariamyggen. Den giver feber samt døsighed. Kronisk malaria fører til
blodmangel, hvilket oftest er dødsårsagen hos malariaramte børn. Den såkaldte hjernemalaria kan ubehandlet slå folk ihjel i løbet af et til to døgn.
*Malaria koster årligt et sted mellem en og tre million mennesker livet – fortrinsvis børn og gravide kvinder. Ca. 300-500 millioner mennesker rammes af sygdommen.
*Ca. 90 procent af malaria-tilfældene er i Afrika, hvor sygdommen ud over de menneskelige lidelser menes at koste den økonomiske vækst en til tre procents nedgang om året.
*Malaria findes i mere end 100 lande, og er en trussel for ca. 40 procent af jordens befolkning.
*Antallet af malariatilfælde voksede op gennem 1990’erne.
*Bevillinger til forskning i og bekæmpelse af malaria blev i mange lande skåret ned i 1990’erne.

*Læs mere på:
www.malaria.org
www.who.int/tdr/diseases/malaria
http://mosquito.who.int

hai

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her